ΤΟΠΙΚΑ

Θα περάσει στο επόμενο στάδιο ο διαγωνισμός για το Δικαστικό Μέγαρο

Μέσα στο επόμενους μήνες αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη στο διαγωνισμό για τα δικαστήρια στη Μακεδονία, ανάμεσα τους κι αυτό των Σερρών, δηλαδή θα ξεκινήσει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών, μέσα στην χρονιά που διανύουμε προβλέπεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή και την ανακαίνιση Δικαστικών Μεγάρων στη Θεσσαλία μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα), πρόκειται για το δεύτερο τμήμα των διαγωνισμών ΣΔΙΤ. Επιπλέον, εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και για τον διαγωνισμό που αφορά τα δικαστήρια στη Μακεδονία, συγκεκριμένα της Έδεσσας, των Σερρών, του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης.
 
Συνεχίζοντας, για τον διαγωνισμό που αφορά τα Δικαστικά Μέγαρα στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα αφορά το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, η δημοπράτηση του ΣΔΙΤ να αναμένεται αργότερα, καθώς πρέπει να ωριμάσει περισσότερο μελετητικά το έργο.
 
ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Σύμφωνα με την Λίλα Θεοδωρίδου-Σωτηρίου, Διπλωματούχο Αρχιτέκτωνα του ΑΠΘ, κατά το β’ μισό του 19ου αιώνα εκατοντάδες διοικητήρια, νοσοκομεία, στρατώνες, ταχυδρομεία, σχολεία κ.λπ. ανεγέρθηκαν σ’ όλη την οθωμανική επικράτεια σ’ ένα απλοποιημένο κλασικιστικό ύφος και τυπολογία. Στο ίδιο αρχιτεκτονικό ύφος κτίστηκαν και αρκετά κτίρια φυλακών, εντασσόμενα και αυτά στο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο τόσο της σχετικής νομοθεσίας, όσο και της φυσικής έκφρασης των χώρων σωφρονισμού.
 
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Με αφορμή άρθρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, το σημερινό Δικαστικό Μέγαρο ταυτίστηκε με τις πρώην οθωμανικές φυλακές. Το κτίριο, επομένως, των φυλακών Σερρών κτίστηκε μέσα σε έξι μήνες (εντός του 1907) και άρχισε να χρησιμοποιείται την άνοιξη του 1908. Ως προς την αρχιτεκτονική διάταξη και μορφολογία είχε συμμετρική διάταξη, κεντρική είσοδο, ευρεία σκάλα ανόδου στον όροφο (στο διώροφο κτίριο διοίκησης) και στο πίσω μέρος, αραδιασμένα γύρω από κεντρική αυλή (για προαυλισμό) τα ισόγεια κελιά και τους βοηθητικούς χώρους. Κεντρική προεξοχή του ορόφου σηματοδοτούσε την είσοδο και κορυφωνόταν με περίτεχνο στέμμα. Καμπύλα πλαίσια στα υπέρθυρα των ανοιγμάτων του ισογείου και στον όροφο μας παραπέμπουν στην μορφολογία του Διοικητηρίου Σερρών.
Μια ακόμη παρέμβαση /αλλαγή έγινε στα τέλη της δεκαετίας του  ́50, όταν η νότια ισόγεια πτέρυγα κατεδαφίστηκε και αντικαταστάθηκε από νέα, διευρυμένη κατά το πλάτος του πλαγίου ακάλυπτου χώρου.

ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα, αν και τα μορφολογικά σημάδια του «ανατολίτικου κλασικισμού» απουσιάζουν, ως επιδερμικές επεξεργασίες που απομακρύνθηκαν με την πάροδο των ετών, το περίγραμμα, η διάταξη, η θέση του κλιμακοστασίου, η εσωτερική αυλή, τα ακραία τυφλά τμήματα του ισογείου, αλλά και τα αρχειακά τεκμήρια που ήλθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το παρελθόν του κτιρίου. Έτσι, το σημερινό Δικαστήριο Σερρών ταυτίζεται άμεσα με το κτίριο των φυλακών του 1907, μια φιλόδοξη προσπάθεια κτιριακού εκδυτικισμού της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας.

ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΚΙΤΣΙΚΟΥΔΗ