ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην "Οικία Παπαβασιλείου: Έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας του Αλέξανδρου Ίσαρη

Έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας φιλοξενείται στην "Οικία Παπαβασιλείου του Αλέξανδρου Ίσαρη.Του σπουδαίου λογοτέχνη, μεταφραστή και ζωγράφου που διέσχισε με μια εκπληκτική λεπτότητα σχεδόν όλους  τους χώρους της τέχνης.Την έκθεση διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης Έρευνας των Σερρών (ΕΜΕΙΣ).
 
 Ο Αλέξανδρος Ίσαρης  υπήρξε ένας πολυβραβευμένος, πολυσχιδής και  παθιασμένος δημιουργός, ενθουσιώδης και τελειομανής, που ταξίδεψε σε πολλά πεδία και τέχνες, και σε όλα ξεχώρισε, αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε.
 
Η ΖΩΗ ΤΟΥ
 
Γεννήθηκε το 1941 στις Σέρρες και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία. Το 1968 συνεργάστηκε με τον καθηγητή Νικόλαο Πλάτωνα στις ανασκαφές της Ζάκρου. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως γραφίστας, ενώ ασχολούνταν παράλληλα με τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία.Ο Αλέξανδρος Ίσαρης τιμήθηκε με πληθώρα βραβείων, όπως το Βραβείο Μαρίας Ράλλη, το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης καθώς και δύο βραβεία από το ΕΚΕΜΕΛ.Η δράση του,το έργο  αλλά και οι βραβεύσεις του  σε όλους τους τομείς της τέχνης του είναι αδύνατο να συμπεριληφθούν σ΄ένα μόνο αφιέρωμα για τη ζωή του.
 
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
 
Προχθές πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με την ανταπόκριση πολλών μελών της ΕΜΕΙΣ και άλλων Σερραίων. Τίτλος της έκθεσης: "Θα επιστρέψω φωτεινός".
 
Πρόκειται για τον τίτλο από το το τρίτο ποιητικό βιβλίο του Αλέξανδρου Ίσαρη που συγκεντρώνει ποιήματα γραμμένα από το 1993 ως το 1999.
 
Γράφει λοιπόν ο ίδιος:
 
Έφτιαξα μια ζωή από πηλό
Που ράγισε στα χέρια μου
Λερώθηκε στα χέρια αλλωνών
Μέχρι που κομματιάστηκε
Ζωγράφισα τη μοναξιά
Με βλέμμα τρομαγμένο ταξίδεψα
 (...)
Έκλαψα από πόνο κι από στέρηση.
Πύργους ονειρεμένους έχτισα
Μα η αρχιτεκτονική λειψή και χάλασαν
Στο δεύτερο σεισμό δεν άντεξαν
Κρίθηκαν κατεδαφιστέοι.
Με βλέμμα άτονο την παγωνιά προσμένω
Νοέμβριος και στο μυαλό μου βρέχει καλοκαίρια.
 Μα είμαι σίγουρος πως κάποτε
Μέσα απο του χωραφιού την πρωινή δροσιά
Μέσα απο τη λίμνη την ακύμαντη θα βγω
Και θα επιστρέψω φωτεινός.
 
Αλέξανδρος 'Ισαρης
 
Ημ/νία δημοσίευσης: 23 Μαρτίου 2007