ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλλογος Εργαζομένων Διαμαρτύρεται για την έλλειψη καθαριότητας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (Σ.Ε.-Δι.Πα.Ε.) με (14/9/2021) του επιστολή διαμαρτύρεται προς την Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, ότι κωλυσιεργεί και υπό την δικαιολογία ότι θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ είναι χωρίς καθαριότητα εδώ και ενάμιση μήνα, από τότε που έληξε η συμβαση με τους εργολάβους καθαριότητας.
 
 
 
Αναλυτικά στην επιστολή του το ΔΣ του Συλλόγου αναφέρει:
 
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  
 
Από τις 30 Ιουλίου 2021, που έληξε η σύμβαση των εργολάβων καθαριότητας, και έως σήμερα οι εγκαταστάσεις της Θέρμης, Σίνδου, Καβάλας και Σερρών δεν έχουν υπηρεσίες καθαριότητας.
 
Επειδή η μόνη δικαιολογία που ακούμε από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου εδώ και μήνες είναι ότι θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, θεωρούμε απαράδεκτο ένας πολυσύχναστος, δημόσιος χώρος, όπως είναι το πανεπιστήμιό μας, να μένει έστω και μια μέρα χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας, πολύ περισσότερο εν μέσω πανδημίας και ακόμη περισσότερο την ώρα που συζητιέται η επιστροφή των φοιτητών στη δια ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων.
 
Και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη, αλλά μετράμε, τουλάχιστον, την πέμπτη φορά από την αρχή της πανδημίας. Πριν τρεις μήνες και πάλι δεν είχαμε καθαριότητα για περισσότερο από ένα μήνα. Αυτή τη στιγμή, τα γραφεία και οι κοινόχρηστοι χώροι (διάδρομοι, τουαλέτες, κουζίνες κλπ.) δεν καθαρίζονται, και δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση ως προς το πότε θα έχουμε ξανά καθαριότητα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς, για μία τακτική ανάγκη, αυτή της καθαριότητας το Πανεπιστήμιο έχει τόσο πλημμελή αντανακλαστικά και «ξεμένει» συνεχώς από υπηρεσίες καθαριότητας πολύ δε περισσότερο εν μέσω πανδημίας.
 
Μετά από περίπου 1,5 μήνα χωρίς καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο και με το τέταρτο κύμα της πανδημίας προ των πυλών, καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αδιαφορία της Διοίκησης, η οποία μεριμνά μόνο για την προώθηση, στο προσωπικό, των εγκυκλίων που αφορούν στα μέτρα και στις ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, και δεν μεριμνά για την υλοποίηση των περιγραφόμενων στις εγκυκλίους μέτρων και ρυθμίσεων, ένα βασικό εκ των οποίων είναι η καθαριότητα, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ασφαλές περιβάλλον εργασίας.
 
Πιο συγκεκριμένα, απαιτούμε από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου:
 
Να επιλύσει άμεσα το ζήτημα της έλλειψης καθαριότητας στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και να διασφαλίσει τον επιμελή καθαρισμό όλων των γραφείων και κοινόχρηστων αιθουσών και χώρων για όλη τη διάρκεια του έτους.
Να προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια όλων των μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, κλπ.) σε επαρκή ποσότητα και την άμεση και δωρεάν παροχή τους σε όλους τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου και όχι επιλεκτικά μόνο σε ορισμένες υπηρεσίες/τμήματα.
Να λάβει όλα τα άλλα μέτρα που απαιτούνται για την επιστροφή των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο για να σταματήσει η υποβάθμιση της εκπαίδευσης από τη μακροχρόνια εξ αποστάσεως λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Άμεση ενημέρωση του Συλλόγου Εργαζομένων, από τη Διοικούσα Επιτροπή, για το πώς θα επιλύσει το ζήτημα της καθαριότητας.
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων.