ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι λόρδοι έπιναν το τσάι τους σε φλιτζάνια με παραστάσεις Ελλήνων ηρώων

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα φιλοξενείται η Έκθεση «Το ’21 των Συλλεκτών»

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα φιλοξενείται η Έκθεση «Το ’21 των Συλλεκτών»

Στη Θεσσαλονίκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα φιλοξενείται η Έκθεση «Το ’21 των Συλλεκτών» που παρουσιάζεται ταυτόχρονα με την έκθεση «Λεωνίδας-Ναπολέων-Μπότσαρης". 
 
Η γλώσσα των συμβόλων» που οργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Πολλά συλλεκτικά αντικείμενα έχουν καίρια σημασία για το ιστόρημα και των δύο εκθέσεων, για την απεικόνιση προσώπων και γεγονότων της Επανάστασης: πίνακες, πιάτα, ρολόγια, πορσελάνες κ.α. με θέματα σχετικά με τον Ναπολέοντα, Αλή Πασά, Μπότσαρη, Delacroix κ.ά. 
Γνώριζα από την ιστορία για το φιλελληνικο κίνημα στην Ευρώπη την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αλλά δεν είχα φανταστεί το βάθος της εισχωρησης του στο λαό. 
Εντυπωσιάστηκα από το πλήθος των φιλελληνικών αντικειμένων που είχαν γίνει δημοφιλή σε όλες τις τάξεις. Δεν είχα φανταστεί ότι έπιναν το τσάι τους σε φλιτζάνια με παραστάσεις Ελλήνων ηρώων, ότι σερβιριζαν σε δίσκους με παραστάσεις από μάχες των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων, ότι πορσελάνινα βάζα , με παραστάσεις ηρώων και μαχών στόλιζαν τα σαλόνια τους. Τα υπεροχα χειροποίητα ρολόγια που στόλιζαν τα σπίτια τους με ήρωες και ηρωιδες ,όπως ο Κολοκοτρώνης και η Μπουμπουλινα. 
Η απεικόνιση ηρώων και ιστορικών γεγονότων του 1821 στη λαϊκή τέχνη, συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωσε της νεοελληνικής ταυτότητας και του πολιτισμού μας. Αυτή την έκθεση αξίζει να τη δουν όλα τα σχολεία!