ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογική περίοδος: Ξεκινά επισήμως σήμερα

Εχθές η ορκωμοσία των νέων βουλευτών - Σήμερα διαλύεται εκ νέου η νέα Βουλή και ξεκινά η προεκλογική περίοδος του δεύτερου γύρου των εκλογών

Εχθές η ορκωμοσία των νέων βουλευτών - Σήμερα διαλύεται εκ νέου η νέα Βουλή και ξεκινά η προεκλογική περίοδος του δεύτερου γύρου των εκλογών

Την Κυριακή 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής και των 300 βουλευτών που αναδείχθηκαν από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

 

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου η Βουλή θα εκλέξει προεδρείο και την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει η διάλυσή της, οπότε και ξεκινά η νέα προεκλογική περιόδος και θα σημάνει το δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών.

Πώς θα ψηφίσουμε στις δεύτερες εκλογές

Η δεύτερη κάλπη δεν θα έχει σταυρό καθώς οι βουλευτές θα εκλέγονται πλέον με λίστα, ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει κάθε κόμμα.

 
ADVERTISING
 

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους βουλευτές που έχουν ήδη εκλεγεί και πρόκειται να ορκιστούν την ερχόμενη Κυριακή, αναμένεται να στελεχώσουν την Βουλή που θα προκύψει, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί συνήθως ακολουθούν την κατάταξη που προέκυψε από την προηγούμενη κάλπη. 

 

Σημειώνεται, μάλιστα, πως στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με βάση το οποίο θα στηθούν οι δεύτερες κάλπες, το πρώτο κόμμα διεκδικεί κλιμακωτό «μπόνους» που μπορεί να φτάσει και τις 50 έδρες, δεδομένο που πιθανώς προμηνύει κάποιες αλλαγές. 

Υπενθυμίζεται, πως στην πρώτη κάλπη νικήτρια βγήκε η Νέα Δημοκρατία, η οποία με την ενσωμάτωση στο 99,7% έχει κατακτήσει το ποσοστό 40,79%. Ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 20,07% και 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,46% και 41 έδρες, το ΚΚΕ 7,23% και 26 έδρες, και η Ελληνική Λύση 4,45% και 16 έδρες.