ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕ ΑΓΩΝΙΑ ΟΙ ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ -Στα ύψη οι τιμές γάλακτος

Αυξήσεις και στην τιμή κρέατος Οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες έχουν φτάσει στο 40%, τονίζει η πρόεδρος κτηνοτρόφων Σερρών

Αυξήσεις και στην τιμή κρέατος Οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες έχουν φτάσει στο 40%, τονίζει η πρόεδρος κτηνοτρόφων Σερρών

Τον κίνδυνο να σημειωθούν ελλείψεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα κρέατα τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, στο Χαρωπό Σερρών κατέγραψε την αγωνία των παραγωγών και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν σύντομα οι καταναλωτές στις προθήκες των σούπερ –μάρκετ.

Οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες έχουν φτάσει στο 40%, τονίζει η Ελπίδα Σιδηροπούλου, πρόεδρος κτηνοτρόφων Σερρών.

MEIΩΣΗ ΚΟΠΑΔΙΩΝ

 
 
Η τιμή που λαμβάνει ο παραγωγός από 45 λεπτά που ήταν πέρυσι έφτασε στα 50 λεπτά φέτος. Ωστόσο, αυτήν την αύξηση που παίρνει ο παραγωγός την δίνει στο πολλαπλάσιο για δαπάνες σε ζωοτροφές και στην ενέργεια. «Ως αποτέλεσμα φέτος έχουμε μείωση των κοπαδιών και αναμένεται να μειωθούν περισσότερο την επομένη χρονιά. Ήδη έχουμε χάσει το 40% του ζωικού κεφαλαίου το επόμενο διάστημα θα χαθεί άλλο ένα 20%», σημειώνει η κ. Σιδηροπούλου. «Έως τώρα σφάζαμε τα ζώα όταν είχαν μεγαλώσει, τώρα τα οδηγούμε στην σφαγή πρόωρα».

Η τιμή των προϊόντων στο ράφι είναι υψηλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την διαφορά την καρπώνεται ο παραγωγός. Το 2023 οι τιμές θα αυξηθούν έτι περαιτέρω και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως και τα κρέατα θα γίνουν δυσπρόσιτα.

Το πρόβλημα μπορεί να προέκυψε αιφνιδίως, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά καταγράφεται επί χρόνια στην ατζέντα της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής, όπως συνετάχθη εξυπηρετώντας τις οικονομίες του βορά.

Εν προκειμένω, πέρα από την σύνδεση των κτηνοτροφικών μονάδων με παρόχους, που θα προσφέρουν φτηνότερη ενέργεια και στο μέλλον πράσινες μορφές ενέργειας, που θα δίνουν μια άλλη προοπτική, η διασφάλιση φτηνών ζωοτροφών παραμένει ζητούμενο. Εκτός εάν μέσω συνεταιρισμών, χωρίς να υπεισέρχεται ο παράγοντας κέρδος, υπάρξει επιδότηση για την καλλιέργεια χωραφιών, που πιθανώς είναι τώρα σε αγρανάπαυση και δεν απαιτούν ιδιαίτερους πόρους σε νερό και λιπάσματα, να διασφαλιστούν οι αναγκαίες ποσότητες.

Η διατροφική αυτάρκεια της χώρας θα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα των επομένων ετών και οι μέχρι πρότινος υποτιθέμενες φτηνές λύσεις εισαγόμενων από ΗΠΑ, Καναδά κλπ, θα είναι ανέφικτες λόγω κόστους.