Στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη η Γιορτή Μπακάλικης Πιπεριάς την Τετάρτη 10 Ιουλίου
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν την Τετάρτη 10 Ιουλίου για 9η συνεχή χρονιά στην γραφική πλατεία του Αγίου Ιωάννη στις Σέρρες η «Γιορτή Μπακάλικης Πιπεριάς», που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν ξεχωριστές νοστιμιές από μπακάλικες πιπεριές, που προσφέρουν οι τοπικοί παραγωγοί.
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν την Τετάρτη 10 Ιουλίου για 9η συνεχή χρονιά στην γραφική πλατεία του Αγίου Ιωάννη στις Σέρρες η «Γιορτή Μπακάλικης Πιπεριάς», που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν ξεχωριστές νοστιμιές από μπακάλικες πιπεριές, που προσφέρουν οι τοπικοί παραγωγοί.

Ο λόγος για τον καθηγητή-παραγωγό κ. Πέτρο Άτσαλο από τον Άγιο Ιωάννη Σερρών. Το γραφικό προάστιο της πόλης των Σερρών που πλέον δεν φημίζεται μόνο για τα πολλά τρεχούμενα νερά, τα αιωνόβια πλατάνια και τις ταβέρνες που σερβίρουν -μεταξύ άλλων- και πέστροφα στα κάρβουνα, αλλά και για την μικρή και πεντανόστιμη μπακάλικη πιπεριά, που εξελίσσεται σε μικρό γαστρονομικό θησαυρό της περιοχής.
Πρόκειται για μία ποικιλία που καλλιεργείται στον Άγιο Ιωάννη Σερρών, με μήκος που δεν ξεπερνάει τα επτά εκατοστά και ξεχωρίζει από την τρυφερή σάρκα, το άρωμα και τη γλυκιά γεύση. Το προϊόν δεν αφήνεται να εκτεθεί πολύ στον ήλιο, αποτρέποντας έτσι την αύξηση την καψαϊκίνης και να φθάσει στο τραπέζι καυτερό.
Από τουρσί εκλεκτός μεζές
Μπορεί παλαιότερα οι ντόπιοι παραγωγοί να διέθεταν το προϊόν ως τουρσί στα τοπικά μπακάλικα των Σερρών, εξού και η ονομασία του, αλλά σήμερα τα μπακάλικα πιπεράκια συναντώνται όχι μόνο στα ουζερί και στις ταβέρνες της περιοχής, αλλά και στο καθημερινό τραπέζι. Τηγανητά με λάδι, ξύδι και αλάτι, ψητά στα κάρβουνα σε καλαμάκι, ωμά στη σαλάτα ή ακόμη και με μυζήθρα τα σερραϊκά πιπεράκια είναι ένας μεζές που δεν περνάει απαρατήρητος στο τραπέζι και σίγουρα είναι εθιστικά. Όποιος τα δοκιμάσει «κολλάει» και δεν τρώει μόνο ένα πιπεράκι.