Τ' ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΑ

Οι μικροί «εμφύλιοι» στο ΠΑΣΟΚ για την έδρα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η προεκλογική περίοδος με τους βουλευτές να έχουν επιδοθεί στη «μάχη του σταυρού» έναντι των εσωκομματικών τους αντιπάλων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η προεκλογική περίοδος με τους βουλευτές να έχουν επιδοθεί στη «μάχη του σταυρού» έναντι των εσωκομματικών τους αντιπάλων

Με μόλις είκοσι ημέρες να απομένουν για την προσφυγή στις κάλπες η προεκλογική περίοδος έχει μπει πλέον στην «τελική ευθεία». Οι υποψήφιοι βουλευτές που δίνουν τη «μάχη του σταυρού» γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε αρκετές περιπτώσεις η εκλογή τους περνάει μέσα από την επικράτηση έναντι των εσωκομματικών τους αντιπάλων.

Η «μάχη της Αθήνας»

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, είναι αρκετές οι περιφέρειες στις οποίες θα δοθεί «μάχη» μεταξύ των υποψηφίων του κόμματος. Πρώτα απ’όλα η «μάχη της Αθήνας»: Στην Α’ Αθηνών, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ αναμένεται, όπως και το 2019, να κερδίσει μία έδρα, ο νυν βουλευτής, ο οποίος μάλιστα εκλέγεται ανελλιπώς στη συγκεκριμένη περιφέρεια από το 2000, και ιστορικό στέλεχος της παράταξης, Κώστας Σκανδαλίδης, θα μονομαχήσει με τον πρώην υπουργό, Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος το 2019 ήταν υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί.

Επανάληψη της «κόντρας» του 2019 στον Δυτικό Τομέα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η «μονομαχία» για τη μία έδρα που αναμένεται να λάβει το ΠΑΣΟΚ στον Δυτικό Τομέα της Β’ Περιφέρειας της Αθήνας. Εκεί θα υπάρξει μια επανάληψη της αναμέτρησης του 2019, όταν Νάντια Γιαννακοπούλου είχε καταφέρει να εκλεγεί με διαφορά μικρότερη των χιλίων ψήφων έναντι του πρώην Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργού Αγροτικής ανάπτυξης, Μιχάλη Καρχιμάκη. Στο ψηφοδέλτιο του Δυτικού Τομέα βρίσκονται επίσης, μεταξύ άλλων, ο πολιτικός μηχανικός Ηρακλής Δρούλιας και ο γνωστός από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, Θανάσης Κατερινόπουλος.

Απομακρύνεται η δεύτερη έδρα στον Βόρειο Τομέα

Στον Βόρειο Τομέα, την έδρα που αυτή τη στιγμή κατέχει και θα επαναδιεκδικήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, εποφθαλμιούν, μεταξύ άλλων, η πρώην υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος, η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος, Παναγιώτης Βλάχος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βόρειος Τομέας είναι μία από τις Περιφέρειες της χώρας όπου μετά την τελευταία απογραφή αύξησαν τις έδρες τους, εν προκειμένω κατά μία, και στο ΠΑΣΟΚ στοχεύουν να εκλέξουν και δεύτερο βουλευτή, αν και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται πολύ πιθανό από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.

Η απόφαση Ανδρουλάκη για την έδρα του Νότιου Τομέα

Στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, την έδρα που κατείχε μέχρι τον θάνατο της η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και εν συνεχεία έλαβε η Τόνια Αντωνίου, διεκδικούν με αξιώσεις, πέρα από την κάτοχο, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης και ο πρώην Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και νυν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Στέφανος Ξεκαλάκης. Βέβαια ο Νότιος Τομέας είναι μία από τις Περιφέρειες στις οποίες κατεβαίνει υποψήφιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, οπότε όλα θα κριθούν από το εάν θα αποφασίσει τελικά να κρατήσει τη συγκεκριμένη έδρα.

Φραγγίδης VS Παραστατίδης στο Κιλκίς

Το ντέρμπι του 2019 αναμένεται να αναβιώσει στο Κιλκίς, όταν ο Γιώργος Φραγγίδης είχε καταφέρει να πάρει τη μία έδρα που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, από τις τρεις συνολικά της Περιφέρειας, με διαφορά μόλις 100 ψήφων από τον έτερο υποψήφιο του, Στέφανο Παραστατίδη. Αμφότεροι είναι ξανά υποψήφιοι και όλα δείχνουν πως ένα ακόμα ντέρμπι είναι προ των πυλών.

Η αποχώρηση Κεγκέρογλου και η κάθοδος Ανδρουλάκη αλλάζουν τους συσχετισμούς στο Ηράκλειο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι υποψήφιος και στη ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει το 2019 να πάρει μία από τις συνολικά έξι έδρες, με τον νυν βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο κύριος Κεγκέρογλου όμως αποφάσισε να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του και αντ’ αυτού θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, από όπου έλκει την καταγωγή του. Την έδρα διεκδικούν με αξιώσεις ο Φραγκίσκος Παρασύρης, βουλευτής Ηρακλείου την περίοδο 2009-2012 και ο δικηγόρος Φραγκίσκος Λαμπρινός.
Τέλος, όσον αφορά τα Δωδεκάνησα, εάν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να πάρει μία από τις πέντε έδρες τις περιφέρειας, τι περισσότερες πιθανότητες για να εκλεγεί αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει κάποιος εκ των Γιώργου Νικητιάδη και Φώτη Χατζηδιάκου. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση πρώτος σε ψήφους μεταξύ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος το 2020 έφυγε από τη ζωή.