ΤΟΠΙΚΑ

Οι Παναγίες των Σερρών

Ο Δεκαπενταύγουστος πέρασε και είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τις εκκλησίας του νομού μας, που γιορτάζουν. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι πιστοί προσκυνούν την κοίμηση της Θεοτόκου και αποτελεί την πιο δημοφιλή γυναικεία φιγούρα της καθημερινότητας μας ενώ η Χάρη της έχει εμπνεύσει και εμπνέει  όσο καμία άλλη τους ανθρώπους.

Ο Ελληνικός λαός έχει αποδώσει στην Παναγία περισσότερα από 500 ονόματα εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από ύμνους και από τον τόπο που βρίσκεται κάποιος Ναός η Μοναστήρι, ενώ αρκετά είναι βγαλμένα εξαιτίας του τρόπου που έχει αγιογραφηθεί.
 
Η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα
Αρχικά, ανάμεσα στις κατάφυτες πλαγιές του Παγγαίου στα όρια των Νομών Σερρών και Δράμας  βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Εικοσοφοίνισσας. Η αχειροποίητη θαυματουργή εικόνα της αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ίδρυση της μαρτυρικής μονής της Μακεδονίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η ίδρυση της Μονής αποδίδεται στον Άγιο Γερμανό. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης Εκκλησίας στην περιοχή  ο κτήτορας αναζήτησε στο δάσος ένα ξύλο κατάλληλο για να εικονίσει τη Θεοτόκο, ως ένδειξη ευχαριστίας. Όταν το επεξεργάστηκε και το ετοίμασε ξαφνικά το ξύλο ράγισε και ο άγιος λυπήθηκε και σκέφτηκε να το αφήσει. Τότε ένα «φοινικούν», υπέρλαμπρο δηλαδή, κοκκινωπό φως έλουσε το σχισμένο ξύλο και φάνηκε η Παναγία μας μαζί με το Χριστό και μια φωνή ακούστηκε να του λέει: «Παιδί μου ήλπισε, εγώ είμαι εδώ» και τη στιγμή εκείνη εντυπώθηκε η Παναγία πάνω στο ξύλο. Αυτό το φως έδωσε και το όνομα στην αχειροποίητο εικόνα (εικών – φοίνισσα).
 
Παναγία η Βύσσιανη
Δε μπορεί να παραλείψει κανείς ότι έξω από το Μετόχι στην «αγκαλιά» μιας καταπράσινης χαράδρας, δεσπόζει το μοναστήρι της Παναγίας Βύσσιανης. Πρόκειται για ένα μικρό γυναικείο μοναστήρι, που «μετρά» λίγα μόλις χρόνια ζωής, αλλά «κουβαλά» πίσω του μια ιστορία πολλών αιώνων καθώς η ιστορία της παλαιάς Μονής φτάνει έως τον 14ο αιώνα. Η σύγχρονη Ι.Μ. Παναγίας Βύσσιανης ιδρύθηκε το 1972, με πρωτοβουλία Σερραίων πιστών και το όνομά της το πήρε από το τότε χωριό Βύσσιανη, που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1916 από τον βουλγαρικό στρατό.

Το Μοναστήρι στεγάζει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας η οποία είχε εντοπιστεί από Αγρότη ο οποίος έβλεπε εκτυφλωτικό φως να υποδεικνύει το σημείο στο οποίο βρισκόταν το Ιερό κειμήλιο.
 
Παναγία την Αρμεοκρατούσα
Η μαρμαρόγλυφη εικόνα της Θεοτόκου μέ τή σπάνια προσωνυμία της «Πονολύτριας», ήταν εντοιχισμένη στην εξωτερική πλευρά του δυτικού τοίχου της εκκλησίας των Aγίων Θεοδώρων.
 
Ιερός Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαυροθάλασσας
Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι κρισμένος στο κέντρο της κωμόπολης της Μαυροθάλασσας. Ανεγέρθηκε το 1969από τον ιερέα Σάββα Χαλινδαρίδη και εγκαινιάσθηκε από τον μακάριστο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Κωνσταντίνο (Καρδαμένη) στις 10 Οκτωβρίου 1973.

Στην ενορία για αρκετά χρόνια λειτουργούσε κατηχητικό σχολείο και κάθε Τετάρτη τελείται ιερά παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, όπως επίσης κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα παράκληση στον άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, του οποίου ιερά Λείψανα φυλάσσονται στο Ναό.
 
Ιερός Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αηδονοχωρίου
Στο Αηδονοχώρι, αυτό το μικρό, γραφικό χωριό των Σερρών υπάρχει ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Αηδονοχώρι Σερρών είναι μία εκκλησία του 19ου αιώνα με ξυλόγλυπτο και επιχρυσομένο τέμπλο με  Δεσποτικές εικόνες.