ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

P Morgan: Η ύφεση δεν αποφεύχθηκε, απλά μετατέθηκε

Υποθέτοντας την αποφυγή μιας επικείμενης ύφεσης ωστόσο, όπως τονίζει, τα μοντέλα της δείχνουν πλέον πως υπάρχει πιθανότητα 70% μιας ύφεσης κάποια στιγμή στα τέλη του 2023 ή το 2024.

Υποθέτοντας την αποφυγή μιας επικείμενης ύφεσης ωστόσο, όπως τονίζει, τα μοντέλα της δείχνουν πλέον πως υπάρχει πιθανότητα 70% μιας ύφεσης κάποια στιγμή στα τέλη του 2023 ή το 2024.

Αν και ο κίνδυνος ύφεσης βραχυπρόθεσμα έχει μειωθεί αρκετά, ωστόσο οι πιθανότητες για ύφεση αργότερα το 2023 αλλά και το 2024 έχουν εκτιναχθεί στο 70%, όπως προειδοποιεί η JP Morgan, κάτι που οι αγορές δεν τιμολογούν στο ελάχιστο. Βασικός «υπαίτιος» για μία τέτοια εξέλιξη στην οικονομία δεν είναι άλλος από τη νομισματική πολιτική, η οποία θα παραμείνει αυστηρή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η JPM, η ανθεκτικότητα των προοπτικών ανάπτυξης και η επιμονή του πληθωρισμού έχουν κάνει τους αναλυτές της να αναθεωρήσουν τα σενάρια για την οικονομία έως το τέλος του έτους. Η πιθανότητα επικείμενης ύφεσης το α’ εξάμηνο του 2023 έχει μειωθεί σε σχέση με ό,τι αναμενόταν στα τέλη του περασμένου έτους και τώρα είναι περίπου στο 15%. Υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί μια επικείμενη ύφεση, η JP Morgan πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα 30% μιας ήπιας προσγείωσης, όπου η ύφεση αποφεύγεται και οι κεντρικές τράπεζες είναι σε θέση να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο, επιβραδύνοντας την οικονομία, αλλά χωρίς να τη «γονατίσουν».

Υποθέτοντας την αποφυγή μιας επικείμενης ύφεσης ωστόσο, όπως τονίζει, τα μοντέλα της δείχνουν πλέον πως υπάρχει πιθανότητα 70% μιας ύφεσης κάποια στιγμή στα τέλη του 2023 ή το 2024.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της εξετάζουν δύο πιθανά σενάρια: το ένα ότι η σύσφιγξη (συνολική αύξηση των επιτοκίων) της Fed κατά περίπου 500 μονάδες βάσης είναι τελικά αρκετή για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο ύστερα από μια παύση, με την ύφεση στο τέλος του έτους να επικεντρώνεται στις ΗΠΑ. Το άλλο είναι μια δυναμική που η ανθεκτική ανάπτυξη και ο επίμονος πληθωρισμός ωθούν τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης να προχωρήσουν σε πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων σε περαιτέρω περιοριστικό έδαφος, με τη βαθύτερη ύφεση να λαμβάνει έτσι χώρα αργότερα (δεδομένης της αρχικής ανθεκτικότητας), η οποία θα είναι τελικά και πιο συγχρονισμένη παγκοσμίως.

Η πρόβλεψη μιας σαφούς πορείας των επιτοκίων πολιτικής σύμφωνα με τα παραπάνω σενάρια είναι περίπλοκη, όπως σημειώνει η JPM, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πότε ακριβώς θα υλοποιηθεί η υφεσιακή πορεία της οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες να «αναγνωρίσουν» την ύφεση και να παράσχουν ίσως απάντηση πολιτικής, με πιθανή κάποια διαφοροποίηση μεταξύ τους.

Το βέβαιο, ωστόσο, είναι πως τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μειώνουν την ανάγκη μιας επικείμενης παύσης των αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο μιας πιο έντονης μακροοικονομικής «διόρθωσης» το 2024 (ύφεσης), η οποία θα δικαιολογήσει χαμηλότερα επιτόκια από τα τέλη του 2024 και μετά. «Διαπιστώνουμε ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις στην αγορά ομολόγων αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι μια επικείμενη ύφεση είναι απίθανη, αλλά φαίνεται να υπερεκτιμούν τις πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης για το υπόλοιπο του 2024», προειδοποιεί η JP Morgan. Ειδικά η αγορά των ομολόγων της ευρωζώνης, όπως τονίζει, δεν έχει τιμολογήσει την πιθανότητα ότι η περαιτέρω σύσφιγξη της πολιτικής σε πολύ περιοριστικά επίπεδα ή τα υψηλότερα επιτόκια πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (περιοριστικά για αρκετό καιρό) θα έχουν τελικά σημαντικές μακροοικονομικές επιπτώσεις αργότερα.