ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πρώτες βοήθειες στην Ελλάδα

 
Είδαμε στο παιχνίδι ποδοσφαίρου μεταξύ Δανίας και Φιλανδίας έναν ποδοσφαιριστή να χάνει τις αισθήσεις του και αιφνίδια να βρίσκεται στο έδαφος. Η αντιμετώπιση από ιατρούς και διασώστες ( paramedics ονομάζονται παντού στο εξωτερικό) ήταν άμεση και η επέμβαση τους μέσα σε λίγα λεπτά ήταν σωτήρια για την ζωή του Ερικσεν..

Θα ήθελα να αναφερθώ με λίγα λόγια στην πρώτη αντιμετώπιση σε τέτοιου είδους περιπτώσεις που στη χώρα μας δυστυχώς είναι ανύπαρκτες ειδικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Έπρεπε να γίνει ένα τόσο σοβαρό περιστατικό, για να δούμε σοβαρά το θέμα των πρώτων βοηθειών ειδικά και γενικά. Οφείλουμε να δούμε και να κάνουμε ενέργειες ώστε να μπουν οι πρώτες βοήθειες στα σχολεία.

Πηγαίνοντας σε απομακρυσμένα νησιά της άγονης γραμμής και της ηπειρωτικής χώρας με το σωματείο Ανοιχτή Αγκαλιά (Που πηγαίνει για προληπτική ιατρική στα μέρη αυτά), είχα την τρέλα να μαθαίνω Καρπα σε μικρά και μεγάλα παιδιά που το βλέπουν ως παιχνίδι και το μαθαίνουν σωστά. Καρπα είναι η κάρδιο αναπνευστική αναζωογόνηση, δηλαδή οι σωστές συμπιέσεις στο θώρακα του ασθενή. Οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή χώρα, να λειτουργούμε και έτσι.

Στις χώρες της Ευρώπης διδάσκεται στα σχολεία από μικρές ηλικίες η Καρπα. Τα πρώτα λεπτά όπως όλοι και όλες ακούσατε είναι τα ποιο σημαντικά για την ανθρώπινη ζωή. Γιατί λοιπόν να μην ξέρουν το βασικό, ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ,που όλοι λέμε. Γιατί να μην βοηθήσουμε τον άνθρωπο μας και αντίστοιχα και αυτός εμάς αν πάθουμε κάτι αντίστοιχο?? Γιατί να μην είμαστε ένα κράτος πρότυπο και σε αυτό το κομμάτι, όπως θα έπρεπε να είμαστε και σε άλλα;; Οφείλουμε να αλλάξουμε το νόμο και οι Διασώστες πρώτων βοηθειών , να μπορούν να διασωληνωνουν ,ώστε να δίνουν μεγαλύτερο προσδόκιμο την ώρα μιας ανακοπής. Υπάρχουν κατάλληλα σεμινάρια για τους εξειδικευμένους Διασώστες στο εξωτερικό και με πιστοποίηση που δίνουν το δικαίωμα αυτό. Και όπως πάντα όλα αυτά για το προ νοσοκομειακό κομμάτι τα συζητάμε μετά από ένα σοβαρό γεγονός που βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ξέρετε πόσες ζωές χάθηκαν σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα διότι και η πολιτεία και οι σύλλογοι δεν δίνουν βάση στο κομμάτι αυτό των πρώτων βοηθειών;; Οφείλουμε να παλέψουμε για την ανθρώπινη ζωή και να δώσουμε τις βάσεις από μικρή ηλικία της ευαισθητοποίησης για τον συνάνθρωπο. Δεν είναι κάτι να μάθουμε να κάνουμε σωστά Καρπα, δεν είναι δύσκολο, δεν απαιτεί πτυχία με σπουδές χρόνων, δεν απαιτεί δαπάνες παχυλές…. Ας δώσουμε λοιπόν αυτό το όπλο στον κόσμο, που είναι το μοναδικό όπλο στον πλανήτη που δεν παίρνει ζωή, αλλά δίνει ζωή! Δώστε επιτέλους βαρύτητα στον τομέα υγείας. Κάνοντας κάποιος Καρπα, βοηθάει τον ανθρώπινο οργανισμό να κερδίσει χρόνο ζωής, μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια (διασώστες, γιατρός) και ειδικά και με την Χρήση AED (Αυτόματου εξωτερικού απινιδωτη) μπορεί να σώσουμε και μια ζωή, όπως στην περίπτωση του Ερικσεν.


Διασώστης πρώτων βοηθειών - πλήρωμα ασθενοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού Νικόλαος Ζαφειρόπουλος.