ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέλλα Κυπαρίσση:Πρώτο μου μέλημα θα είναι να εργαστώ άμεσα για την εφαρμογή του προγράμματος ΣΕΡΡ.Α.Σ. βάζοντας ως προτεραιότητα την αλλαγή εικόνας της Σερραικης αγοράς.

Ως παραταξη το πρώτο μέλημα μας είναι η άμεση λύση καθημερινών προβλημάτων που δυσκολεύουν τους πολίτες όπως δρόμοι, καθαριοτητα, παιδικές χαρές, αδέσποτα. Ταυτόχρονα θα δρομολογήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο δήμος.

Ως παραταξη το πρώτο μέλημα μας είναι η άμεση λύση καθημερινών προβλημάτων που δυσκολεύουν τους πολίτες όπως δρόμοι, καθαριοτητα, παιδικές χαρές, αδέσποτα. Ταυτόχρονα θα δρομολογήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο δήμος.

Ερώτηση: Κυρία Κυπαρίσση σας γνωρίσαμε από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ήσασταν μάλιστα από τις ευχάριστες εκπλήξεις των νέων υποψηφιοτήτων μιας και πήγατε πολύ καλά. Σας γνωρίζουμε επίσης ως άνθρωπο της αγοράς μιας και ασχολείστε και με την οικογενειακή επιχείρηση στο χώρο της ένδυσης εκτός από την κυρία ασχολία σας που είναι βρεφονηπιοκόμος. Έρχεστε τώρα ξανά στο προσκήνιο ως εκ νέου υποψήφια δημοτική σύμβουλος Σερρων με τον συνδυασμό ΣΕΡΡ.Α.Σ του Στέφανου Φωτιαδη. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να απαντήσετε θετικά στην πρόσκληση-πρόκληση και θα θέσετε πάλι υποψηφιότητα ;

Απάντηση: Πρώτα από όλα θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι συνδημότες μου την πρώτη φορά που ήμουν υποψήφια. Και να σας πω ότι αυτή η πρωτόγνωρη για μένα ομαδική προσπάθεια να εκφράσουμε τον κόσμο και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους να συνεχίσω την προσπάθεια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα είμαι λοιπόν εκ νέου υποψηφια με τον συνδυασμό ΣΕΡΡ.Α.Σ του Στεφανου Φωτιάδη, γιατί οι στόχοι,οι φιλοδοξίες και κυρίως το πρόγραμμα του Συνδυασμού παραμένει κοινό. Ξέρουμε τις δυνατότητές του καθενός μας, έχουμε τις ικανότητες να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας.

 

 

Ερώτηση: Κυρία Κυπαρίσση είστε ένας νέος άνθρωπος και αυτό μου δημιουργεί την ανάγκη να σας κάνω την παρακάτω ερώτηση. Υπάρχει η αίσθηση – ίσως είναι και ο κανόνας – πως οι νέοι άνθρωποι αδιαφορούν γενικότερα για την πολιτική και πολύ περισσότερο αδιαφορούν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ισχύει ή όχι;

Απάντηση: Δυστυχώς η λειτουργία και τα πειραγμένα για πολλά χρόνια στον ευρύτερο πολιτικό βιο τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και σε τοπικό επίπεδο έχουν κάνει τους νέους να αδιαφορούν για την πολιτική, όχι όμως γιατι δεν ενδιαφέρονται, αλλά γιατί νιώθουν ότι όποιος και να εκλεγεί θα κάνει τα ίδια. Στην πραγματικότητα βλέπω ότι έχουν μεγάλη ευαισθητοποίηση για την τόπο που ζουν, θέλουν να προσφέρουν και αυτό που εχουμε εμείς ως ευθύνη είναι να απομακρύνουμε τον τοίχο που νιώθουν ότι έχουν με το κέντρο των αποφάσεων, να τους κανουμε ενεργούς πολίτες και συμμέτοχους στην χάραξη πολιτικής. Οφείλουμε όλοι μαζί να κάνουμε τους πολίτες και κυρίως τους νέους ανθρώπους να νιώσουν το δήμο Σερρών σπίτι τους. Να γίνει ένας δήμος συμμετοχής και εθελοντισμού.

 

 

Ερώτηση: Ο διευρυμένος δήμος Σερρών όπως πολύ καλά γνωρίζεται έχει πολλά και σύνθετα προβλήματα. Ως παράταξη αλλά και εσεις προσωπικά ως Στέλλα ποιο θα είναι το πρώτο μέλημά σας; Που θα εστιάσετε;

