Τάσος Νικολαΐδης: Η κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει στα ουσιώδη ζητήματα για τις αεροπορικές μεταφορές στη χώρα
Το ζήτημα της πρωτοφανούς κατάρρευσης της εναέριας κυκλοφορίας και του διεθνούς διασυρμού της χώρας συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από τον Αναστάσιο Νικολαΐδη, βουλευτή Δράμας και υπεύθυνο ΚΤΕ Υποδομών και Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής
Το ζήτημα της πρωτοφανούς κατάρρευσης της εναέριας κυκλοφορίας και του διεθνούς διασυρμού της χώρας συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από τον Αναστάσιο Νικολαΐδη, βουλευτή Δράμας και υπεύθυνο ΚΤΕ Υποδομών και Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής
Ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι χρειάστηκαν δέκα ημέρες για την έκδοση του σχετικού πορίσματος, ωστόσο η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και στοχευμένες ενέργειες από την κυβέρνηση. Το περιστατικό, όπως είπε, αποτελεί «επιστέγασμα της ανικανότητας της πολιτικής των αρίστων στις αεροπορικές μεταφορές», αναδεικνύοντας την παλαιότητα και ανεπαρκή συντήρηση του εξοπλισμού, καθώς και την κρίσιμη ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, το πόρισμα καταγράφει υποδομές παρωχημένης τεχνολογίας, χωρίς υποστήριξη από τους κατασκευαστές και χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις λειτουργίας. Επισημαίνεται επίσης η αδυναμία προσδιορισμού των αιτίων εκ των υστέρων και οι καθυστερήσεις στην κατανόηση και αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας. Ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι από το 2019 ο ΟΤΕ είχε ενημερώσει την ΥΠΑ για τα προβλήματα του συστήματος, χωρίς να έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση μέχρι σήμερα.
Ο βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για τη διαρκή υποβάθμιση των αεροπορικών μεταφορών και να σταματήσει να παρουσιάζει μια πλασματική εικόνα «κανονικότητας», η οποία εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές ανάγκες. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε τον επαγγελματισμό και την υπευθυνότητα των εργαζομένων, καλώντας στην άμεση υλοποίηση μέτρων για ουσιαστική ενίσχυση της ασφάλειας των πτήσεων.
Αντίθετα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, απέφυγε να απαντήσει στα ουσιώδη ερωτήματα, δεν εγγυήθηκε την αξιοπιστία του συστήματος και δεν αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Αρκέστηκε στην παρουσίαση σημείων του πορίσματος και σε αναφορές σε σχέδιο δράσης για το απώτερο μέλλον, το οποίο εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν αντιμετωπίζει άμεσα τα προβλήματα των αεροπορικών μεταφορών.
