ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Χατζηβασιλείου στη «Βραδυνή»: Η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία για την Κύπρο δεν αποτελεί βάση συζήτησης - Αυτό είναι θέση και της Ευρώπης και των ΗΠΑ

«Αυτή η απαράδεκτη απόφαση δείχνει περιφρόνηση στα Ηνωμένα Έθνη και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» δηλώνει, σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής» ο βουλευτής-Γραμματέας Διεθνών Σχέσων και ΕΕ της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου αναφερόμενος στο σχέδιο τουΤαγίπ Ερντογάν περί μερικού ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, της περιοχής των Βαρωσίων.
 
Ο κ. Χατζηβασιλείου ερωτηθείς για τον χρόνο που επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος να ανακοινώσει αυτή την ενέργεια απαντά: « Σε διεθνές επίπεδο, η Τουρκία στοχεύει στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. Στο εσωτερικό, σκοπός είναι η ενίσχυση του κατοχικού ηγέτη Τατάρ, τον οποίο δεν στηρίζει η πλειοψηφία των γηγενών Τουρκοκυπρίων, και φυσικά η εδραίωση του ηγετικού προφίλ του Τούρκου Προέδρου ως νέου Ατατούρκ. Οι ανακοινώσεις έγιναν σε μια χρονική στιγμή, στην οποία ο συνδυασμός της μαύρης επετείου του Αττίλα και του εορτασμού του μπαϊραμιού προσέφεραν την ευκαιρία για την προβολή ενός ισλαμιστικού εθνικισμού. Με αυτό τον τρόπο, η Άγκυρα επιχειρεί να «αγγίξει» το θυμικό των μαζών στην Ανατολία και τον μουσουλμανικό κόσμο της Μ. Ανατολής».
 
Αναφερόμενος στο «πώς πρέπει να κινηθεί το επόμενο διάστημα η Ελλάδα και η Κυπριακή πλευρά;», ο κ. Χατζηβασιλείου σημειώνει: «Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει μόνο ένα νόμιμο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, δηλαδή εκείνο που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές του διεθνούς δικαίου και καλούμε, μαζί με τον ΟΗΕ και την ΕΕ, την Τουρκία να ανατρέψει αυτή την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση. Η Άγκυρα εστιάζει στην Κύπρο επειδή τη θεωρεί λανθασμένα ως τον αδύναμο κρίκο στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί πλήρες μέλος της ΕΕ και κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την ακεραιότητά της χωρίς κόστος. Άλλωστε, η Τουρκία καταλαβαίνει ότι οι προκλήσεις της θα επηρεάσουν άμεσα τις σχέσεις της με Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Ερντογάν προσπαθεί να αφαιρέσει την Αμμόχωστο από την εξίσωση επίλυσης του Κυπριακού. Κι αυτό είναι απαράδεκτο. Ποτέ δεν προβλεπόταν να ξανανοίξει η πόλη υπό τουρκική διοίκηση. Αυτή η αρνητική εξέλιξη ναρκοθετεί την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού και δυσκολεύει την όποια συζήτηση, όποτε κι αν ξαναγίνει».
 
Τέλος, ερωτηθείς για το «ποιος αναμένεται να είναι ο ρόλος των ΗΠΑ το επόμενο διάστημα στην επίλυση του Κυπριακού;», ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ τονίζει: «Από την πρώτη στιγμή, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα απέναντι στο άνοιγμα της Αμμοχώστου. Τα μηνύματά τους ήταν ιδιαίτερα αυστηρά. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να στρέψουν την Τουρκία στη Δύση, όμως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Άλλωστε, η επαναπρόσδεση της Άγκυρας στο δυτικό άρμα θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας. Οι προϋποθέσεις που αναμένεται να θέσει η Ουάσιγκτον είναι η τήρηση των δημοκρατικών αρχών και αξιών και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία ως "εναλλακτική" για την Κύπρο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. Και αυτό είναι η ξεκάθαρη θέση τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ».
 
 
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Μία δημοσιογράφος Σερραϊκής καταγωγής συντόνισε το ντιμπέιτ ανάμεσα στον Σολτς και τον Λάσατ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις Σέρρες την Κυριακή ο Χάρης Καστανίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ: " - Ο κ. ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑ 1.300.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ LED, ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΟΝ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ. - ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ ΤΑ LED"
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τέχνασμα του Κυριάκου για να υποβαθμίσει Καραμανλή – Σαμαρά!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πανηγυρίζοντας και αυτοθαυμαζόμενος για την «ανάπτυξη» της οικονομίας μετά το lockdown, ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 47η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1974
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χατζηβασιλείου στη Βουλή: Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίζει τη νέα γενιά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα που κατέρρευσαν οι μύθοι -ΠΑΣΟΚ - 3ης του Σεπτέμβρη 47 χρόνια μετά