ΤΟΠΙΚΑ

Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες - Ανακαλύπτοντας τον κόσμο των γαλλόφωνων κόμικς

Το Σάββατο 4 Απριλίου 2026 έκλεισε ο κύκλος εκδηλώσεων του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses των αφιερωμένων στη Γαλλοφωνία με την παρουσίαση των δημιουργιών των μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης εμπνευσμένων από τα γαλλόφωνα κόμικς, γνωστά στα γαλλικά ως bande dessinée, σε συντομογραφία, bd, με θέμα

Το Σάββατο 4 Απριλίου 2026 έκλεισε ο κύκλος εκδηλώσεων του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses των αφιερωμένων στη Γαλλοφωνία με την παρουσίαση των δημιουργιών των μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης εμπνευσμένων από τα γαλλόφωνα κόμικς, γνωστά στα γαλλικά ως bande dessinée, σε συντομογραφία, bd, με θέμα

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο των γαλλόφωνων κόμικς

   Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, στο φουαγιέ, όπου υπήρχε έκθεση των εικαστικών δημιουργιών των μαθητών και στην κεντρική σκηνή όπου η ζωντανή παρουσίαση επί σκηνής, σε δρώμενο, συνυφασμένη με τη χρήση της τεχνολογίας επί της οθόνης έδωσε ένα μαγευτικό αποτέλεσμα, ευφάνταστο, ευρηματικό και εμπνευσμένο.

    Συγχαρητήρια και ευχαριστίες από καρδιάς σ’όλες τις καθηγήτριες γαλλικών που ήταν οι καθοδηγήτριες σ’αυτό το πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησαν να δουλεύουν με τους μαθητές τους από το Νοέμβριο του 2025, αλλά και στους συνεργάτες τους εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, αγγλικών,  θεατρολόγους, τεχνολογίας, καλλιτεχνικών, μουσικής, πληροφορικής και δασκάλους που αγκάλιασαν την ιδέα και με το τελικό προϊόν που παρουσίασαν απέδειξαν ότι η διαθεματικότητα και η αγαστή συνεργασία οδηγούν στο άρτιο αποτέλεσμα. Οι μικροί μας όμως πρωταγωνιστές, οι μαθητές, αξίζουν όλα τα εύσημα που ως καλοί δέκτες αποκωδικοποίησαν σωστά τα μηνύματα και έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές της γαλλικής κουλτούρας μέσα από το σημαντικό μέσο έκφρασης διαχρονικής καθολικότητας  που είναι τα γαλλόφωνα κόμικς, ένα εργαλείο που συμβάλλει στη διεθνή ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας.

Είχαμε μάλιστα την ευτυχή συγκυρία να παρευρίσκονται στην εκδήλωσή μας τρεις Γάλλοι, στελέχη Εκπαίδευσης, η επιθεωρήτρια της Εθνικής Εκπ/σης και Υπεύθυνη Προσανατολισμού των μαθητών, η Περιφερειακή Εκπαιδευτική Σύμβουλος και ο Διευθυντής Γυμνασίου από την πόλη Ανγκουλέμ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, της πόλης όπου  η δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς της Ανγκουλέμ το 1974 ήταν αυτή που πραγματικά εδραίωσε τη δημοτικότητα των κόμικς στο ευρύ κοινό. 

Είχαμε την αυθεντική μαρτυρία γι’αυτό το Φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη τους και συνέβαλε στη θεσμική αναγνώριση των κόμικς και στην ανάδειξή τους στην Ένατη Τέχνη. 

Βρίσκονταν στην πόλη μας στο πλαίσιο προγράμματος erasmus που εκπονούν με το 19ο Δ.Σ. Σερρών και συντονίστρια την καθηγήτρια γαλλικών κα Σταματούλα Μακρυπούλια με στόχο τη μελέτη του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα.

  Ευχαριστούμε θερμά τους συνδιοργανωτές μας, τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης στο πρόσωπο των Διευθυντών κ.κ. Ιωάννη Καραβασίλη και Δημήτριο Σωτηριάδη, αντίστοιχα, το τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και τη σύμβουλο καθηγητών γαλλικής κα Χριστίνα Ενέ για τη στήριξη τους, ο καθένας στο κομμάτι που του αναλογεί.

 Ευχαριστούμε επίσης τη Δήμαρχο Σερρών, κα Βαρβάρα Μητλιάγκα και τους συνεργάτες της για τη στήριξή τους στην εκδήλωσή μας που τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Σερρών, την Πρόεδρο, κα Βασιλική Πανταζή, τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Γιώργο Ανδρέου και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών που μας παραχώρησαν το χώρο του φουαγιέ και της κεντρικής σκηνής για την υλοποίηση της εκδήλωσής μας καθώς και  τους τεχνικούς μας Γιώργο Πεταλωτή και Γιώργο Δασκαλάκη.

  Και φυσικά για άλλη μια φορά ευχαριστούμε θερμά τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό, Κυριάκο Θεοδωρίδη, τον κουκλοκατασκευαστή, κατασκευαστή μαριονιέτας, και κουκλοπαίχτη ( κουκλοθέατρο, μαύρο θέατρο), που οι δημιουργίες του, Οβελίξ και Αστερίξ, οι ήρωες των γνωστών κόμικς, δέσποζαν στο φουαγιέ του θεάτρου και η τοποθέτησή τους στην είσοδο της εικαστικής έκθεσης ήταν ο προάγγελος του περιεχομένου της έκθεσης.  

 Ευγνώμονες και προς τη χορηγό μας εταιρεία ιατρικών ειδών BIOMED των ΛΙΛΛΗ Κ ΚΑΡΑΛΗ, Εθνικής Αντιστάσεως 42.

 Και φυσικά επειδή δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς τη συμβολή των  Διευθυντών και Υποδιευθυντών των σχολείων, τους ευχαριστούμε που στέκονται αρωγοί σε δράσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ευχαριστούμε όλους όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωσή μας, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Διευθυντές και Υποδιευθυντές.

 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