Απάντηση: Ως παραταξη το πρώτο μέλημα μας είναι η άμεση λύση καθημερινών προβλημάτων που δυσκολεύουν τους πολίτες όπως δρόμοι, καθαριοτητα, παιδικές χαρές, αδέσποτα. Ταυτόχρονα θα δρομολογήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο δήμος. Εγώ ως Στέλλα απο τη στιγμή που θα με εμπιστευτούν οι Σερραίοι δημότες για ένα πράγμα μπορώ να δεσμευτώ, για πολύ δουλειά. Πρώτο μου μέλημα θα είναι να εργαστώ άμεσα για την εφαρμογή του προγράμματος ΣΕΡΡ.Α.Σ. βάζοντας ως προτεραιότητα την αλλαγή εικόνας της Σερραικης αγοράς. Μεγάλωσα σε αυτή και γνωρίζω πλέον τα πρόβληματα της. Πιστεύω όμως ότι η συνέργασια του δήμου με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς θα βοηθήσει πολύ στο να "ανθισει"και πάλι η αγορά των Σερρών και να κρατήσουμε τους Σερραίους πολιτες-πελάτες της εδώ, καθώς και να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες ώστε μέσω της ανάδειξης των πλεονεκτημάτων του δήμου μας να δημιουργήσουμε πρόσθετο αγοραστικό κοινό. Επίσης, μια και είμαι βρεφονηπιοκομος και έρχομαι σε καθημερινή επαφή με νέους γονείς και ακούω τους προβληματισμούς τους, θέλω σαν προτεραιότητα να θέσω τις παιδικές χαρές, των οποίων η εικόνα μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, κάτι που σαν θέαμα είναι αποκρουστικό και για τους γονείς και τα παιδιά απελπιστικο. Εμεις λέμε Ναι στον εκσυγχρονισμό τους, Ναι την προσβασιμότητα όλων των παιδιων, πάντα ομως με ασφάλεια και εναρμονισμένες στις ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Λέμε ακόμα Ναι στα "ανοιχτά σχολεία".

 

 

Ερωτηση: Κατά τη γνώμη σας ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου μας που πρέπει να αναδείξουμε και με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μπορούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ;;

Απαντηση: Είμαστε ένας μεγάλος δήμος αλλά στάσιμος και με πολλά προβλήματα, γι’αυτό βασικό όπλο στην αναπτυξιακή μας φαρέτρα είναι να είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα και όλα εκείνα τα εργαλεία ώστε να εκμεταλλευτούμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα  αλλά και τους ιδίους πόρους για να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Θελουμε και μπορούμε με σωστή διαχείριση, με τα κατάλληλα επενδυτικά ανοίγματα αλλά και τα ανταποδοτικά τέλη να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους δημότες.

- Έχουμε το καλύτερο αυτοκινητόδρομιο των Βαλκανίων που ποτέ δεν έφτασε στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων του, με το σωστό σχέδιο ομως, τις κατάλληλες ενεργειες, και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις μπορεί να αποκτήσει την αίγλη του παρελθόντος και να αποτελέσει το βασικό όπλο των Σερραίων τόσο στην προβολή του νομού μας όσο και στην ανάπτυξη της σερραϊκής οικονομίας.

- Στις Σέρρες είναι γνωστό ότι έχουμε πολιτιστικό πλούτο τον οποίο δεν αξιοποιήσαμε ποτέ γιατί άλλοτε έλλειπε η πρόθεση και άλλοτε το κατάλληλο σχέδιο. Προτείνουμε λοιπόν την ανάδειξη όλων των μουσείων, αρχαιολογικών χωρών και φυσικών μνημείων ώστε να καταδείξουμε των δήμο Σερρών κοιτίδα και λίκνο πολιτισμού. Για παράδειγμα εντός του δήμου μας υπάρχουν ιστορικά μοναστήρια, λαογραφικά μουσεία, ιστορικοί χώροι, τα οποία είναι δύσκολα προσβάσιμα και άγνωστα στο ευρύ κοινό. Έχουμε επίσης ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στα Βαλκάνια χωρίς να είναι επισκέψιμο. Αναδεικνύοντας όλα αυτά και αξιοποιώντας τα μπορούμε να κάνουμε τον δήμο μας και παλι ενεργά τουριστικό. 

- Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όμως που πρέπει να εκμεταλλευτούμε είναι η σερραική ευφυΐα. Χρειάζεται να στηρίξουμε τη σερραική επιχειρηματικότητα και κυρίως τη νεανική, να στηρίξουμε όλους αυτούς του ευφυής και δυναμικούς ανθρώπους στρέφοντας τους στην καινοτομία και δίνοντας τους όλα εκείνα τα εργαλεία ώστε να αναπτύξουν τις ιδέες τους δημιουργώντας θέσεις εργασίας στο δήμο και πρόσθετο εισόδημα στην αγορά. Να σταματήσει ο δήμος και η κρατική γραφειοκρατία να λειτουργεί εις βάρος των ανθρώπων που επιχειρούν. Εμείς πιστεύουμε σε αυτούς τους ανθρώπους και θα τους δώσουμε όλα τα εφόδια για να αναπτυχθούν περισσότερο.

