ΝΕΑ

Π. Θέμελης για Αμφίπολη: Δεν αποκλείεται να βρεθεί τέφρα του νεκρού

Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης μιλά  μετά την αποκάλυψη της κεφαλής της Σφίγγας: «Ο τάφος είναι συλημένος». Τί λέει για τον νεκρό.

Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης μιλά  μετά την αποκάλυψη της κεφαλής της Σφίγγας: «Ο τάφος είναι συλημένος». Τί λέει για τον νεκρό.

Ο κορυφαίος αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης μιλησε στο ΤheTOC.gr για τα νέα ευρήματα -κεφάλι και θραύσματα από τα φτερά της Σφίγγας- που είδαν το φως χθες.

Συλημένος πέρα πάσης αμφιβολίας ο τάφος, τί εκτιμά για την πιθανότητα να βρεθούν υπολείμματα του νεκρού. 

Οι σεισμοί και τα φυσικά φαινόμενα δεν ενδιαφέρονται για τα μέταλλα, ούτε για τα κεφάλια των Σφιγγών. Οι άνθρωποι είναι οι άρπαγες που κυνηγούν τα μέταλλα, κυνηγούν το χρυσάφι και τα πολύτιμα αντικείμενα και προβαίνουν σε βαρβαρότητες και βανδαλισμούς.

Ο τάφος είναι συλημένος

«Ναι, ο τάφος είναι συλημένος δεν το λέω μόνον εγώ -επιτέλους, το λένε και άλλοι. Ήταν προφανές, σε εμένα τουλάχιστον από την πρώτη στιγμή, από την είσοδο.


Τα σπασμένα κεφάλια και τα φτερά των Σφιγγών, η απουσία των συνδέσμων από σίδερο και μολύβι ήταν ενδείξεις. Ποιός τα πήρε αυτά;



Οι σεισμοί και τα φυσικά φαινόμενα δεν ενδιαφέρονται για τα μέταλλα, ούτε για τα κεφάλια των Σφιγγών. Οι άνθρωποι είναι οι άρπαγες που κυνηγούν τα μέταλλα, κυνηγούν το χρυσάφι και τα πολύτιμα αντικείμενα και προβαίνουν σε βαρβαρότητες και βανδαλισμούς. Κι εμείς τα αποδίδουμε στη φύση, αλλά, είναι οι άνθρωποι, οι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου οι κατά καιρούς τυμβωρύχοι...»  

Τυμβωρυχία: Νωπή η μνήμη της ταφής

«Δεν έγιναν πρόσφατα οι συλήσεις, είναι παλαιές. Σκεπάστηκε ο τύμβος με χώμα, το οποίο χώμα εισχώρησε από ρωγμές και οπές και σε κοντινό χρονικό διάστημα από την ταφή του νεκρού, όταν οι μνήμες για τον σπουδαίο νεκρό ήταν ακόμη νωπές, έγιναν οι τυμβωρυχίες...»

Δεν παρακολουθούσαν τις κηδείες μόνο οι συγγενείς...

«Από τη στιγμή που έκλεινε η πόρτα, που έφραζε, το μνημείο ήταν πόλος έλξης. Ήξεραν όλοι περί τίνος πρόκειται, δεν ήταν μόνο οι συγγενείς που παρακολουθούσαν τις κηδείες, όλος ο κόσμος ήξερε ότι οι άνθρωποι που ενταφιάζονταν σε αυτά τα λαμπρά μνημεία ήταν πάμπλουτοι και ότι έκρυβαν μέσα θησαυρούς για τη μετά θάνατον ζωή τους. Η «πίστη», ότι θα πάρουμε μαζί μας όλα τα πλούτη θα μας καταστρέψει... Αλλά είναι στην ανθρώπινη φύση αυτά, δυστυχώς...»

Ήξεραν όλοι περί τίνος πρόκειται, δεν ήταν μόνο οι συγγενείς που παρακολουθούσαν τις κηδείες, όλος ο κόσμος ήξερε ότι οι άνθρωποι που ενταφιάζονταν σε αυτά τα λαμπρά μνημεία ήταν πάμπλουτοι

Άδειος τάφος, σημαίνει τί;

Τι εννοούσατε όταν είπατε ότι ο τάφος είναι άδειος; ρωτά το TheTOC.gr τον κ. Θέμελη. «Εννοώ κάτι πολύτιμο, χρυσάφι και άργυρο, αντικείμενα, κινητά ευρήματα, δεν εννοώ σταθερά στοιχεία που καμιά φορά εμπεριέχουν οι κυρίως ταφικοί θάλαμοι, όπως μία κλίνη χτιστή, μαρμάρινη, έναν θρόνο ο οποίος δεν μετακινείται εύκολα -που δεν μπορούν να βγάλουν από τον τάφο για να τα πουλήσουν.

Τα κινητά αντικείμενα ενδιέφεραν τους τυμβωρύχους. Και όπως έχουμε πει, οι τυμβωρύχοι είναι και βιαστικοί.Το έχουμε ζήσει και σε άλλους, απλούστερους τάφους, κιβωτιόσχημους. Το ενδιαφέρον τους είναι οι μικρές Σφίγγες, τα κοσμήματα -χρυσά σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, βραχιόλια κλπ- και είναι τόσο βιαστική η σύληση, η επέμβαση, που το «πέρασμα» τους αφήνει στοιχεία ...»