ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι νέες πολιτικές ισορροπίες στην Τουρκία - Οικονομικές οι βαθιές αιτίες της ήττας Ερντογάν

To όνειρο του Ταγίπ Ερντογάν να ανακτήσει τις πόλεις που έχασε το 2019 δεν πραγματοποιήθηκε.

To όνειρο του Ταγίπ Ερντογάν να ανακτήσει τις πόλεις που έχασε το 2019 δεν πραγματοποιήθηκε.

Παρ' ότι δεν διακυβεύεται η θέση του στην πολιτική σκηνή από τις δημοτικές εκλογές, πρόκειται για άνευ προηγουμένου ήττα, σε μία περίοδο που η Τουρκία ταλανίζεται από άκρως υψηλό πληθωρισμό και το υψηλότερο κόστος δανεισμού εδώ και δύο περίπου δεκαετίες, από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία.

Σε ομιλία του από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν έκανε τον απολογισμό του και δεσμεύθηκε σε «αυτοκριτική».
 
Συντριπτική ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές: «Σημείο καμπής και όχι το τέλος», λέει ο Τούρκος πρόεδρος
Η τουρκική λίρα ήταν επόμενο να δεχθεί πτωτικές πιέσεις με το άνοιγμα της αγοράς, αγγίζοντας μάλιστα προς στιγμή ιστορικό χαμηλό, από τη στιγμή που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του ισχυρού άνδρα της Άγκυρας ηττήθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Αντιπολίτευσης για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές στην πολιτική ζωή του Ερντογάν. Η λίρα έχει απωλέσει από τις αρχές του έτους έως σήμερα περισσότερο από 9% της αξίας της, αποτελώντας το δεύτερο χειρότερο σε επίδοση νόμισμα αναδυόμενων αγορών, μετά το πέσο της Χιλής. Ωστόσο, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατέγραφε τις πρωινές ώρες κέρδη άνω του 1% με τον τραπεζικό μάλιστα δείκτη να κάνει άλμα άνω του 2%.
 
Με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων, το ποσοστό για το AKP διαμορφώθηκε στο 35,5% έναντι 37,7% για το CHP, σύμφωνα με το κρατικό κανάλι TRT. Τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς τη στροφή των ψηφοφόρων κατά του κυβερνώντος κόμματος σε μεγάλο μέρος της χώρας, όμως η αλλαγή ήταν περισσότερο δραματική στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το ΑΚΡ κέρδισε τη δημαρχία σε 24 πόλεις, έναντι 39 που είχε κερδίσει το 2019. Από την άλλη, το CHP κέρδισε σε 35 επαρχίες συγκριτικά με τις 21 στις προηγούμενες εκλογές.
 
Γερμανικός Τύπος: «Εκλογική πανωλεθρία» για τον Ερντογάν

Το μήνυμα της κάλπης

Η βασική αιτία της λαϊκής δυσαρέσκειας πρέπει να αναζητηθεί στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, παρ' ότι ο Ερντογάν επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της στο 50%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002, όταν ανέλαβε την εξουσία. Ενώ το υψηλότερο κόστος δανεισμού έκαμψε το καταναλωτικό κλίμα, δεν έχει καταφέρει ακόμη να αντιστρέψει την ανοδική πορεία των τιμών, με τον πληθωρισμό να τρέχει σε ετήσια βάση κοντά στο 70%.
 
«Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το ΑΚΡ και τους υποψηφίους του για τα οικονομικά δεινά τους. Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον αλώβητος στις ανησυχίες των πολιτικών για την οικονομία», λέει ο Έμρε Πέκερ, διευθυντής για την Ευρώπη του Eurasia Group.