ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τάσος Χατζηβασιλείου: Να σταματήσει μέρος των πολιτικών να προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά θέματα ως δευτερεύοντα

Τάσος Χατζηβασιλείου σε εκδήλωση της Νομικής του ΑΠΘ: «Να σταματήσει μέρος των πολιτικών να προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά θέματα ως δευτερεύοντα»

Τάσος Χατζηβασιλείου σε εκδήλωση της Νομικής του ΑΠΘ: «Να σταματήσει μέρος των πολιτικών να προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά θέματα ως δευτερεύοντα»

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του βουλευτή Σερρών και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλείου στην ημερίδα με θέμα το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, που διοργανώθηκε από το Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό (Κ.Ε.Νο.Π.) του Α.Π.Θ, σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη ως εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Χαρά Κεφαλίδου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αρχικά, ο κ. Χατζηβασιλείου ξεκαθάρισε πως παρά τις αστοχίες, τα λάθη και τις καθυστερήσεις που έχει επιδείξει στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει το καλύτερο και πιο αξιοζήλευτο παράδειγμα διακρατικής συνεργασίας, προσθέτοντας ότι δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η ελληνική Βουλή επιτελεί το ρόλο που της έχει ανατεθεί από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες, ο Σερραίος βουλευτής και διεθνολόγος ξεκαθάρισε: "Ναι, αλλά μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα". Συνέχισε απαριθμώντας ορισμένες προτάσεις για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή της Βουλής στην ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία, όπως η συχνότερη σύγκληση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η συνεργασία της με άλλες διαρκείς επιτροπές της Βουλής.

Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε πως το μείζον ζήτημα είναι να σταματήσει ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών να διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά θέματα με τρόπο διεκπεραιωτικό. "Αν οι ίδιοι οι βουλευτές δεν αντιληφθούν την προτεραιότητα των ενωσιακών υποθέσεων, όσες αλλαγές και αν κάνουμε, πάλι θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο", κατέληξε ο βουλευτής.