ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Σέρρες καλωσορίζουν την ποιήτρια Γιλά Μοσάεντ

Ένας σπουδαίος άνθρωπος, μια ξεχωριστή προσωπικότητα, μια κορυφαία ποιήτρια, η Σουηδή ακαδημαϊκός Γιλά Μοσάεντ έρχεται στην πόλη μας με αφορμή την παρουσίαση μιας νέας έκδοσης ποιημάτων της.
Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, η Κ.Ε.ΔΗ Σερρών, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Σερρών, θέλοντας να τιμήσουν το έργο της αλλά και την ίδια ως σύμβολο πνευματικού και κοινωνικού αγώνα, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια συνδιοργάνωση αντάξια του κύρους και της ποιότητας της δημιουργού.
Για τον λόγο αυτό απευθύνουμε πρόσκληση στους συμπολίτες μας για τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου  και ώρα 18:30, στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, για την παρουσίαση του βιβλίου
 
ΜΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΚΩ, με ποίηση της Γιλά Μοσάεντ
Εισαγωγή - Μετάφραση : Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, Πρόλογος: Κωνσταντίνος Μπούρας
 
Παρουσίαση:
Βασίλης Βαφειάδης, εικαστικός
Ισιδώρα Μάλαμα, φιλόλογος
Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, ψυχολόγος-ποιήτρια
 
Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει η Γιλά Μοσάεντ
 
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με βάση το προβλεπόμενο υγειονομικό πρωτόκολλο
 
Η Γιλά Μοσάεντ ( Jila Mossaed) γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1948. έγραφε ποίηση από την παιδική τη ς ηλικία. Στα 17 της έγραψε το πρώτο της βιβλίο. Μετά τις σπουδές της σε ΗΠΑ και Ιράν, εργάστηκε στην ιρανική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Χομεϊνί το 1979 έχασε τη δουλειά της και το 1986 έφυγε για τη Σουηδία.  Άρχισε να γράφει στα σουηδικά και το 1977 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο. Έγινε μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας στις 4 Οκτωβρίου 2018. Έχει γράψει δέκα ποιητικές συλλογές και δυο μυθιστορήματα στα φαρσί, οκτώ ποιητικές συλλογές και δυο θεατρικά στα σουηδικά. Έχει λάβει πολλά βραβεία στη Σουηδία και ένα στη Γαλλία, ενώ τα ποιήματά της έχουν μεταφραστή σε πολλές γλώσσες.
 
 
Η Γιλά Μοσάεντ αποτελεί τη μοναδική περίπτωση μέλους της Σουηδικής Ακαδημίας, δίχως σουηδική εντοπιότητα στα εκατό και πλέον χρόνια λειτουργίας της ως φορέα απονομής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Στην ομιλία εγγραφής της στη Σουηδική Ακαδημία δήλωσε: «Μου πήρε δέκα χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι εγκατέλειψα το λίκνο μου για πάντα και ξεκίνησα το ταξίδι προς τον τάφο μου. Ότι θα ζήσω και θα πεθάνω εδώ στη γη της Σκανδιναβίας. Ότι τα αγκάθια του ποιητικού κόσμου μου πρέπει να μετατραπούν σε λουλούδια και η έρημος να ντυθεί στο δάσος. Ήταν τότε που αποφάσισα να αλλάξω γλώσσα, να καταθέσω την ιστορική μου κατάσταση και να μιλήσω για εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πάντα και να αναζητήσουν προστασία...
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη

Τηλ.6977628166    Email: dkaitatzi@yahoo.gr
Βαφειάδης Βασίλης
Τηλ.6944779417   Email. V.vaf1953@gmail.com