ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Γερουλάνος: Μαζί με όλους τους προοδευτικούς πολίτες θα αλλάξουμε την πορεία της χώρας

Ο Παύλος Γερουλάνος, υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής απάντησε σε 4 ερωτήσεις, κοινές προς όλους τους συνυποψηφίους. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:
 
Ερωτήσεις
 
  1. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εάν εκλεγείτε αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ; Τι περιλαμβάνει το σχέδιο σας για τις 100 πρώτες ημέρες σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κόμματος;

Στρατηγικός μας στόχος για την Ελλάδα: η εξουσία και ο πλούτος από τα χέρια λίγων που είναι σήμερα στα χέρια πολλών. Αυτό που ονομάζω αποσυγκέντρωση. Με αυτή τη στρατηγική θέλω το Κίνημά μας να επανασυνδεθεί με την πολύπαθη μεσαία τάξη, τον κόσμο της εργασίας, της νέας δημιουργίας, των αγροτών, των επιστημόνων, των καλλιτεχνών. Να πείσουμε τα εκατομμύρια Ελλήνων και Ελληνίδων που σταμάτησαν να ψηφίζουν την τελευταία δεκαετία ότι υπάρχει και πάλι λόγος να εμπιστευτούν την πολιτική. Να αγωνιστούμε με όλους τους προοδευτικούς πολίτες για να αλλάξουμε την πορεία της χώρας, που οδηγείται σε νέα πτώχευση αν συνεχίσουμε το σημερινό καταστροφικό μοντέλο. Προτεραιότητα μου θα είναι ένας μεγάλος προσυνεδριακός διάλογος για να μεταφράσουμε τις αρχές και αξίες του ΠΑΣΟΚ σε σύγχρονες πολιτικές θέσεις και να αποκτήσουμε σύγχρονο καταστατικό ανοικτού κόμματος. Και στη συνέχεια μια μεγάλη εξόρμηση στην Ελλάδα, που θα ενεργοποιήσει ξανά τους αδρανοποιημένους πολίτες με όχημα την προοδευτική ατζέντα του σήμερα.


 
  1. Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου; Με τι κριτήριο πρέπει να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες;

Μετά από χρόνια λαϊκισμού, οι προοδευτικοί πολίτες καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση που θα επιβεβαιώσει και εκλογικά τις βαθιές ρίζες της προοδευτικής παράταξης στην κοινωνία, με κριτήριο τις συγκεκριμένες προτάσεις των υποψηφίων. Το σχέδιο που εκπροσωπεί η δική μου υποψηφιότητα είναι σαφές: η χώρα χρειάζεται ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας, έτσι ώστε να διευρυνθεί η παραγωγική βάση, ως προϋπόθεση για την δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Σήμερα τα χρήματα που έρχονται απέξω διοχετεύονται σε μία κλειστή ομάδα επιχειρηματιών, που έχουν τα κεφάλαιά τους προστατευμένα στο εξωτερικό. Όποιο κέρδος προκύψει, θα καταλήξει πάλι έξω, χωρίς αντίκρισμα για τις τοπικές κοινωνίες. Εμείς λέμε ότι, αντίθετα, τα κεφάλαια πρέπει να διοχετευτούν στις τοπικές κοινωνίες και εκεί να πολλαπλασιαστούν, δημιουργώντας κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό πλούτο. Πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια και τους συνεταιρισμούς, θεσπίζοντας κανόνες για την διαφανή λειτουργία τους και την αποτελεσματική συνεργασία τους γύρω από περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης και δημοτικά προγράμματα στήριξης της κοινωνίας.

3. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την «προοδευτική διακυβέρνηση» αλλά και την στάση του ΚΙΝΑΛ μετά τις εθνικές εκλογές. Πως τοποθετείστε; «Βλέπετε» εκλογές  πριν την λήξη της τετραετίας;

Προοδευτική είναι η διακυβέρνηση που αντιμετωπίζει την κοινωνία με σιγουριά και αισιοδοξία, αφουγκραζόμενη τις διεθνείς συνθήκες και τις εσωτερικές ανάγκες, και δείχνει πραγματική εμπιστοσύνη στην κοινωνία και τα μέλη της. Όπως ανέφερα, η δική μου πρόταση θέτει την αποσυγκέντρωση της εξουσίας ως απόλυτη προϋπόθεση για την δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Μία τέτοια πολιτική μπορεί να υποστηριχτεί μόνο από την ιστορικά προοδευτική παράταξη του Κινήματος Αλλαγής. Όχι από την Νέα Δημοκρατία του δήθεν «επιτελικού» κράτους, που υπερσυγεντρώνοντας τις εξουσίες στο Μαξίμου προωθεί διαδικασίες που καθιστούν την αγορά ασύδοτη και εξασφαλίζουν ότι την επόμενη πτώχευση θα την πληρώσουν μόνο τα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα. Ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ, ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα τόσο στις εσωτερικές του διαδικασίες όσο και στις πολιτικές που ακολούθησε ως κυβέρνηση και προκρίνει ως αντιπολίτευση, που προσπαθούν να καπελώσουν τους θεσμούς που εμείς θέλουμε να απελευθερώσουμε για να μπορέσουν να δημιουργήσουν.

4. Ποιες πρέπει να είναι προτεραιότητες της χώρας στην μετά- covid 19 εποχή;
 
Πρώτον, η  διεύρυνση της παραγωγικής της βάσης και η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων μέσα από την αποσυγκέντρωση της εξουσίας και την δίκαιη κατανομή του πλούτου. Δεύτερον, η καταπολέμηση της φτώχειας με σύγχρονες κοινωνικές δομές και ριζοσπαστικές πολιτικές όπως το καθολικό βασικό εισόδημα. Τρίτον, η οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική υπεροχή της χώρας ώστε να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.. Τέταρτον, η δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και το περιουσιολόγιο. Πέμπτον, κάθε μέτρο για δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους απονομής δικαιοσύνης. Έκτον, ένα σύστημα παιδείας που διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα της και προσφέρει επιλογές δια βίου. Έβδομο, ένα δημόσιο σύστημα υγείας όπου οι υποδομές είναι αντίστοιχες της ποιότητας του ιατρικού του προσωπικού και λειτουργεί πλουτοπαραγωγικά εξάγοντας υπηρεσίες. Και τέλος η πορεία προς την ενεργειακή αυτονομία της χώρας με τελικό στόχο την ατομική παραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό είναι το επεξεργασμένο σχέδιο με το οποίο διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου.
 
 
 
#i_allagi_eisai_esy