ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας παρουσίασε ο Απόστολος Τζιτζικώστας Τι προβλέπει για το νομό Σερρών

Σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη παρουσία των 38 Δημάρχων

Σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη παρουσία των 38 Δημάρχων

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 - 2027 παρουσίασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στους 38 Δημάρχους και σε Φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, σε τριπλή συνεδρίαση, στη Θεσσαλονίκη.
 
Οι ενημερωτικές συνεδριάσεις είχαν ως κύριο αντικείμενο τα έργα με δικαιούχους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας και χωρίστηκαν σε τρεις ενότητες:
 
Η πρώτη αφορούσε στις νέες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν αποκλειστικά δικαιούχους τους 38 Δήμους της περιοχής και στη νέα δυνατότητα που δίνει η Περιφέρεια στους Δήμους να υποβάλλουν προτάσεις στο νέο ΕΣΠΑ, με τον τρόπο «Μελέτη - Κατασκευή» στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των ΟΤΑ..
Η δεύτερη αφορούσε στο νέο πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», όπου πλέον συμμετέχουν 12 Δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (αντί οχτώ του προηγούμενου προγράμματος) και στους οποίους δίνεται η δυνατότητα για τουλάχιστον μια εμβληματική ολοκληρωμένη παρέμβαση ανά Δήμο.
Η τρίτη αφορούσε στις μη αστικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μέσω του νέου ΕΣΠΑ η Περιφέρεια χρηματοδοτεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, με στόχο την ενίσχυση και τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσω δυο προγραμμάτων σε συνολικά 15 Δήμους δύο χωρικών ενοτήτων: της ορεινής και ημιορεινής ζώνης της Κεντρικής Μακεδονίας και της ζώνης Στρυμονικού - Αμφίπολης.
Παρουσιάζοντας την πορεία του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ανέρχεται σε 1,44 δισεκατομμύρια ευρώ ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «έχουμε ήδη εκδώσει Προσκλήσεις για έργα και δράσεις ύψους 827,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχουμε ήδη εντάξει έργα ύψους 529,5 εκατομμυρίων ευρώ και έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις υλοποίησης των έργων ύψους 352,6 εκατομμυρίων ευρώ».
 
Νέες προσκλήσεις για Δήμους
 
Ο Περιφερειάρχης στην ενότητα για τις νέες προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ, παρουσία και των 38 Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για προσκλήσεις οι οποίες ήταν έτοιμες να εκδοθούν από το Νοέμβριο του 2023, όμως συνειδητά η διοίκηση της Περιφέρειας επέλεξε να τις προκηρύξει, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές, ώστε να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα.