ΤΟΠΙΚΑ

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Σερρών

Με αφορμή το πρόσφατο κλείσιμο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, ανατρέχουμε στην ιστορία του κτηρίου

Με αφορμή το πρόσφατο κλείσιμο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, ανατρέχουμε στην ιστορία του κτηρίου

Της Ειρήνης Καρατζά
 
 Η δημιουργία του Εθνικού Κολυμβητηρίου Σερρών το 1977 από τους Αρχιτέκτονες Κωνσταντίνος Οικονομίδης - Δούμπας, Ελένη Κρητικά Οικονομίδου έδωσε το έναυσμα στο σύλλογο να δημιουργήσει άμεσα τμήμα κολύμβησης. Αθλητές του συλλόγου έχουν διακριθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα και σε διεθνείς διοργανώσεις.

 Το 1981 επήλθε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα Σκυταλοδρομίας Μικτής Ομαδικής Κολύμβησης.
 
  
 
Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης
 
 
Ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης- Δούμπας (της γνωστής παλαιάς οικογένειας των Σερρών με σημαντικούς ανθρώπους στα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα της περιοχής) γεννήθηκε στις Σέρρες το 1930. Από την ηλικία του ενός έτους έχασε τον πατέρα του Ευάγγελο Οικονομίδη και μεγάλωσε με την μητέρα του Ελπίδα και τον αδερφό της Ιωάννη Δούμπα, τέως γερουσιαστή Σερρών.
 
 
 
Σπούδασε στα δύσκολα χρόνια μετά τον εμφύλιο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ε.Μ.Π. Το 1955 (Α.Μ. ΤΕΕ 5953) πήρε το δίπλωμα του και ιδρύει την ίδια χρονιά μαζί με την σύζυγο και συμφοιτήτρια του Ελένη Κρητικά Οικονομίδου το τεχνικό γραφείο μελετών αρχιτεκτονικής «Κ. Οικονομίδης Δούμπας OE».
 
 
 
Μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους δάσκαλους της ελληνικής αρχιτεκτονικής και το διάστημα από το 1957 μέχρι το 1969 υπήρξε επιμελητής στην έδρα των αρχιτεκτονικών συνθέσεων στο Ε.Μ.Π.
 
 
 
Μελέτησε πολυάριθμα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια σε όλη την Ελλάδα, κέρδισε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έλαβε πολλούς επαίνους και διακρίσεις για την δουλειά του. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Οργανισμού της Αθήνας (1991-1993) και μέλος ή σύμβουλος σε πολλές εταιρίες, οργανισμούς ή υπηρεσίες, ιδιωτικές και δημόσιες.
 
 Εκπόνησε τις μελέτες πολυάριθμων έργων, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
 
Μεταξύ αυτών έχουμε την τιμή στην πόλη μας να έχει μελετήσει το κτίριο του κλειστού κολυμβητηρίου Σερρών, ένα έργο που ξεκίνησε η μελέτη του το 1966 και αποτελεί ορόσημο για την μοντέρνα αρχιτεκτονική ολόκληρης της Ελλάδος. Ένα κτήριο που τον τελευταίο χρόνο ο Σύλλογος αρχιτεκτόνων Σερρών προσπαθεί να το κηρύξει σημαντικό διατηρητέο μνημείο σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Φωτογραφίες των σχεδίων και της μακέττας του έργου αυτού κοσμούσαν πάντοτε το γραφείο του.
 
 
 
Στην περιοχή μας μελέτησε ακόμη το Γυμνάσιο – Λύκειο Πρώτης (1966), διαμόρφωση χώρου στον Αγ. Ιωάννη Σερρών (1962), διαμόρφωση παιδικής χαράς στην τοποθεσία χίλια δένδρα Σερρών (1965) και άλλα.
 
 Που βρίσκεται το κολυμβητήριο των Σερρών:
 
 Το δημοτικό κολυμβητήριο βρίσκεται στο κέντρο της κοιλάδας των Αγ Αναργύρων , αποτελεί ένα από τα πιο επισκέψιμα τοπόσημα της πόλης και προορισμό πολλών εκπαιδευτικών εκδρομών.
 
 
 
Επί πολλές δεκαετίες το Δημοτικό Κολυμβητήριο Σερρών λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης νέων στο άθλημα της κολύμβησης.
 
