ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πορεύονται προς τις εκλογές έχοντας νομιμοποιήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας νομιμοποίησε σήμερα το σκάνδαλο των υποκλοπών με την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση, αγνοώντας τις τεκμηριωμένες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων αλλά και προσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, τα δεκάδες αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και τις αυστηρές συστάσεις απ' την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA).

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας νομιμοποίησε σήμερα το σκάνδαλο των υποκλοπών με την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση, αγνοώντας τις τεκμηριωμένες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων αλλά και προσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, τα δεκάδες αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και τις αυστηρές συστάσεις απ' την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA).

Κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές, εκ των οποίων οι 156 ψήφισαν κατά, ενώ «παρών» δεν δήλωσε κανένας. Την πρόταση υπερψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ενώ απουσίαζε ο Ανδρέας Πάτσης που έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Προηγήθηκε σφυροκόπημα προσωπικά στον πρωθυπουργό ως πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ αλλά και συνολικά στην κυβέρνηση, σε μια «σφιχτή» χρονικά διαδικασία, αφού το προγραμματισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία ήταν η αιτία για να επισπευσθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι αντί τα μεσάνυχτα που συνήθως ολοκληρώνονται αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Προκλητικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν ήξερε, κι ενώ πάλι παραδέχτηκε την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη είπε πως δεν είναι πολιτικά αποδεκτή.


 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης άφησε εκ νέου αιχμές για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ αλλά και για τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας σχετικά με τις υποκλοπές, υποστηρίζοντας ότι η επιστολή που έλαβε ο ίδιος απ' τον κ. Ράμμο δεν αναφέρεται σε ονόματα. Και για άλλη μια φορά αναφέρθηκε σε «ρυπαρά δίκτυα» εννοώντας ότι πρόκειται για όσους διαρρέουν στοιχεία απ' την υπηρεσία.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η διαδικασία ενημέρωσης ήταν εκτός νομικού πλαισίου».

Επίσης, μεγάλο μέρος της παρέμβασής του κινήθηκε στη λογική του συμψηφισμού και του αντιπερισπασμού, αφού αναφέρθηκε τόσο στο Ειδικό Δικαστήριο για τον Νίκο Παππά, όσο και στις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα, μέχρι και στην υπόθεση θανάτου της μικρής Μαρίας στον Έβρο.

Καταπέλτης ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, που επανέλαβε το δριμύτατο κατηγορώ κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε «ένοχο για τη μεγαλύτερη εκτροπή από τη μεταπολίτευση και μετά».

«Δεν μπορείτε πια να παριστάνετε τον ανήξερο, το σκοτάδι νικήθηκε, γιατί η Δημοκρατία  οι θεσμοί της φάνηκαν πολύ πιο ανθεκτικοί και πλέον είστε απόλυτα εκτεθειμένος» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη.

«Θα μείνετε ως μια πληγή για τη Δημοκρατία» τόνισε, αφού προηγουμένως του έθεσε καταιγιστικά ερωτήματα ως προς τους λόγους παρακολούθησης των κ. Ανδρουλάκη, κ. Χατζηδάκη, κ. Φλώρου, κ. Κύρτσο, κ. Κουκάκη,  των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, του Σύμβουλου εθνικής Ασφάλειας και όσων έχουν λόγο στις προμήθειες των εξοπλιστικών.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, που παράλληλα επέκρινε την καθυστέρηση της δικαστικής έρευνας, τάχθηκε κατά του δικομματισμού και απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους να ανατρέψουν το σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Κατρίνης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει σταματήσει να υπηρετεί το κράτος δικαίου και καταλύει τις αρχές στοιχειωδών κανόνων του. Μίλησε για επιτελικό παρακράτος, για τείχος απειλών και για επιχείρηση συγκάλυψης της πολύ σκοτεινής υπόθεσης οι μέχρι τώρα αποκαλύψεις της οποίας δεν αντιστοιχούν «ούτε στο 1%» από όσα έχουν συμβεί.

Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για παράνομη θεσμική εκτροπή, ανωμαλία και απειλή για την λειτουργία των θεσμών αλλά για στρατηγικές συγκάλυψης από την κυβέρνηση, που τηρεί συμπεριφορά ενόχου αφήνοντας χρόνο στην Intellexa να εξαφανίσει στοιχεία, προσφέροντας πέπλο προστασίας σε μάρτυρες, εργαλειοποιώντας θεσμούς και μετατρέποντας την Βουλή σε πλυντήριο που ψήφιζε νόμους για κάλυψη, απειλεί την ΑΔΑΕ και τον πρόεδρό της και βάζει εμπόδια στον έλεγχο της έρευνά της.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ  του «εμείς ή αυτοί», που ως κυβέρνηση «βαρύνεται με εξόχως αντιθεσμικές στάσεις» και τώρα «δήθεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας αφού πρώτα προσπάθησε επιμελέστατα να μας εξοντώσει και να μας εξαφανίσει».

Αρκετά αιχμηρός ήταν και ο γενικός γραμματέας  της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όχι μόνο κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  «Τόσο εσείς της κυβέρνησης όσο και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ κάνατε ό,τι μπορούσατε για να θαφτεί ακόμα πιο βαθιά στο σκοτάδι η υπόθεση παρακολουθήσεων του ΚΚΕ» είπε.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ καταθέτει «μομφή για την ακρίβεια, μομφή για την εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν έχουν τελειωμό οι λόγοι για τους οποίους του ΚΚΕ καταθέτει μομφή κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

«Αυτές οι υποκλοπές είναι βαρύ έγκλημα κατά της Δημοκρατίας» τόνισε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα, που σήμερα εκπροσώπησε τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, που βρίσκεται στην Κούβα με άδεια της Βουλής. Η κ. Σακοράφα είπε ότι οι υποκλοπές «πολιτικά, είναι παραπάνω από κακούργημα, εάν υπήρχε. Και έτσι θα γραφεί και ιστορικά, όπως ανάλογα έγινε με την αποστασία του 1965». Και σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να συγκρουστεί η κυβερνητική πλειοψηφία υπογράμμισε ότι αυτή η «εξωφρενική υπόθεση δεν αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης και σύγκρισης δύο διακυβερνήσεων», αλλά «το δίλημμα είναι με Δημοκρατία ή εναντίον της».