ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη -Ανδρουλάκης: Όχι σε Εξεταστική Επιτροπή, που θα καταλήξει σε φιλολογικό τσάι

Επεισοδιακά εξελίχιηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του αιτήματος του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη

Επεισοδιακά εξελίχιηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του αιτήματος του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, σημειώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

 
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέστησε σαφές, από το βήμα της Βουλής, ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει συμμέτοχο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη ψηφίζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα.
 
«Σε διάχυση ευθυνών και σε συγκάλυψη δεν μετέχουμε», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και προσέθεσε ότι υπάρχει ώριμη ποινική δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέα για τους κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που προτείνει το κόμμα του είναι καθαρή θέση και δεν δίνει διέξοδο στη Νέα Δημοκρατία.
 
«Όχι σε Εξεταστική Επιτροπή, που θα καταλήξει σε φιλολογικό τσάι»
 
Απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, είπε πώς η κυβέρνηση διακατέχεται από «ακραίο οπορτουνισμό και όχι από πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό, όπως ισχυρίζεται».
 
Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ψηφίζοντας τη πρόταση του ΚΚΕ επιδιώκει να συγκαλύψει τις ευθύνες του τέως υπουργού Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή.
 
«Είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με τον οποιονδήποτε για να συγκαλύψετε την υπόθεση. Όχι σε Εξεταστική Επιτροπή, που θα καταλήξει σε φιλολογικό τσάι», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
 
 
«Όχι» από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, στην Εξεταστική που ζητά το ΚΚΕ
 
Επέκρινε, παράλληλα, το ΚΚΕ για ιδεοληψία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς διευκολύνει την κυβέρνηση με το αίτημά του να αποδώσει ευθύνες και να ζητάει διερεύνηση από το 1997. «Το ‘φταίνε όλοι’ καταλήγει στο ‘φταίμε κι εμείς’», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
 
Στη συνέχεια, έστρεψε τα βέλη του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι βρίσκεται σε «βέρτιγκο», καθώς κατέκρινε τη ΝΔ για την αποδοχή της πρότασης του ΚΚΕ και τώρα την ψηφίζει.
 
Ζήτησε εξηγήσεις γιατί ο κ. Καραμανλής έκλεισε στο συρτάρι το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στο οποίο επισημαίνονταν οι ευθύνες του για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης 717, καθώς και για το ότι ενέκρινε αποζημίωση στην ανάδοχο εταιρεία.
 
Σημαντικές ευθύνες καταλόγισε, όμως, και στον Χρήστο Σπίρτζη, αρμόδιο υπουργό στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν είχε εφαρμόσει νωρίτερα τη σύμβαση για την τηλεδιοίκηση.
 
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η Hellenic Train γνώριζε την επίμαχη σύμβαση 717 και πως εάν είχε υλοποιηθεί θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία στα Τέμπη.
 
Φάμελλος: Δεσμευτείτε ότι θα συμφωνήσετε στη σύσταση Προανακριτικής
«Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο χωρίς κομματικές παρωπίδες και μεθοδεύσεις», ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.