ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος έγραψε την ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο γράφτηκε στην Αθήνα, αλλά ο Σταν Γκρίνμπεργκ ήταν αυτός που την «έραψε» στα μέτρα των Γερουσιαστών και των βουλευτών των ΗΠΑ.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το περιεχόμενο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Το σίγουρο είναι ότι τα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στα 42 λεπτά που ανέβηκε στο βήμα προκάλεσαν μεγάλο ντόρο τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.
 
Ποιος είναι όμως ο ιθύνων νους της ομιλίας που υποχρέωσε τα μέλη του Κογκρέσου να τον χειροκροτήσουν όρθια;
 
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, λοιπόν, γράφτηκε αρχικά στα ελληνικά από τους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι έχουν επωμιστεί όλους τους λόγους του πρωθυπουργού και η όλη διαδικασία διήρκεσε αρκετές μέρες, με πολλά «γράψε – σβήσε».
 
Αυτό που ακούσαμε όμως είναι αποτέλεσμα του Αμερικανού, εκ των κορυφαίων επικοινωνιολόγων στον κόσμο, Σταν Γκρινμπεργκ, ο οποίος όχι μόνο τη μετέφρασε, αλλά την «έραψε» στα μέτρα των Γερουσιαστών και των βουλευτών που την άκουσαν. Ο Αμερικανός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αυτός που έκανε τις τελικές προσθαφαιρέσεις μέχρι την τελική της μορφή και αυτός χρεώνεται το αποτέλεσμα.
 
Ποιος είναι ο Σταν Γκρινμπεργκ;

Αν υπήρχε βραβείο για τον πιο επιτυχημένο επικοινωνιολόγο στον κόσμο τότε αυτό θα είχε γραμμένο πάνω του το όνομα του Σταν Γκρινμπεργκ. Έχει συνεργαστεί με τον Μπιλ Κλίντον, τον Τόνι Μπλερ, τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Σταν Γκρίνμπεργκ και πολλούς άλλους πολιτικούς ηγέτες, είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα. Είναι παγκοσμίου φήμης δημοσκόπος και συγγραφέας βιβλίων best seller, αρθρογράφος με κύρια ενασχόλησή του να συμβουλεύει πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες, αναλύοντας με τις γνώσεις του τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ρεύματα.
 
Πριν τη συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε συνεργαστεί στενά με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, όταν εκείνη ενεπλάκη με την υποψηφιότητα της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι κ. Αγγελοπούλου ήταν αυτή που πρότεινε τον κ. Γκρινμπεργκ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά αυτό έτσι κι αλλιώς λίγη σημασία έχει.
 
Το ταξίδι του με τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Το όνομά του έπαιξε ευρέως τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ταξίδεψε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, για τη ΔΕΘ. Ο Γιάννης Οικονόμου υποχρεώθηκε, μάλιστα, ν’ απαντήσει σχετικά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε, τότε, ότι πρόκειται «για φίλο του πρωθυπουργού», απάντηση η οποία φυσικά δεν έπεισε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του άφησε αιχμές αναφορικά με την αμοιβή του.
 
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάταια προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους επικοινωνιολόγους παγκοσμίως, ο κ. Γκρίνμπεργκ, συνοδεύει τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος επειδή είναι απλά «φίλος του από παλιά» και μάλιστα «δεν πληρώνεται από πουθενά» αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν. Καθώς επίσης και ότι συμπτωματικά, τώρα τελευταία, συναντά καουμπόηδες που τον χαρακτηρίζουν «ήρωα» ή κάνει απρόσμενες παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Με πόσα χρήματα και από πού πληρώνει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Γκρίνμπεργκ για να του φτιάξει το προφίλ και να ανακόψει τη ραγδαία φθορά του, δεδομένου ότι η ΝΔ χρωστάει στις τράπεζες 350 εκατ. ευρώ και δεν εξυπηρετεί καν τους τόκους, αυξάνοντας κάθε χρόνο τα υπέρογκα χρέη της στις τράπεζες», ανέφερε σχετικά η Κουμουνδούρου.