Τ' ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΑ

Πολλοί είναι οι Σερραίοι που φύγαν φέτος για σεζόν στα Ελληνικά νησιά

«Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ την ΕΤΕπ, προκειμένου να εδραιωθεί το κύμα οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών», δηλώνει ο Γιάννης Τσακίρης, νέος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Άλλη πάντως είναι η γνώμη των Ελλήνων επιχειρηματιών που βλέπουν αδιέξοδα στην προοπτική επιβίωσης των επιχειρήσεων τους. Ο Νόμος Σερρών είναι μάλλον το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ❗
 
 
♦ Παρά τις 60.000 – 80.000 κενές θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού, η απασχόληση αυξήθηκε από 295.676 θέσεις εργασίας το 2011 σε 382.597 το 2023 (αύξηση 29%), το ανώτατο επίπεδο που έχει καταγραφεί στον κλάδο από την περίοδο των μνημονίων.
Πολλοί είναι οι Σερραίοι πάντως που φύγαν φέτος για σεζόν στα Ελληνικά νησιά. Η Μύκονος, η Ρόδος, η Πάρος αλλά και η κοντινή Θάσος είναι οι προορισμοί που (τους) επέλεξαν.
 
♦ Δύσκολη δημοσιονομική χρονιά για την ΕΕ. Οι προσαρμογές που απαιτείται να κάνουν εννέα χώρες, λόγω υψηλών ελλειμμάτων και χρεών, απειλούν να πνίξουν την ανάπτυξη. Αναλυτές υπογραμμίζουν τον κίνδυνο «δημοσιονομικού γκρεμού» μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026. Έως τις 19 Ιουνίου η Κομισιόν θα αποφασίσει για ποιες χώρες θα κινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος.
 
.........
 
Ελληνική startup φτιάχνει κάδους από ανακύκλωση κα­φέ espresso. Η νεοφυής εταιρεία Coffeeco Upcycle έχει αναπτύξει, σε συνεργασία με τα Πλαστικά Κρήτης, μια νέα πρώτη ύλη πλαστικού, που αποτελείται από πολυπροπυλένιο και υπολείμματα καφέ. Έτσι, δημιουργεί κάδους επαναχρησιμοποιώντας μερικούς από τους 40.000 τόνους καφέ που καταναλώνουν οι Έλληνες ετησίως. Όπως αναφέρουν οι ιδρυτές της εταιρείας Αλέξης Πάντζιαρος και Μάριος Βλαχογιάννης, η ζήτηση για «πράσινα» πλαστικά αυξάνεται ραγδαία, με τις εταιρείες να στρέφονται σε πιο βιώσιμες λύσεις, με αποτέλεσμα η αγορά των «πράσινων» πλαστικών να προβλέπεται να φτάσει στα 369 δισ. δολ. έως το 2025.
Μήπως θα έπρεπε και στις Σέρρες να στραφούμε σε ανάλογου τύπου επενδύσεις;