ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι απεργούν στη γενική απεργία της 10ης Ιουνίου

Λουκέτο βάζει η χώρα την ερχόμενη Πέμπτη - Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα για την απεργία της 10ης Ιουνίου

Λουκέτο βάζει η χώρα την ερχόμενη Πέμπτη - Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα για την απεργία της 10ης Ιουνίου

Λουκέτο βάζει την Πέμπτη 10 Ιουνίου ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και το ΠΑΜΕ ενάντια στο εργασιακό σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

 

Την συμμετοχή στην απεργία ανακοίνωσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η ΟΛΜΕ. Ειδικότερα τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες – ΣΤΑ.ΣΥ (μετρό – τραμ – σιδηρόδρομος) συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΠΑΜΕ, Ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται, οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια:

  • Στην κατάργηση του 8ώρου,
  • Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,
  • Στην αποδυνάμωση της απεργίας,
  • Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,
  • Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα.

Ακόμη, την Πέμπτη 10 Ιουνίου μεταφέρουν την 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίησή τους για το εργασιακό νομοσχέδιο τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία.
Επίσης η ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου ώστε να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Παράλληλα τη συμμετοχή στην απεργία έχουν ανακοινώσει :

  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών
  • Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
  • Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
  • Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων &Ποτών
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών
  • Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου
  • Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ)

«Όλοι στη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο – τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση, για να αποτελειώσει ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά μας δικαιώματα και να διαλύσει τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εργαζόμενων» σημειώνουν.
Λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ δεν θα λειτουργήσουν οι εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία.

Συγκεντρώσεις

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα έχει προγραμματίσει η ΓΣΕΕ κατά την διάρκεια της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη 10 Ιουνίου. Ειδικότερα η Συνομοσπονδία έχει προγραμματίσει για την ίδια ημέρα και απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.
Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 11 το πρωί, στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη Θεσσαλονίκη έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στο Ηράκλειο της Κρήτης επίσης στο Εργατικό Κέντρο.
Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στα προπύλαια την Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 10 υο πρωί.

Η ΓΣΕΕ σε σχετικό υπόμνημα που έχει αποστείλει στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου αντεργατικό και αντικοινωνικό κάνοντας λόγο για διατάξεις που πλήττουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αναλυτικότερα:

  • Με το σχέδιο νόμου προωθείται για ψήφιση σειρά αντεργατικών μέτρων που θίγουν θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα του Εργατικού Δικαίου της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα πλήττεται από τη συνεχιζόμενη πανδημία , με όλες τις ήδη επελθούσες και αναμενόμενες στο μέλλον συνέπειες στην οικονομία , την εργασία και την κοινωνία.
  • Το εργασιακό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον νομοθέτησης είναι σε κάθε περίπτωση απαγορευτικό για τέτοιου είδους νομοθετικές παρεμβάσεις. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, επιβάλλουν θετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έπρεπε να επικεντρώνονται σε μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι περαιτέρω απορρύθμισής της
  • Πρόκειται για ρυθμίσεις με τις οποίες παραχωρούνται εργαλεία στους εργοδότες, προκειμένου αυτοί να επιβάλλουν όρους εργασίας και αμοιβής με βάση την ατομική σύμβαση εργασίας.
  • Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατακρημνίσει και τα τελευταία οχυρά του εργατικού δικαίου της χώρας, όσα απέμειναν όρθια μετά τη δεκάχρονη εφαρμογή των μνημονίων και την πανδημία που συνεχίζεται εδώ και ενάμιση χρόνο. Σ΄αυτά τα μέτρα συγκαταλέγεται και η ψήφιση του Ν. 4635/2019, με τον οποίο στραγγαλίστηκε το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, που έχει συνταγματικό θεμέλιο όπως κρίθηκε τόσο με τη με αρ. 25/2004 απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου όσο και με την 2307/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Οι ρυθμίσεις, έρχονται να προστεθούν σε σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων που επέβαλαν ακραία επισφάλεια στις εργασιακές σχέσεις, επέφεραν καίρια πλήγματα στο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και έπληξαν το μοντέλο της ασφαλούς και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας.

Σε ένα περιβάλλον ακραίας ευελιξίας της αγοράς εργασίας και έντονης επισφάλειας του εργατικού δυναμικού της χώρας, που τροφοδοτείται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την εκτεταμένη χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την αποσάθρωση και υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, το σχέδιο νόμου προσλαμβάνει, εκτός από τον αντεργατικό προσανατολισμό του, και έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά.