ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πετώντας από την Κερκίνη στο Ισραήλ

Tο εκπληκτικό μεταναστευτικό ταξίδι των ροδοπελεκάνων προς την Αφρική.

Tο εκπληκτικό μεταναστευτικό ταξίδι των ροδοπελεκάνων προς την Αφρική.

Στις 17 Αυγούστου, απελευθερώθηκε στην Κερκίνη ένας ροδοπελεκάνος που  στάλθηκε στο κέντρο kerkini lake από την ΑΝΙΜΑ, αφού δακτυλιώθηκε και τοποθετήθηκε πομπός για την παρακολούθηση των μετακινήσεών του.
Παρέμεινε για πολλές εβδομάδες στην Κερκίνη χωρίς να ακολουθήσει τα κοπάδια των ροδοπελεκάνων που περνούσαν από την περιοχή και είχαν ήδη αρχίσει την μετανάστευσή τους προς την Αφρική. Τελικά, στις 30 Οκτωβρίου, προφανώς μαζί με δεκάδες ή εκαντοντάδες άλλους ροδοπελεκάνους, ξεκίνησε το ταξίδι του προς την Αφρική.
 Στις 12 Νοεμβρίου έφθασε στον νότιο Λίβανο αφού διέσχισε όλη την βόρεια Ελλάδα και την Τουρκία με ενδιάμεσες στάσεις σε διάφορους υγρότοπους για 1-2 ημέρες για "ανεφοδιασμό". Στις 19 Νοεμβρίου έφθασε βόρεια του Τελ Αβίδ στο Ισραήλ.
 

Οι θερμοκρασίες
 
Η μετανάστευση των ροδοπελεκάνων (όπως και πολλών άλλων ειδών), επηρεάζεται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες. Χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια για να μπορούν να εκμεταλευτούν τα θερμά ανοδικά ρεύματα που δημιουργούνται πάνω από την ξηρά, έτσι ώστε να ξοδεύουν λιγότερη ενέργεια. Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών (συννεφιά, βροχή κλπ), περιμένουν να βελτιωθούν οι συνθήκες για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό αυτό να συμβεί σε περιοχές στις οποίες θα μπορούν να τραφούν για όσες ημέρες θα διακοπεί η μετανάστευή τους.