ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πανάξια Κυπελλούχος η ΑΕΚ!

Μετά το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ κατέκτησε και το Novibet Κύπελλο Ελλάδος και πανηγύρισε το νταμπλ! Αν κι έπαιζε από το 6' με δέκα παίκτες (κόκκινη ο Ρότα) η Ένωση επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ κι έκλεισε μια ονειρεμένη χρονιά με το 16ο Κύπελλο στην ιστορία της.

Μετά το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ κατέκτησε και το Novibet Κύπελλο Ελλάδος και πανηγύρισε το νταμπλ! Αν κι έπαιζε από το 6' με δέκα παίκτες (κόκκινη ο Ρότα) η Ένωση επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ κι έκλεισε μια ονειρεμένη χρονιά με το 16ο Κύπελλο στην ιστορία της.

Ο τελικός ξεκίνησε με ένα γεμάτο από σημαντικές και κομβικές στιγμές δεκάλεπτο. Με την ΑΕΚ να χάνει τεράστια ευκαιρία με τον Λιβάι Γκαρσία στο 5' και ένα λεπτό αργότερα να μένει με παίκτη λιγότερο μετά την αποβολή του Ρότα για τράβηγμα στον Τάισον. Από νωρίς οι συνθήκες διαμορφώθηκαν υπέρ του ΠΑΟΚ, ο οποίος για όλο το υπόλοιπο ματς θα έπαιζε με παίκτη παραπάνω.
 

Η ομάδα του Λουτσέσκου έβαλε την μπάλα κάτω και προσπάθησε να ανοίξει την άμυνα της «Ένωσης», η οποία όπως ήταν λογικό άλλαξε την αγωνιστική της φιλοσοφία και περίμενε στο μισό γήπεδο.

Στο 11' το σουτ Σβαμπ πέρασε άουτ, στο 13' ο Στάνκοβιτς έκανε σπουδαία επέμβαση στο σουτ του Σάστρε ενώ στο 19' ο Ζίβκοβιτς σούταρε άουτ. Η πίεση του «δικεφάλου του βορρά» αυξάνονταν αλλά στο 26' η ΑΕΚ κόντρα στη ροή του παιχνιδιού άνοιξε το σκορ. Ένας κεντρικός αμυντικός εκτέλεσε σαν σέντερ φορ κλάσης. Ο Μουκουντί μετά από στατική φάση του Ελίασον βρήκε την μπάλα στρωμένη και με ένα υπέροχο «χάδι» στην μπάλα με το εξωτερικό άνοιξε το σκορ.

Ο ΠΑΟΚ έβγαλε αντίδραση αλλά ήταν άστοχος. Στο 30' ο Σβαμπ έστειλε την μπάλα πάνω στον Στάνκοβιτς, στο 39' ο Κωνσταντέλιας από το ύψος της μικρής περιοχής σούταρε άουτ ενώ στο 42' ο Σάστρε σημάδεψε το δοκάρι στη μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία των τυπικά φιλοξενούμενων
 

Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να έχει την κατοχή της μπάλας αλλά η ΑΕΚ καταθέτοντας περισσότερη ενέργεια και ψυχή, κατάφερε να διαχειριστεί καλύτερα το αριθμητικό της μειονέκτημα. Η ομάδα του Αλμέιδα δεν απειλήθηκε ουσιαστικά στο πρώτο ημίωρο του δευτέρου μέρους. Το σύνολο του Λουτσέσκου είχε μεγάλη βιασύνη και προχειρότητα έξω από την περιοχή.

Στο 77', όμως, με τον Μπίσεσβαρ να αλλάζει προς το καλύτερο τον ΠΑΟΚ, έφτασε μια ανάσα από την ισοφάριση. Ο Αουγκούστο αμαρκάριστος σούταρε άουτ από το ύψος του πέναλτι ενώ στο 88' ο Στάνκοβιτς έδιωξε το μακρινό σουτ του Τζίμα.
Τα πέντε έξτρα λεπτά έδειχναν πως πηγαίνουμε για... θρίλερ αλλά ο Πάολο Φερνάντες είχε διαφορετική άποψη. Με ένα ζογκλερικό πέρασε σαν σταματημένο τον Ίνγκασον και με ένα υπέροχο «τσίμπημα» στην μπάλα, την έστειλε στο βάθος της εστίας του ΠΑΟΚ για το 2-0 που «σφράγισε» το double!
ΜΑΝ OF THE MATCH: Μουκουντί. Ο στόπερ της ΑΕΚ ήταν εξαιρετικός στα ανασταλτικά του καθήκοντα, «καθάρισε» πολλές φάσεις σε έδαφος και αέρα και άνοιξε τον δρόμο για την κούπα της ομάδας του με μία υπέροχη εκτέλεση στο 26'.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: 
ΑΕΚ:
 Στάνκοβιτς, Ρότα, Χατζισαφί, Βίντα, Μουκουντί, Σιμάνσκι (Γιόνσον 60'), Ελίασον (Μάνταλος 81'), Πινέδα (Σιντιμπέ 60'), Γκατσίνοβιτς (Πάολο Φερνάντες 86'), Τσούμπερ, Λιβάι Γκαρσία (Άμραμπατ 60')
ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Ρ.Σοάρες (Μπίσεσβαρ 60'), Κουλιεράκης (Κεντζιόρα 85'), Ίνγκασον, Σάστρε (Βιεϊρίνια 60'), Σβαμπ (Ελ Καντουρί 77'), Αουγκούστο, Τάισον, Κωνσταντέλιας (Τζίμας 85'), Αντρίγια, Μπράντον
Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ
Βοηθοί: Μαρκ Μπορς, Στέφαν Λουπ
Τέταρτος: Άγγελος Ευαγγέλου
VAR: Γκούντερ Περλ
AVAR: Βασίλης Νικολακάκης

 

Η Ένωση για τρίτη σεζόν, παίζοντας κόντρα στον ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου, κατέκτησε το πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Ελλάδα.

Αναλυτικά οι χρονιές των νταμπλ της ΑΕΚ:

  • 1939
  • 1978
  • 2023

Αναλυτικά τα σκορ στους τελικούς Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ τις παραπάνω χρονιές:

  • 1939: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-1
  • 1978: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0
  • 2023: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0