ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ψήγματα Λαϊκής Σοφίας της Βισαλτίας ( Παροιμίες- Παροιμιώδες Φράσεις. Γνωμικά)».

Δημιουργοί: Νίκος Λ. Πασχαλούδης
            Φωτεινή Β. Μπιζιάνου - Εκπαιδευτικοί
 
Ο Νίκος Λ. Πασχαλούδης  και  η Φωτεινή Β. Μπιζιάνου,δημιουργικό και υπέροχο ζευγάρι, στην ζωή, στην οικογένεια, στην εκπαίδευση και γενικότερα στον πολιτισμό και την αναβάθμιση της κοινωνίας μας.
 
Συνεχίζοντας την υπέροχη, από παλιά, πνευματική δημιουργικότητα, παρέδωσαν στο κοινό, έναν καλαίσθητο πόνημα - βιβλίο για τη λαϊκή Σοφία της Βισαλτίας.
 
Η περιοχή της Βισαλτίας (Νιγρίτα και τα πέριξ) είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα, από τα πανάρχαια, της Ελληνικήςαγροτικήςκοινωνίας, γύρω από τα αστικάκέντρα.
 
Ζυμωμένοι οι άνθρωποι με τον αγώνα για επιβίωση και πρόοδο, μέσα από δύσκολες, μέχρι και τραγικέςκαταστάσεις, με εθνικούς και κοινωνικούςαγώνεςεξοικειωμένοι με την περιπέτεια της ζωής, μέσα από στερήσεις, βάσανα, άλλα και χαρές και σπουδαίαδημιουργικότητα, δημιούργησαν στο διάβα των αιώνων μια αντίληψη και φιλοσοφία για τα ανθρώπινα που εκφράζει εκπληκτικά τον μέσο Έλληνα, κυρίως της υπαίθρου, που ήταν για πολλούς αιώνες, το κύτταρο και η σπονδυλική στήλη της πορείας του Ελληνισμού στη χώρα μας.
 
Αυτή η στάση και φιλοσοφία της ζωήςαποτυπώθηκε στην περιοχή της Βισαλτίας, όπως και αλλού, με υπέροχο και ζωντανό τρόπο, μέσα από της παραδόσεις, τα έθιμα τα τραγούδια, τις τελετές, τη λαϊκήσοφία, με μύθους, παροιμίες, ΛαϊκάΓνωμικά και άλλα πολλά.
Ο εξαίσιαδημιουργικός Ν.Πασχαλούδης, με την στήριξη και συνδημιουργία της εξαίρετηςσυντρόφου της ζωής του, την ΦωφώΜπιζιάνου, πλην της σπουδαίαςλειτουργίας και προσφοράς στην  μόρφωση της νεολαίας μας, με πολύ μόχθο, χρόνο,έρευνα και μεράκι με μια σειράεξαίρετωνεκδόσεων για ήθη και έθιμα  της Βισαλτίας, και της ιδιαίτερηςπατρίδας και των  δύο, Τερπνή και Νιγρίτα, άφησαν στους νεότερους ένα θησαυρό δημιουργημάτων που χαρακτηρίζουν τον υπέροχο πολιτισμό και τη δημιουργικότητααυτής της αντιπροσωπευτικής, για τα Ελλαδικά, περιφέρεια της Βισαλτίας.
 
Γλωσσικόιδίωμα, ιστορικά, έθιμα και παραδόσεις, τραγούδια και μουσικήπαράδοση, παιχνίδια, παραμύθια, επαγγέλματα και άλλασυνθέτουν μια δημιουργίαζωής, με μεράκι, πολύ κόπο, αλλά και πλούσιασυγκομιδή, προίκαμνήμης για τους παλιούς και ισχυρήπαρακαταθήκη για τους νεότερους.
 
Η πρόσφατηεργασία, με τον τίτλο«Ψήγματα Λαϊκής Σοφίας της Βισαλτίας», όπως αναφέρουν στον πρόλογο οι ίδιοι οι δημιουργοί,«Είναι περίπου 400 φράσεις που αντλήθηκαν από την απεραντοσύνη της άυληςπολιτιστικήςκληρονομίας του τόπου μας».
Παροιμίες, παροιμιώδεςφράσεις και λαϊκάγνωμικά, καταγραμμένα στο γλωσσικόιδίωμα που τα γνώρισαν από τις οικογένειες και το περιβάλλον τους.
 
«Παροιμίες, σκωπτικές, αστείες, συμβολικές, ή σοβαρές, σε έμμετρο και πεζόλόγο, που πραγματικά ή μεταφορικά χαρακτηρίζουν τις ανθρώπινεςπράξεις»
 
Πλην του θησαυρού της καταγραφής αυτής της λαϊκής σοφίας, σπουδαίο, κατά την γνώμη μου είναι και το ότι δίπλα σε κάθε παροιμία ή γνωμικό ή παράδοσηδίνεται από τους δημιουργούς, με απλό και ουσιαστικό λόγο το βαθύτεροινόημααυτών των χρήσεων και η σχέση τους η πραγματική με την ανθρώπινηπεριπέτεια.
 
Χωρίςκαμιάυπερβολή «ΈναςΘησαυρός».
 
Ο Ν. Πασχαλουδης με λαμπρήπορεία σε όλες τις λειτουργίες της εκπαίδευσης, με συμμετοχήστουςαγώνες του κλάδου των εκπαιδευτικών, για μια καλύτερηπαιδεία, είναι το πιο αντιπροσωπευτικόπαράδειγμαανθρώπου με συνεχήπροσπάθεια και δημιουργικότητα, μοναδικάωφέλιμη για την κοινωνία μας και τον Ελληνικό Πολιτισμό.
 
Η σύντροφος της ζωής του, και σπουδαία βοηθός και συνδημιουργός των πνευματικών τους τέκνων, εκφράζει κατά τον καλύτερο τρόπο την ανθρώπινη ρήση, ότι δηλαδή πίσω από κάθε δημιουργικό άνθρωπο κρύβεται μια σπουδαία γυναίκα!».
 
Ζήσης Μητλιάγκας
Φιλόλογος