ΤΟΠΙΚΑ

«Ροδόπολις»: Το σουβλάκι των Σερρών που άνθισε στον Πειραιά

Από τη Ροδόπολη Σερρών μέχρι το Κερατσίνι, η διαδρομή του Παναγιώτη και της Όλγας Κοσμίδη κουβαλάει μαζί της τη γεύση και την ψυχή ενός τόπου

Από τη Ροδόπολη Σερρών μέχρι το Κερατσίνι, η διαδρομή του Παναγιώτη και της Όλγας Κοσμίδη κουβαλάει μαζί της τη γεύση και την ψυχή ενός τόπου

Το 1945, λίγο μετά τον πόλεμο, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, φέρνοντας μαζί του τη νοικοκυροσύνη, το μεράκι και τις συνταγές του τόπου του. Έτσι γεννήθηκε το «Ροδόπολις», το μικρό σουβλατζίδικο που πήρε το όνομά του από τη γενέτειρα των ιδιοκτητών, τη Ροδόπολη των Σερρών.

Στα σύνορα Κερατσινίου και Δραπετσώνας, σε έναν ήσυχο δρόμο κάθετο στην Αναπαύσεως, το «Ροδόπολις – Κοσμίδης» στέκει ακόμα ζωντανό, σαν ένα κομμάτι αυθεντικής ελληνικής ιστορίας. Σήμερα το κρατά στα χέρια του ο γιος τους, ο Χρήστος Κοσμίδης, που συνεχίζει με αγάπη την οικογενειακή παράδοση.

Το μαγαζί εντυπωσιάζει με την ατμόσφαιρά του: ξύλο ραμποτέ στους τοίχους, πίνακες ζωγραφικής, παλιά αντικείμενα, εικόνες, μικρά σημάδια που διηγούνται ιστορίες δεκαετιών. Μια μινιατούρα Ποντίου μαρτυρά την προσφυγική καταγωγή της οικογένειας, ενώ τα χάλκινα και γυάλινα αντικείμενα δημιουργούν αίσθηση ορεινού καταφυγίου – σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο χωριό των Σερρών, μακριά από τον θόρυβο της πόλης.

Η μουσική απουσιάζει· εδώ ο ήχος είναι οι ψίθυροι της ψησταριάς και οι φωνές των θαμώνων. Το «Ροδόπολις» φημίζεται για τις ανοιχτές μερίδες του και τη μυστική του σάλτσα – μια κόκκινη, ντοματένια σάλτσα με βαθιά γεύση, που ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και στο καυτερό και αφήνει μια χαρακτηριστική κάψα στα χείλη. Κανείς δεν γνωρίζει τη συνταγή, πέρα από την οικογένεια.

Οι πίτες ψήνονται ελαφρά λαδωμένες στη μαντεμένια πλάκα, το κρέας είναι πάντα φρέσκο και ψήνεται τη στιγμή της παραγγελίας. Το μπιφτέκι, μοσχαρίσιο και αφράτο, λιώνει στο στόμα, ενώ το καλαμάκι από άπαχο χοιρινό μπούτι θυμίζει κάτι από τα σπιτικά τραπέζια της Μακεδονίας.

Το μενού 
Το μενού είναι λιτό – όπως παλιά: σουτζούκι, μπιφτέκι ή χοιρινό σε καλαμάκι, με το τζατζίκι και τις τηγανητές πατάτες να σερβίρονται χωριστά. Ο Χρήστος, πιστός στις αρχές του πατέρα του, επιμένει να κρατά τη δουλειά «μικρή», γιατί «όταν ανοίγει πολύ, χάνεται η ποιότητα».

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά, το «Ροδόπολις» παραμένει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, ένα σουβλατζίδικο που μυρίζει παράδοση Σερρών, νοσταλγία και Ελλάδα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
-Διεύθυνση: Ανδριανού 13, Κερατσίνι
-Τηλ.Επικοινωνίας: 210-46.23.788