ΤΟΠΙΚΑ

Πασχάλης Τόσιος: Τραγική η κατάσταση των δομών Υγείας στο Νομό μας

Αποτέλεσμα λοιπόν όσων είδαμε και καταγράψαμε σήμερα είναι δυστυχώς ότι οι δομές υγείας του νόμου Σερρών νοσούν βαριά και σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν με τις σημερινές συνθήκες και τις βουλές των διοικήσεων και του υπουργείου υγείας να προσφέρουν εκείνες τις υπηρεσίες που αξίζει ο Σερραίος πολίτης .Η κατάσταση είναι τραγική .

Αποτέλεσμα λοιπόν όσων είδαμε και καταγράψαμε σήμερα είναι δυστυχώς ότι οι δομές υγείας του νόμου Σερρών νοσούν βαριά και σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν με τις σημερινές συνθήκες και τις βουλές των διοικήσεων και του υπουργείου υγείας να προσφέρουν εκείνες τις υπηρεσίες που αξίζει ο Σερραίος πολίτης .Η κατάσταση είναι τραγική .

 
Κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον τομεάρχη Υγείας του κινήματος Γιώργο Φραγγίδη, επισκεφτηκαμε σήμερα μονάδες υγείας του Νόμου μας .
#Πρώτη μας στάση το Κ.Υ Ηράκλειας,η κατάσταση απερίγραπτα κακή . Αυτή την στιγμή υπάρχει μόνο ένας μόνιμος γιατρός και όλα τα υπόλοιπα κενά καλύπτονται από γιατρούς των περιφερειακών αγροτικών ιατρείων με ότι αυτό συνεπάγεται.Βασικη έλλειψη ειδικοτήτων αιχμής .Το κτήριο σου δίνει την αίσθηση εγκατάλειψης .Δεν λειτουργούν βασικές δομές του λόγω έλλειψης προσωπικού π.χ Μικροβιολογικό εργαστήριο. Ο παραλογισμός της συγκεκριμένης υγειονομικής δομής είναι το γεγονός πως ενώ απουσιάζουν όπως προανέφερα ιατρικές ειδικότητες αιχμής ,υπάρχει θέση φυσικοθεραπευτή!!!
 
#Δέυτερη στάση στην Κεντρική μονάδα ΕΚΑΒ Σερρών .3- 4 ασθενοφόρα και αυτά παμπάλαια -ενώ χρειάζονται 10,έλλειψη πληρωμάτων & υποστελέχωση των δομών Κοίμησης ,Τερπνής , Ροδολίβους ."Υπάρχουν βάρδιες που υπάρχει στην διάθεση μας δύο μόνο ασθενοφόρα για όλο των νομό,κάνουμε τον σταυρό μας να μην υπάρξει περιστατικό" ,τραγική ομολογία της κατάστασης και μιλάμε για ανθρώπινες ζωές που χάνονται αβοηθητες γιατί το σύστημα έχει διαλυθεί ενώ θα μπορούσαν να σωθούν .
 
#Τρίτη στάση Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου Σερρών .Ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί 24 ώρες λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργεί 10.Δεν υπάρχει γιατρός Παθολόγος ούτε γενικής ιατρικής με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει .Με βασικές ελλείψεις δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει μια βασική δομή πρωτοβάθμιας υγείας .Το παράλογο της συγκεκριμένης δομής ενώ όπως προανέφερα δεν έχει γιατρούς με τις ειδικότητες αιχμής παθολόγου και γενικής ιατρικής,έχει 4 οδοντιάτρους!!!!
 
#Τετάρτη στάση το Νοσοκομείο Σερρών. Δυστυχώς τα όσα ακούσαμε και καταγράψαμε δείχνουν πως η συγκεκριμένη δομή δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στοιχειωδώς στις πραγματικές ανάγκες που έχει ο ασθενής .
Για 166 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι καλυμμένες μόνο οι 88 ,με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας να είναι πολύ δύσκολες με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσφερόμενη ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών.Βασικες ελλείψεις ειδικοτήτων αιχμής ( παθολόγοι,ουρολόγοι , καρδιολόγοι, χειρουργοί,αναισθησιολόγοι ,κ.α)πολλές κλινικές είναι κλειστές,ελάχιστα χειρουργεία πραγματοποιούνται με αποτέλεσμα ένας ασθενής να περιμένει μήνες ,ίσως και χρόνια για να χειρουργηθεί .Αν δεν έχεις χρήματα δηλαδή να πας σε ιδιωτικό νοσοκομείο,κινδυνεύεις να πεθάνεις .Το χειρότερο και ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση συναντήσαμε μια διοίκηση μου μοναδική της αγωνία ήταν να μας αποκρύψει την πραγματική εικόνα ( μέχρι και ψέματα μας είπε ο διοικητής για τον αριθμό κάλυψης των οργανικών θέσεων),να αποποιηθεί την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και να δικαιολογήσει τον υψηλότατο ποσοστό θνησιμότητας της μονάδας εντατικής θεραπείας που έχει το νοσοκομείο στο διάστημα της πανδημίας(από τα υψηλότερα στην χώρα ),σίγουρα με τέτοιες διοικήσεις με κομματικά κριτήρια διορισμένες δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο στο χώρο της υγείας . Αποτέλεσμα λοιπόν όσων είδαμε και καταγράψαμε σήμερα είναι δυστυχώς ότι οι δομές υγείας του νόμου Σερρών νοσούν βαριά και σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν με τις σημερινές συνθήκες και τις βουλές των διοικήσεων και του υπουργείου υγείας να προσφέρουν εκείνες τις υπηρεσίες που αξίζει ο Σερραίος πολίτης .Η κατάσταση είναι τραγική .