ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψυχρή λίμνη : Tο φαινόμενο που φέρνει καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Από αύριο έως τουλάχιστον την Τετάρτη αναμένεται να διαρκέσει το πρώτο κύμα κακοκαιρίας του φθινοπώρου

Από αύριο έως τουλάχιστον την Τετάρτη αναμένεται να διαρκέσει το πρώτο κύμα κακοκαιρίας του φθινοπώρου

Σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται από αύριο, Δευτέρα, έως τουλάχιστον και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πρόγνωση του Meteo.gr. 

Αιτία γι’ αυτή την επιδείνωση είναι, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα βόρεια Βαλκάνια προς τη χώρα μας και το Ιόνιο πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.

Η αργή κίνηση της «ψυχρής λίμνης» από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής, κυρίως, χώρας.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 04.09.2023 αναμένουμε:

  • Βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στο Βορειοδυτικό Αιγαίο και τοπικά στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στη Θράκη θα είναι τοπικά και περιορισμένα. 
  • Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας έως 8-10 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ηπειρωτικά. 
  • Ανέμους έως 6-7 μποφόρ στα πελάγη. 

Το χρονικό διάστημα από την Τρίτη 05.09.2023 έως την Τετάρτη 06.09.2023 αναμένουμε: 

  • Βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εκτός από τα νότια νησιωτικά τμήματα όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά. 
  • Οι βροχές και οι καταιγίδες σε τμήματα της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στη Χαλκιδική και στα νοτιοδυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι ισχυρές και με μεγάλη διάρκεια με αυξημένη την πιθανότητα εκδήλωσης σημαντικών υψών βροχόπτωσης σε μικρό χρονικό διάστημα αυξάνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρικών επεισοδίων. 

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία)