Σέρρες: Αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το νερό με ουράνιο και την εξέλιξη των έργων
Ενημέρωση για την πορεία των έργων που αφορούν την οριστική λύση στο ζήτημα του νερού με αυξημένες συγκεντρώσεις ουρανίου ζήτησε, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Χρυσάφης
Ενημέρωση για την πορεία των έργων που αφορούν την οριστική λύση στο ζήτημα του νερού με αυξημένες συγκεντρώσεις ουρανίου ζήτησε, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Χρυσάφης
Όπως υπενθύμισε, η δήμαρχος είχε αρχικά δεσμευτεί ότι το πρόβλημα θα είχε επιλυθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2025.
Το ζήτημα αφορά περίπου 2.000 υδρόμετρα, με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης να προτείνει την κάλυψη του κόστους αγοράς εμφιαλωμένου νερού από τον Δήμο. Οι προτάσεις περιλάμβαναν είτε την έκδοση πιστωτικών τιμολογίων στους λογαριασμούς ύδρευσης είτε τη χορήγηση εκπτωτικών κουπονιών ύψους 50 ευρώ προς τα νοικοκυριά.
Τι απάντησε η δήμαρχος Σερρών
Απαντώντας στα ερωτήματα, η δήμαρχος Σερρών και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σερρών, Βαρβάρα Μητλιάγκα, ανέφερε ότι οι απαραίτητες διαδικασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Όπως γνωστοποίησε, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Ενέργειας, ενώ το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ. Για την κάλυψη του υπολειπόμενου ποσού αναζητούνται πρόσθετοι πόροι, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η έγκριση για την ένταξη του έργου στη χρηματοδότηση των 2,5 εκατ. ευρώ δόθηκε κατά την εορταστική περίοδο, με την εκτίμηση ότι έως τις 31 Μαρτίου 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υπογραφή των συμβάσεων.
Όσον αφορά την τοποθέτηση των φίλτρων, υπήρξαν ενστάσεις από συμμετέχουσες εταιρείες στον διαγωνισμό, εξέλιξη που –όπως επισημάνθηκε– διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Για το συνοδό έργο, η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών, ώστε ο εργολάβος να ξεκινήσει άμεσα τις απαιτούμενες εργασίες.
Οικονομική απαλλαγή και μέτρα στήριξης
Η δήμαρχος τόνισε ότι μέχρι σήμερα το νερό στις περιοχές όπου εντοπίζεται το πρόβλημα δεν τιμολογείται, με τον Λευκώνα να συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό των επηρεαζόμενων κατοίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2024 δεν χρεώθηκαν συνολικά 290.000 κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε απώλεια εσόδων ύψους 411.000 ευρώ για τη ΔΕΥΑ Σερρών.
Παράλληλα, συνεχίζεται η διανομή εμφιαλωμένου νερού σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της ποιότητας αλλά και της επάρκειας του νερού, κυρίως για την κοινότητα του Λευκώνα.
Παράταση της κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης
Την ίδια ώρα, με δελτίο Τύπου η δημοτική αρχή ενημέρωσε ότι παρατείνεται έως τις 26 Ιουλίου 2026 η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Κοινοτήτων Σερρών, Ελαιώνα, Λευκώνα και Χριστός. Η απόφαση ελήφθη από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου Σερρών, και έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια».
Υπενθυμίζεται ότι από τις 22 Μαΐου 2025 απαγορεύεται η πόση και η χρήση του νερού στο μαγείρεμα σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου, μεταξύ των οποίων τμήματα της πόλης των Σερρών, οι οικισμοί Χρυσοπηγής και Μετοχίου, καθώς και οι Δημοτικές Κοινότητες Λευκώνα και Χριστός.
