ΤΟΠΙΚΑ

Το έργο του Σερραίου Κωνσταντίνου Μισιρλή

Οι καλές σπουδές του Σερραίου Κωνσταντίνου Μισιρλή στο εξωτερικό, θα μπορούσαν να αποτελέσουν “διαβατήριο” για ένα επαγγελματικό μέλλον που πάρα πολλοί θα ζήλευαν, όμως ο ίδιος πήρε την απόφαση να επιστρέψει την γενέτειρα του. Εδώ ξεκίνησε να ασχολείται με την νοσηλεία κατ`οίκον προσφέροντας υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.
 
  • Από πού κατάγεσαι;
Κατάγομαι από την πόλη των Σερρών. Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ.
 
  • Τι σπουδές έκανες και πού;
Έχω σπουδάσει στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχω τελειώσει φυσικός και έκτοτε έχω κάνει δύο μεταπτυχιακά ένα στη Βιοϊατρική μηχανική και ένα στη διοίκηση επιχειρήσεων.
 
  • Πώς ήταν η εμπειρία των σπουδών στο εξωτερικό και ποιες οι μεγαλύτερες διαφορές με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα;
Θεωρώ το εξωτερικό μεγάλο σχολείο. Πιο συγκεκριμένα πιστεύω πως η εντατικότητα του αγγλικού εκπαιδευτικού συστήματος σε συνδυασμό με την απόφασή μου να φύγω στο εξωτερικό σε σχετικά νεαρή ηλικία ήταν ουσιαστικά και ο ακρογωνιαίος λίθος της προσωπικής μου εξέλιξης….
 
Είναι αλήθεια πως το βρετανικό σύστημα τουλάχιστον σε ακαδημαϊκό επίπεδο είναι αρκετά σκληρό και για αυτό δεν αφήνει και πολλά περιθώρια “ελευθερίας” στους σπουδαστές του και αυτή πιστεύω είναι η μεγαλύτερη διαφορά με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Βέβαια ουκ ολίγες φορές συναντάμε καταξιωμένους  Έλληνες.

Μπορεί δηλαδή το αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα να επενδύει περισσότερο στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των νέων αλλά ταυτόχρονα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το εύρος και την ποιότητα των γνώσεων που παρέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το  τελευταίο αποτελεί άλλη μία αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο εκπαιδευτικών Συστημάτων.
 
Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι η διαβίωσή μου στο εξωτερικό ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία λίγο σκληρή αλλά παράλληλα πολύ χρήσιμη σε ό,τι αφορά τη μετέπειτα πορεία μου.
 
  • Είχες επαγγελματικές προτάσεις όταν τελείωσες τις σπουδές σου; Και με τι προοπτικές εξέλιξης;
Επαγγελματικές προτάσεις υπήρξαν πολλές και καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών μου αλλά και μετά το πέρας αυτών οι περισσότερες εξ' αυτών αποτελούσαν και μία πρόκληση κάτι το οποίο το θεωρώ τελείως φυσιολογικό διότι χωρίς την ανάλογη πρόκληση δεν υπάρχει και η ανάλογη εξέλιξη.
 
  • Παρ' όλα αυτά εσύ αποφάσισες να επιστρέψεις στην Ελλάδα. Γιατί πήρες αυτήν την απόφαση;
Στην προκειμένη περίπτωση ίσως οι προοπτικές εξέλιξης στο εξωτερικό να ήταν λίγο πιο άμεσες ή καλύτερες αλλά τείνω να πιστεύω ότι η δημιουργία προοπτικών ήταν και είναι πάντα μία συνάρτηση πολλών παραγόντων με κυριότερους αυτούς της σκληρής δουλειάς και της συνεχούς μάθησης. Διότι στην Ελλάδα και γενικά στον ελληνικό τρόπο ζωής συναντά κάνεις δεσμούς που παρέμειναν και θα παραμείνουν ισχυροί στο πέρασμα του χρόνου όπως για παράδειγμα ο θεσμός της Ελληνικής οικογένειας και της φιλοξενίας. Θεωρώ τα τελευταία αξίες που σπάνια συναντά κανείς στο εξωτερικό ή τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό συγκριτικά με την Ελλάδα. Επίσης αισθάνομαι πιο ολοκληρωμένος σαν Κωνσταντίνος όταν βρίσκομαι κοντά σε δικούς μου ανθρώπους και αυτό με τη σειρά του μου δίνει κίνητρο να συνεχίσω να προσπαθώ και να αγωνίζομαι για το καλύτερο εστιάζω πάρα πολύ σε αυτό που αποκαλούμε σχέση μεταξύ δουλειάς ποιότητας ζωής ή αλλιώς work life Balance. Θεώρησα λοιπόν σε προσωπικό επίπεδο πάντα ότι η εξισορρόπηση αυτών των δύο ήταν περισσότερο ευαίσθητοι στον τόπο μου παρά στο εξωτερικό.
  • Επιστρέφοντας στην Ελλάδα οι προοπτικές εξέλιξης ήταν το ίδιο ευοίωνες;
Στην Ελλάδα συγκεκριμένα μπορεί όντως οι προοπτικές εξέλιξης να μην είναι και οι πιο ενθαρρυντικές αλλά όπως προανέφερα για να είναι κάτι ευοίωνο προαπαιτείται και η ανάλογη επένδυση χρόνου και ενασχόλησης πάνω σε αυτό. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα λοιπόν γνώριζα ότι οι συνθήκες που θα συναντούσα δεν θα ήταν και πιο ευνοϊκές αλλά αυτό δεν με αποθάρρυνε στιγμή από το να υποστηρίξω την απόφασή μου και να κυνηγήσω τα όνειρά μου.
 
  • Πώς ήταν το επαγγελματικό ξεκίνημα και τι κάνεις αυτήν την περίοδο;
Δούλεψα ένα εξάμηνο στην Αθήνα και αφ' ότου επέστρεψα στις Σέρρες προς τα μέσα του 2021 αποφάσισα να ασχοληθώ με την υγεία και πιο συγκεκριμένα με την νοσηλεία κατ' οίκον. Τον  Νοέμβριο του 2021 λοιπόν συστήθηκε η “Μisirlis care” και έκτοτε ασχολούμαι με την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ' οίκον.


Η συνέντευξη είναι τηε Ελένης Λαζάρου για τα serraikanea.gr