ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οριστικό: Ανακοινώθηκε ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση εμβολίου, πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας, η Μαρία Θεοδωρίδου (πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών) προχώρησε σε ανακοινώσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Πολίτες άνω των 60 ετών, υγειονομικοί και άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, είναι οι τρείς ομάδες που παίρνουν σειρά για την τρίτη ή αναμνηστική δόση του εμβολίου. Τον «κύκλο» των πολιτών που εμβολιάζονται έχουν ανοίξει από τις 14 Σεπτεμβρίου οι ανοσοκατεσταλμένοι.
 
Οι ανακοινώσεις έγιναν από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Η χορήγηση της 3ης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση. Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.
 
Όσοι δεν ανέπτυξαν αντισώματα, όσοι εκτίθενται στον ιό περισσότερο και ηλικιακά κριτήρια έθεσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού όσον αφορά αυτούς που θα κάνουν τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.
 
Συγκεκριμένα, με αφορμή κυρίως τις μεταλλάξεις, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως εντάθηκε η συζήτηση για μια τρίτη δόση εμβολίου, λέγοντας πως η πρώτη ομάδα που θα την κάνουν είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι.
Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό.
 
Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε πως υπάρχει θετική έγκριση για τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους, με το πρόγραμμα να έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
 
Παράλληλα, τρίτη δόση θα κάνουν οι υγειονομικοί που έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση τους, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αναλύει το σκεπτικό γύρω από την παραπάνω απόφαση.
 
Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής τόνισε πως ακόμη αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν παρθούν οι αποφάσεις.
 
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος, λέγοντας πως συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, ενώ 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% στον γενικό πληθυσμό και σε 65,6% στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας.
 
Επιπλέον τόνισε πως περίπου 90.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τις αμέσως επόμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία αφορά σε νέους ανθρώπους.
 
Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε πως ήδη έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους, ενημερώνοντας πως από τις 30 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης εμβολίου από τους υγειονομικούς, τους άνω των 60 ετών και τους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας.
 
Παράλληλα, υπενθύμισε πως το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.
 
Η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική, ενώ ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος εφόσον έχουν γίνει οι δύο δόσεις (ή η μία και μοναδική του Johnson & Johnson).
 
Το ότι η τρίτη δόση εμβολίου είναι προαιρετική και έρχεται ως ισχυρή σύσταση, ισχύει για όλους, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, δηλαδή δεν είναι υποχρεωτική ούτε για τους υγειονομικούς, για τους οποίους πλέον οι δύο δόσεις είναι υποχρεωτικές.

Πηγη: https://www.google.com/amp/s/www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ygeia/356283/zontana-i-enimerosi-apo-to-ypourgeio-ygeias-gia-tin-triti-dosi-tou-emvoliou%3famp