ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Το «Μπλόκο» της Καθαράς Δευτέρας

Ο Φεβρουάριος του 2026 μπαίνει με υψηλές ταχύτητες για το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς η σύμπτωση της καταβολής των συντάξεων Μαρτίου με τις αργίες των Αποκριών δημιουργεί ένα ιδιαιτέρως σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Ο Φεβρουάριος του 2026 μπαίνει με υψηλές ταχύτητες για το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς η σύμπτωση της καταβολής των συντάξεων Μαρτίου με τις αργίες των Αποκριών δημιουργεί ένα ιδιαιτέρως σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τον πάγιο μηχανισμό του e-ΕΦΚΑ, οι πληρωμές ακολουθούν τη διάταξη του νόμου 4611/2019, η οποία επιβάλλει τον διαχωρισμό μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών, ώστε να εξομαλύνεται η ροή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, η φετινή Καθαρά Δευτέρα (23 Φεβρουαρίου 2026) λειτουργεί ως «ρυθμιστής», υποχρεώνοντας τις υπηρεσίες σε ταχύτερη επεξεργασία των εντολών πληρωμής.

Το Χρονοδιάγραμμα Πληρωμών λόγω Καθαράς Δευτέρας

Η αργία της Καθαράς Δευτέρας μετατοπίζει την εμφάνιση των χρημάτων στα ΑΤΜ για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Επειδή οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές στις 23 Φεβρουαρίου, οι πρώτες πιστώσεις θα ξεκινήσουν νωρίτερα από το σύνηθες.

  • Μη Μισθωτοί (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ): Η πληρωμή έχει οριστεί για την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, επειδή τα χρήματα εμφανίζονται στο ΑΤΜ από το προηγούμενο απόγευμα, οι συνταξιούχοι αυτοί θα δουν τα ποσά διαθέσιμα ήδη από το βράδυ της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου, καθώς μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο και η αργία της Δευτέρας.
  • Νέοι Συνταξιούχοι (μετά την 1/1/2017): Ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα και θα πληρωθούν επίσης την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου.
  • Μισθωτοί (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΝΑΤ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ): Οι κύριες και επικουρικές συντάξεις θα καταβληθούν την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου. Στα ΑΤΜ τα χρήματα θα είναι ορατά από το απόγευμα της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου.