ΤΟΠΙΚΑ

Speleon: Το αγουρέλαιο από την Αλιστράτη Σερρών με…. έμπνευση από το σπήλαιο της περιοχής

Ένας πολιτικός μηχανικός και ένας οινοποιός, φίλοι από παιδιά, ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να δημιουργήσουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής που τοποθετήθηκε μόλις το 2024 στην αγορά

Ένας πολιτικός μηχανικός και ένας οινοποιός, φίλοι από παιδιά, ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να δημιουργήσουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής που τοποθετήθηκε μόλις το 2024 στην αγορά

Το όνομά του είναι ένα παιχνίδι… λέξεων και έμπνευσης ανάμεσα στο Σπήλαιο της Αλιστράτης Σερρών και στο ελαιόλαδο.
Άλλωστε, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής (αγουρέλαιο) Speleon προέρχεται από ελαιοκαλλιέργειες
στην περιοχή πάνω από το Σπήλαιο της Αλιστράτης. Σε κοντινή απόσταση μάλιστα από τον ελαιώνα βρίσκεται και το φαράγγι
του Αγγίτη, που σε συνδυασμό με τα πετρώδη εδάφη και το υψόμετρο της περιοχής δημιουργεί ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα,
ευνοϊκό για την ανάπτυξη της ελιάς. Στο φύλλο δε που κοσμεί τη συσκευασία του Speleon έχουν αποτυπωθεί βραχογραφίες
που βρέθηκαν στο φαράγγι του Αγγίτη.

Το Speleon, που τοποθετήθηκε στην αγορά μόλις το 2024, είναι απόρροια της συνεργασίας του πολιτικού μηχανικού Νίκου
Πασιαλή και του οινοποιού Θοδωρή Τσικρικώνη. Οι δυο παιδικοί φίλοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να
δημιουργήσουν μια νέα ελαιουργική παράδοση στις Σέρρες. Μάλιστα, στις δύο αρχικές ποικιλίες ελιάς του ελαιώνα, τις
Piqual και Arbequina, προστέθηκαν πρόσφατα και δύο σερραϊκές ποικιλίες, η Λευκοελιά και η Πετροελιά, οι οποίες αποτελούν
σήμερα το 30% του ελαιώνα, είναι όμως στον σχεδιασμό να διευρυνθούν περαιτέρω προσεχώς. Σήμερα ο ελαιώνας του Speleon
μετρά 3.000 ελαιόδεντρα, στα οποία φέτος αναμένεται να προστεθούν άλλα 400, ενώ ο στόχος είναι εντός της επόμενης τριετίας
ο αριθμός τους να φτάσει τις 5.000.

«Θέλαμε να αναδείξουμε τις τοπικές ποικιλίες και παράλληλα να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που να
μένει στη μνήμη» λέει στη Voria.gr ο Νίκος Πασιαλής, περιγράφοντας το Speleon ως ένα ελαιόλαδο με έντονο πράσινο χρώμα,
με πολλά αρώματα στη μύτη, από πράσινο μήλο και ωμό αμύγδαλο μέχρι φρεσκοκομμένο γκαζόν, και με έντονα στοιχεία φρούτων
στο στόμα και πικάντικη επίγευση.

Το Speleon βρίσκεται ήδη σε εστιατόρια, κάβες και ντελικατέσεν σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα και σε νησιά, ενώ ταξιδεύει
και σε Γερμανία και Βουλγαρία. Στόχος δε είναι το δίκτυό του να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, ο σχεδιασμός των δύο
συνεργατών περιλαμβάνει και τη μετατροπή του ελαιώνα σε επισκέψιμο -ενδεχομένως και εντός του τρέχοντος έτους- στο πλαίσιο
της αξιοποίησης της τουριστικής κίνησης στην Αλιστράτη, ώστε να διοργανώνονται επί τόπου γευσιγνωσίες και οι επισκέπτες 
μεταξύ των οποίων και μαθητές- να μαθαίνουν για την ελιά και το ελαιόλαδο. 

Η μελέτη, η αγάπη και η γοητεία της ελιάς
«Όσο περισσότερο ασχολούμαστε με την ελιά τόσο πιο γοητευτική μάς φαίνεται. Μελετήσαμε πολύ, αλλά κάθε μέρα μαθαίνουμε και
κάτι καινούριο για τον ιδιαίτερο αυτόν καρπό. Το Speleon γίνεται με αγάπη και αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα. Είναι ένα εξαιρετικό
παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής που δίνουμε με… κλειστά μάτια στα παιδιά μας. Δεν μας ενδιέφερε τόσο η ποσότητα όσο η
σταθερή ποιότητα» λέει ο Νίκος Πασιαλής.

Τα κτήματα στην περιοχή της Αλιστράτης μέχρι πριν από μια οκταετία φιλοξενούσαν ετήσιες καλλιέργειες. Με την κρίση όμως
δημιουργήθηκε ένας προβληματισμός για το επόμενο επαγγελματικό βήμα και έτσι επελέγησαν τα ελαιόδεντρα ως η νέα καλλιέργεια
των δύο φίλων, που ξεκίνησε από το 2017. Αρχικά φυτεύτηκαν 800 ρίζες και στη συνέχεια η ελαιοκαλλιέργεια μεγάλωσε, φτάνοντας
τα 3.000 δέντρα. Τα δε πρώτα δείγματα του προϊόντος δοκιμάστηκαν το 2020, για να φτάσουν στην αγορά τέσσερα χρόνια αργότερα.
«Έχουμε πολλά σχέδια για το Speleon: νέους κωδικούς, περαιτέρω προώθηση, αλλά κυρίως να αναδειχθεί και να βρει τη θέση του ως
ένα premium, εστιατορικό ελαιόλαδο», τονίζει ο Νίκος Πασιαλής.