 

 

Ερώτηση: Γνωρίζουμε ότι ως δήμος υστερούμε σε πολλά σημεία, κατά την προσωπική σας άποψη σε ποια ζητήματα οι Σέρρες έχουν μείνει πίσω και τι προτίθεται να κάνει ο συνδυασμός σας για να τα αναδείξει και ενδεχομένως να δώσει λύση;

Απάντηση: Ο Δήμος είναι ένας δυσλειτουργικός οργανισμός, έχει μείνει πίσω στις έξυπνες λύσεις. Εμεις θα χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, τις έξυπνες τεχνολογίες, για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να γίνει ευκολότερη η ζωή των δημοτών. Επίσης έχουμε μείνει πίσω στην απορρόφηση πόρων και κονδυλίων από τα σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης των δήμων. Καποιες φορές από άγνοια και καποιες από ανικανότητα απολέσαμε σημαντικές ευκαιρίες για να δώσουμε μια άλλη πνοή στον δήμο μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νομός μας βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ελλάδα όσο αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα. Είμαστε ο φτωχότερος νόμος της χώρας και οι ευθύνες των δήμων όσο και της περιφέρειας είναι τεράστιες. Έχω όμως την πεποίθηση πως η νέα δημοτική αρχή υλοποιώντας το κοστολογημενο πρόγραμμα του Συνδυασμού μας ΣΕΡΡ.Α.Σ μπορεί να δημιουργήσει πραγματική ανάπτυξη, μπορεί να ξαναφέρει το χαμόγελο στους Σερραίους.

 

 

Ερωτηση: Η πόλη μας μαστίζεται κυριολεκτικά από τη μεγάλη φυγή, κατά κύριο λόγο νέων παιδιών, νέων Σερραίων, στο εξωτερικό. Τι μπορεί να κάνει ο δήμος Σερρών για να έρθει η ανάπτυξη στον τόπο; Ποια είναι τα κίνητρα που πρέπει να δημιουργήσει για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους και ποια εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιήσει;

Απάντηση: Αυτό δυστυχώς είναι ένα θέμα που μας πονά όλους. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που πλήττει όλη την χώρα και ειδικά την πόλη μας που έχει χτυπηθεί από τη μαζική φύγει νέων στο εξωτερικό. Προσωρινά, ο δήμος μας φαίνεται ότι στερείται τους περισσότερους ποιοτικούς νέους του, οι οποίοι βρήκαν λυτρωτικό καταφύγιο σε πανεπιστήμια και εργασιακούς χώρους του εξωτερικού. Η μέση σερραική οικογένεια επένδυσε όλο τον πλούτο της, τις οικονομίες μιας ζωής σε ότι πολυτιμότερο είχε, τα παιδιά της. Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση να φέρουμε πίσω όσους έφυγαν όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη. Έχουμε ιστορικό χρέος να κρατήσουμε αυτούς τους νέους που μένουν στον τόπο τους, όχι όμως για να μεγαλώσει η λίστα των ανέργων, ούτε για να δουλεύουν ως ανειδίκευτοι εργάτες. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις βάσεις για να απελευθερώσουν όλες τους τις δημιουργικές ικανότητες και να συμβάλουν στην άνοδο της οικονομίας μας.

Εμεις πιστεύουμε πως αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου μας και εξαλείφοντας σταδιακά τους αποτρεπτικούς παράγοντες θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Στοχος μας να αξιοποιήσουμε όλο το έμψυχο δυναμικό που είναι πλήρως καταρτισμένο για να πετύχουμε καθολική εργασία και να ενισχύσουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα που είναι και το στοίχημα της νέας εποχής.

 

 

Ερώτηση: Για το τέλος θα θέλαμε να μας αξιολογήσετε την δίκη σας υποψηφιότητα. Γιατί οι πολίτες των Σερρών να στηρίξουν τη δική σας υποψηφιότητα; Γιατί να ψηφίσουν την Στέλλα Κυπαρίσση;

Απάντηση: Πιστεύω ότι το πάντρεμα νέων και έμπειρων ανθρώπων στο δημοτικό συμβούλιο θα φέρει την ζητούμενη ανατροπή στο δήμο μας. Η φρεσκάδα της νιότης μαζί με τη γνώση και την εμπειρία μπορούν να αλλάξουν τον μέχρι τώρα ανεπιτυχή τρόπο λειτουργίας του Δήμου, μακριά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και στερεότυπα. Ο Στέφανος Φωτιάδης έχει δείξει ότι εμπιστεύεται τους νέους ανθρώπους, δίνει ελευθερία κινήσεων και μοιράζει ρόλους ώστε να πάρει από τον κάθε νέο τις πιο λαμπρές σκέψεις του. Σε ότι αφορά εμενα προσωπικά θα ήθελα να ξέρουν οι συνδημότες μου πως ψηφίζοντας Στέλλα Κυπαρισση επιλέγουν έναν νέο άνθρωπο με όρεξη να μάθει και να δράσει, έναν άνθρωπο της άγορας που δε θα είναι κλεισμένος σε ένα γραφείο, έναν άνθρωπο της προφοράς και του εθελοντισμού. Θέλω να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για έναν δήμο πρωταγωνιστή, έναν δήμο κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης. Κανενας αβοήθητος, κανένας μόνος.