ΤΟΠΙΚΑ

Οι Πασχαλινοί κουραμπιέδες του Ν. Σκοπού Σερρών

Μία λιγότερο γνωστή παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινούς κουραμπιέδες. Ένα παλιό έθιμο προερχόμενο από τους κατοίκους που διέμεναν στο χωριό Σκοπός της Ανατολικής Θράκης

Μία λιγότερο γνωστή παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινούς κουραμπιέδες. Ένα παλιό έθιμο προερχόμενο από τους κατοίκους που διέμεναν στο χωριό Σκοπός της Ανατολικής Θράκης

(Ευρωπαϊκή Τουρκία)  και εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες στο Νέο Σκοπό Σερρών, συνεχίζοντας τις παραδόσεις και τα έθιμά τους. Σύμφωνα με το έθιμο τα βαφτιστήρια προκειμένου να παραλάβουν την πασχαλινή λαμπάδα από τον νουνό ή την νουνά έπρεπε να προσφέρουν μια πιατέλα από σκοπιανούς κουραμπιέδες.

Όλα πλάθονται με τα χέρια και το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν μικρά στεφανάκια, λουλουδάκια, μπουκετάκια, καλαθάκια, φυλλαράκια και ανθάκια, είναι ξύλινα λεπτά καλαμάκια ή οδοντογλυφίδες. Μπορεί εδώ και 100 χρόνια να ακολουθείται η ίδια συνταγή, αλλά η κάθε γυναίκα μπορεί και αφήνει το δικό της αποτύπωμα στα γλυκό, ανάλογα με την καλλιτεχνική διάθεση που έχει.

Ο πασχαλινός κουραμπιές του Ν. Σκοπού έχει ήδη βραβευτεί σε πολλούς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας. Μπορεί να μην «φιγουράρει» σε βιτρίνες ζαχαροπλαστείων, αλλά κάνει πολλές φορές την εμφάνισή του, σε 5* ξενοδοχεία, σε γάμους και άλλες κοινωνικές επίσημες εκδηλώσεις. Όσο για την τιμή του, αυτή σίγουρα για τις «καλλιτέχνες» του Ν.Σκοπού είναι ανεκτίμητη, γιατί πλάθεται και στολίζεται με περισσή αγάπη για τις παραδόσεις, αλλά και τις νονές που θα το λάβουν για δώρο το Πάσχα.

Μία συνταγή που απαιτεί πείρα, μεράκι, τέχνη και υπομονή, με εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 


Υλικά:
250 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
250 γραμμάρια άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένο)
250 γραμμάρια αλεύρι (κοσκινισμένο)
βανίλια σκόνη.