ΤΟΠΙΚΑ

Τα πέτρινα γεφύρια της κοιλάδας του Κρουσοβίτη

Χτισμένα κατά τον 19ο αιώνα από Ηπειρώτες και ντόπιους μάστορες, αποτελούν αριστουργήματα λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Χτισμένα κατά τον 19ο αιώνα από Ηπειρώτες και ντόπιους μάστορες, αποτελούν αριστουργήματα λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Ο Κώστας Νικολαΐδης, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Καρυδοχωρίου ανακοινώνει ότι έπειτα από τις προσπάθειες του Συλλόγου, τα δώδεκα γεφύρια τα περισσότερα τα οποία είναι συγκεντρωμένα σε μια περιοχή, κέρδισαν τον τίτλο των μνημείων νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς και ήδη έχουν καταθέσει πρόταση για να ενταχθούν στον κατάλογο των μνημείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αναγνώριση και καταγραφή των πέτρινων τοξοτών γεφυριών από το υπουργείο Πολιτισμού ως μνημεία, σημαίνει ότι θα μπορέσουν να αναγνωριστούν, να καταγραφούν και να συντηρηθούν, προκειμένου να μην διαβρωθούν και να μην παρασυρθούν από το πέρασμα του χρόνου.


Κάποτε διευκόλυναν την επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων των χωριών της περιοχής. Σήμερα τα γεφύρια αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού για τους επισκέπτες, οι οποίοι ειδικά τον χειμώνα απολαμβάνουν παράλληλα την χιονισμένη κορυφή του Λαϊλιά, τα βουνά με τα χαραγμένα μονοπάτια, τα οποία διασχίζουν την περιοχή και καθαρίζονται από ευσυνείδητους εθελοντές.  

Κατά  μήκος της χαράδρας «Λάκκος – Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου», τα περάσματα από τα γεφύρια αποτελούν πύλη για έναν διαφορετικό κόσμο. Εκεί όπου η φύση ψιθυρίζει τα μυστικά της, οι περιπατητές σταματούν για να ακούσουν το δάσος να μιλά.