Φιλοξενεί τόσο ομάδες κολύμβησης με καθημερινά μαθήματα όσο και αγώνες κολύμβησης. Το κολυμβητήριο βρίσκεται στην Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων μαζί με άλλες αθλητικές υποδομές όπως γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις.
 
                                             
 
Τα τμήματα που έχει το κολυμβητήριο:
 
 
 
Τμήμα τεχνικής κολύμβησης

 
Το 1984 ξεκίνησε τη λειτουργία του το τμήμα τεχνικής κολύμβησης του Πανσερραϊκού με πρωτοβουλία παλαιών αθλητών της κολύμβησης. Για πολλά χρόνια η τεχνική κολύμβηση παρέμενε ανενεργή για τα «λιοντάρια» αλλά σήμερα διαθέτει αθλητές παγκόσμιας κλάσης. Το τμήμα ενεργοποιήθηκε από την συνένωση του ΣΥΚΚ ΣΕΡΡΩΝ και Πανσερραϊκού το 2012. Από τότε μέχρι σήμερα πολλοί αθλητές έχουν επιτύχει σημαντικές διακρίσεις σε Παγκόσμια, Πανευρωπαϊκα πρωταθλήματα ως μέλη της εθνικής ομάδας τεχνικής κολύμβησης της χώρας μας  και στα Εθνικά πρωταθλήματα καταρρίπτοντας παγκόσμια, πανευρωπαϊκά  και πανελλήνια ρεκόρ. Ο σύλλογος αριθμεί αθλητές σε όλες τις αγωνιστικές και προαγωνιστικές κατηγορίες.
 
 
 
Τμήμα συγχρονισμένης κολύμβησης
 

Το τμήμα συγχρονισμένης κολύμβησης ξεκίνησε την λειτουργία του  το 1987 με Πρόεδρο τον κ. Γιώργο Σιδέρη και έφορο την κα. Θωμαή Θεοδωρίδου. Ήταν το πρώτο τμήμα συγχρονισμένης κολύμβησης στην Ελλάδα και επί σειρά ετών πρωταθλήτρια Ελλάδος. Πολλές αθλήτριες του συλλόγου μας συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Θεοδωρίδου-Πελεκάνου-Γουδά), και Παγκόσμια ή Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
 
 Το τμήμα  συνεχίζει την ανοδική του πορεία, συμμετέχει σε όλα τα Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών και αποτελείται απο αθλήτριες ηλικίας 8-19 ετών. Από πέρυσι η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, μετονόμασε το σπορ σε Καλλιτεχνική κολύμβησης
 
  
Τμήμα υδατοσφαίρισης ανδρών

 
 Το τμήμα υδατοσφαίρισης του συλλόγου, δημιουργήθηκε το 1977 με έναυσμα τη δημιουργία του Εθνικού Κολυμβητηρίου Σερρών. Χωρίς όμως να καταφέρει να αγωνιστεί στις δυο πρώτες εθνικές κατηγορίες, για τρεις δεκαετίες. Μετά το 2010 η ομάδα παρέμενε στην Δ΄ Εθνική αλλά με καλή παρουσία, λόγω αναδιάρθρωσης των κατηγοριών για την αγωνιστική περίοδο 2012-13, τα «λιοντάρια» αγωνίστηκαν ανέβηκαν κατευθείαν στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας, καταλαμβάνοντας μάλιστα την 5η θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης. Αυτό επέτρεψε στο να προβιβαστεί η ομάδα μας,  στην Α2 Εθνική Κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του τμήματος.
  
Τμήμα υδατοσφαίρισης γυναικών
 

Το τμήμα υδατοσφαίρισης γυναικών του συλλόγου, δημιουργήθηκε το 1977, παράλληλα με αυτό των ανδρών και με έναυσμα τη δημιουργία του Εθνικού Κολυμβητηρίου Σερρών.
 
Το πόλο γυναικών του Πανσερραϊκού, δεν έχει σημειώσει κάποια ιδιαίτερη επιτυχία και η ομάδα αγωνίζεται στην Β΄ Εθνική κατηγορία. Παρολα αυτά όμως, έχει καταφέρει να βγάλει σπουδαίες αθλήτριες, όπως η Βαΐα Μίκικη, η Δέσποινα Μουρατίδου και η Μαριάνθη Μουρατίδου και η Νατάσα Κλεπούσναλη που αποτέλεσαν μέλη της Εθνικής Ελλάδος.