ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιον απεικονίζει η κεφαλή στο προαύλιο του Πολυτεχνείου;

Ένα έργο του σπουδαίου γλύπτη Μέμου Μακρή για τον φίλο του και συνοδοιπόρο, τον ιστορικό Νίκο Σβορώνο.

Ένα έργο του σπουδαίου γλύπτη Μέμου Μακρή για τον φίλο του και συνοδοιπόρο, τον ιστορικό Νίκο Σβορώνο.

Όσο περνούν τα χρόνια όλο και λιγότεροι γνωρίζουν, πλέον, σε ποιον ανήκει το κεφάλι του μνημειακού γλυπτού που βρίσκεται μέσα στον περίβολο του Πολυτεχνείου και στο οποίο καταθέτουν κάθε χρόνο στεφάνι πολιτικοί και πολίτες.
 
Το κεφάλι συμβολίζει την εξέγερση των φοιτητών, το 1973.  Συγκεκριμένα, το γλυπτό βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόρτα του Πολυτεχνείου που καταστράφηκε από την εισβολή των τανκς.
 
Ωστόσο η κεφαλή δεν έχει άμεση σχέση με τους αγωνιστές του 1973 καθώς απεικονίζει τον ιστορικό Νίκο Σβορώνο.
 
Το γλυπτό είναι του περίφημου Έλληνα γλύπτη Μέμου Μακρή, του οποίου ένα εξίσου σημαντικό έργο κοσμούσε και την είσοδο της Εθνικής Πινακοθήκης.

                                                             

 
Το 1964 αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα από τον Μέμο Μακρή

Ο Μέμος Μακρής γεννήθηκε το 1913 και είναι από τους πιο σημαντικούς Έλληνες γλύπτες. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με δασκάλους τους Μιχάλη Τόμπρο, Επαμ. Θωμόπουλο και Κ. Δημητριάδη. Αναμίχθηκε γρήγορα στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή της δεκαετίας του ’30, ενώ στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση.
 
Μετά την απελευθέρωση συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Απελάθηκε από τη Γαλλία το 1950, λόγω των αριστερών πολιτικών πεποιθήσεών του και βρήκε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία. Στην Ουγγαρία έζησε πολλά χρόνια και δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην καλλιτεχνική, πολιτική και πολιτιστική κίνηση της χώρας, όπου καθιερώθηκε ως ένας από τους γλύπτες που εξέφραζαν την επίσημη αισθητική του κράτους με συνθέσεις μέσα στο πνεύμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.
 
Το 1964, του αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα, την οποία επανέκτησε το 1975 μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το 1978 στην Εθνική Πινακοθήκη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη αναδρομική έκθεσή του στην Ελλάδα.