ΤΟΠΙΚΑ

«Πάντα με συνέχει ο λόγος του Αγ. Ιγνατίου ''Πάντας βάσταζε, ως και σε ο Κύριος''»

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Ιεροπρεπώς και σε πνευματικώς αναστάσιμο κλίμα, τελέσθηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, ο λειτουργικός εορτασμός της πανιέρου και ευωδιαζούσης «τῷ τῆς ἁγίας Ἀναστάσεως ἔαρι» μνήμης της ιεράς Συνάξεως της Αγίας κόνεως, της θαυματουργικώς εκπεμπομένης εκ του τάφου του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στην Έφεσο. Κατ' αυτάς δε, η κατά Σέρρας και Νιγρίτα συνεκλεκτή, ιδιαιτέρως χαίρει, αγάλλεται και σεμνύνεται εν Κυρίω, καθώς συνεπληρώθησαν 30 έτη συνόλου ιερωσύνης, του άγοντος τα ονομαστήρια, σεπτού Της Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου.

Ο ως άνω ενιαύσιος λειτουργικός εορτασμός του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, κατόπιν της υπ' αριθμ.: 1641/20-4-2021 σεπτής Εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της υπ' αριθμ.: 159/4-4-2021 Πράξεως του Σεβ. κ. Θεολόγου καθώς και της από 26-2-2021 ομοφώνου Αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης της θαυμαστής διασώσεως, πρεσβείαις του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, του χριστιανικού πληθυσμού της πόλεως των Σερρών (Κυριακή, 8 Μαΐου 1821) από βεβαίας σφαγής, προγραμματισθείσης υπό των οθωμα­νών Τούρκων, ως αντεκδίκηση για την φιλογενή και επαναστατική δράση του μεγάλου Σερραίου Αρχι­στρατήγου Εμμανουήλ Παπά.

Σε ανάμνηση του θαυμαστού αυτού γεγονότος και ως έκφραση ευγνωμοσύνης και τιμής προς τον ηγαπημένο μαθητή και Απόστολο του Κυρίου και προστάτη της μεγαλομάρτυρος πόλεως των Σερρών, οι φιλόθεοι κάτοικοί της, έκτισαν το έτος 1836, στον λόφο «Καμενίκια», τον ομώνυμο ιερό Ναό προς τιμήν του.

Στο πλαίσιο της ως είρηται μεγαλωνύμου εορτής, τελέσθηκε, το εσπέρας του Σαββάτου 7 Μαΐου 2022, στον πανηγυρίζοντα εμβληματικό ιερό Ναό των Σερρών, ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντωνίου, ο οποίος εκήρυξε τον θ. λόγο της εορτής επικαίρως, με θεολογική ενάργεια και πνευματικό, αναστάσιμο παλμό, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, του Θεοφ. Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου και του οικείου Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Προ της απολύσεως της ιεράς ακολουθίας, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε καταλλήλως, διά θερμών λόγων τους Σεβ. Αρχιερείς, τους φιλογενείς Άρχοντες του τόπου και τον φιλάγιο λαό του Θεού, για την συγκινητική συμπροσευχητική τους παρουσία στις εφετεινές πανηγυρικές ακολουθίες της εορτής του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου.

H αποκατάσταση του ναού

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, ανεφέρθη επίσης, με λόγους ευγνωμοσύνης, στον φιλογενέστατο και ευπατρίδη μεγάλο ευεργέτη του ιερού Ναού Αγ. Θεολόγου Σερρών, κ. Αθ. Μαρτίνο, ο οποίος συνέδραμε αρχοντικώς για τα έργα συντηρήσεως, στερεώσεως, αποκαταστάσεως και αναδείξεως του περίφημου τέμπλου και ιερών εικόνων του Ναού καθώς και στον συμπροσευχόμενο Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλο, για την συγκινητική βοήθεια της Αντιπεριφέρειας και του ιδίου στο πολύ σημαντικό έργο αποκαταστάσεως της οροφής του κεντρικού κλίτους του ιστορικού αυτού Ναού.