ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Στους Χάρτες των Γεύσεων η σερραϊκή Κουζίνα

Στους Χάρτες των Γεύσεων, που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση με το σύνθημα «Μαγειρεύουμε στις ρίζες μας», η Θεσσαλονίκη αναφέρεται ως ένα σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών, ενώ οι συνταγές που συνδέονται με την περιοχή περιλαμβάνουν σουτζουκάκια, φασουλοταβά, κόκορα με χυλοπίτες, μυδοπίλαφο, τρίγωνα και ισλί.

Στους Χάρτες των Γεύσεων, που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση με το σύνθημα «Μαγειρεύουμε στις ρίζες μας», η Θεσσαλονίκη αναφέρεται ως ένα σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών, ενώ οι συνταγές που συνδέονται με την περιοχή περιλαμβάνουν σουτζουκάκια, φασουλοταβά, κόκορα με χυλοπίτες, μυδοπίλαφο, τρίγωνα και ισλί.

Στο Κιλκίς μπορεί να δοκιμάσει κανείς σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο, περέκ, τραχανά με λουκάνικο και χαψοπίλαβον,
ενώ στις Σέρρες βουβάλι στη γάστρα, μπουγάτσα, ακανέ και καβουρμά. Οι συνταγές που επιλέχθηκαν από την Πιερία
περιλαμβάνουν, καρβαβίτσα, σαρακατσάνικη γαλατόπιτα, μπουρανί και αρνί με ρεβίθια.

Για ένα σχέδιο διατροφικής συνεργασίας, με συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Ν. Θεσσαλονίκης ΑΕ ΑΟΤΑ, στο οποίο
συμμετέχουν οι αναπτυξιακές από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας έκανε λόγο ο γενικός
διευθυντής της Αναπτυξιακής Γιώργος Πετρίδης, μιλώντας στην ενημερωτική εκδήλωση του επισιτιστικού κλάδου της
Μακεδονικής Κουζίνας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Στο σχέδιο αυτό, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και αποτελεί συνέχεια αντίστοιχου προγράμματος
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνονται δράσεις προβολής, και προώθησης της Μακεδονικής Κουζίνας, με
στόχο την ισχυροποίηση του πρωτογενή τομέα, την ενεργοποίηση των τοπικών επιχειρηματιών και την ενίσχυση του
γαστρονομικού τουρισμού.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Σήμερα οι νεροβούβαλοι γεμίζουν ξανά την πεδιάδα  των Σερρων στην περιοχή της Κερκίνης. Σε πολλά εστιατόρια και
ταβέρνες του νομού θα βρείτε βουβαλίσιο κρέας μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, ενώ στα ζαχαροπλαστεία προσφέρονται
γλυκά με βουβαλίσιο γάλα αλλά και παγωτό. Το κυνήγι, τα λιμνίσια ψάρια, οι πίτες και τα τοπικά κρέατα κυριαρχούν στα
πιάτα που προσφέρουν τα λίγα καλοβαλμένα εστιατόρια και οι πολλές νοικοκυρεμένες ταβέρνες. Δοκιμάστε αγριογούρουνο με
κυδώνι, ρεβίθια με μελιτζάνες, βουβάλι στη γάστρα, γριβάδι πλακί, πέστροφα στα κάρβουνα, ελάφι με μανιτάρια, κότσι
χοιρινό, περέκι (ποντιακή πίτα με προψημένο φύλλο), τανόμενον σουρβά (ποντιακή σούπα με πλιγούρι, γιαούρτι και δυόσμο).