ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παραεμπόριο «στραγγαλίζει» την Ελληνική οικονομία

Του Καγιογλίδη Παναγιώτη ​"​Ξέφραγο​"​αμπέλι όσον αφορά τον τομέα του παραεμπορίου, παραμένει η Ελλάδα​,​ η οποία δεν διαθέτει μαγνητικές πύλες εισόδου για τον έλεγχο των εμπορευμάτων, ενώ τα κλιμάκια που έχουν επιφορτιστεί με τους ελέγχους δουλεύουν με ελλείψει κονδυλίων. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα δεν διαθέτει καμία μαγνητική πύλη όταν η γειτονική Αλβανία έχει πάνω από 15.

Του Καγιογλίδη Παναγιώτη ​"​Ξέφραγο​"​αμπέλι όσον αφορά τον τομέα του παραεμπορίου, παραμένει η Ελλάδα​,​ η οποία δεν διαθέτει μαγνητικές πύλες εισόδου για τον έλεγχο των εμπορευμάτων, ενώ τα κλιμάκια που έχουν επιφορτιστεί με τους ελέγχους δουλεύουν με ελλείψει κονδυλίων. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα δεν διαθέτει καμία μαγνητική πύλη όταν η γειτονική Αλβανία έχει πάνω από 15.

 Του Καγιογλίδη Παναγιώτη

​"​Ξέφραγο​"​αμπέλι όσον αφορά τον τομέα του παραεμπορίου, παραμένει η Ελλάδα​,​ η οποία δεν διαθέτει μαγνητικές πύλες εισόδου για τον έλεγχο των εμπορευμάτων, ενώ τα κλιμάκια που έχουν επιφορτιστεί με τους ελέγχους δουλεύουν με ελλείψει κονδυλίων. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα δεν διαθέτει καμία μαγνητική πύλη όταν η γειτονική Αλβανία έχει πάνω από 15. Σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης η Ελληνική οικονομία χάνει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας του παραεμπορίου και της αδυναμίας πάταξής του. Χαρακτηριστικά κάθε χρόνο εισέρχονται στην χώρα εκατομμύρια τεμάχια παράνομων εμπορευμάτων αξίας άνω των 25 δισ. ευρώ κυρίως από την Κίνα, την Τουρκία και την Βουλγαρία και ο δημόσιος κορβανάς χάνει ετησίως περί τα 5-6 δισ. ευρώ έμμεσους και άμεσους φόρους.

Το θέμα απασχόλησε σε σημαντικό βαθμό και την πρόσφατη σύσκεψη που είχε η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Βορείου Ελλάδος και έλαβε μέρος στο ΕΒΕΣ
​​
.Η. Χατζηχριστοδούλου: «Ήμαστε μία Χώρα τριτοκοσμική όσον αφορά τα προϊόντα που έρχονται στην Ελλάδα»

Στις δραματικές επιπτώσεις του παραεμπορίου για την Ελληνική οικονομία αναφέρθηκε εκτενώς ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας και εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Χατζηχριστοδούλου Ηλία : «Το παραεμπόριο δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης το μόνο που κάνανε η Κυβερνήσεις είναι να κλείσουν τα αυτιά τους και δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα από το οποίο χάνει περίπου 9 δισεκατομμύρια μόνο από το ΦΠΑ γνωρίζουμε από έρευνες πως αγγίζει τα 25-29 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε από τα 9 δις αυτά αν υπολογίσουμε και την φορολογητέα ύλη δεν θα χρειαζόταν η Χώρα μας σε αυτή την περίοδο να ζητά δανεικά για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Το γιατί δεν επεμβαίνουν από την Κυβέρνηση είναι μία απορία δικιά μας, τα κέρδη αυτών των εισαγωγέων ξεπερνούν το 1,5 δις το χρόνο υπάρχουν κάποιες μεγάλες εταιρίες μεταφορικές και στον βωμό αυτών των εταιριών οι Κυβερνήσεις παρά το γεγονός ότι τους υποδείξαμε τους τρόπους όπως η διασφάλιση των συνόρων μας σήμερα στερούμαστε και τα συστήματα ελέγχου όπως τα σκάνερ και οι ζυγαριές δηλαδή ήμαστε μία Χώρα τριτοκοσμική όσον αφορά τα προϊόντα που έρχονται στην Ελλάδα.

Αυτό σήμερα δεν έγινε παρά την αποδέσμευση των 20 εκατομμυρίων που καταφέραμε να πάρουμε από το Υπουργείο Οικονομικών το 2014 δεν προχώρησε ακόμα η εγκατάσταση του εξοπλισμού. Παρά το γεγονός πως τους υποδείξαμε που είναι τα κέντρα που συγκεντρώνονται αυτά τα προϊόντα, παρ όλα αυτά αυτοί ευημερούν. Θέλουμε μία καθαρή εξήγηση ή θα κάνουν πόλεμο με το παραεμπόριο ή να μας πούνε να φύγουμε».

Χ. Τοψίδης: «Να κυνηγήσουμε τα παραεμπόριο με την είσοδο του στην Χώρα »

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης: «. Στο νομό Έβρου υπάρχουν πέντε πύλες εισόδου το παραεμπόριο είναι αυξημένο το παραεμπόριο το 80% αυτού εισέρχεται από τον Έβρο κάτι θα πρέπει να γίνει για να πατάξουμε το παραεμπόριο στην αρχή και όχι να το κυνηγάμε ύστερα στην υπόλοιπη ενδοχώρα. Όπως στις Σέρρες έτσι και εμείς αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και με το κλείσιμο της βιομηχανίας ζάχαρης το οποίο οδηγεί στην αποβιομηχανοποίηση του νομού».