ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραμπ – Πούτιν: «Εποικοδομητική» η συνάντηση στην Αλάσκα – Χωρίς συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία

Τρεις ώρες διαπραγματεύσεων χωρίς απτό αποτέλεσμα – «Σημαντική πρόοδος» αλλά και «μακρύς δρόμος» παραδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος

Τρεις ώρες διαπραγματεύσεων χωρίς απτό αποτέλεσμα – «Σημαντική πρόοδος» αλλά και «μακρύς δρόμος» παραδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτήρισαν «εποικοδομητική» τη συνάντηση που είχαν στην Αλάσκα, παρότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ύστερα από σχεδόν τρεις ώρες συνομιλιών στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ–Ρίτσαρντσον, κοντά στο Άνκορατζ της Αλάσκας, οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «πολύ παραγωγική συνάντηση» όπου σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος». «Υπάρχει ακόμη δρόμος» μέχρι την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, τόνισε, διευκρινίζοντας πως «συμφωνήσαμε σε πολλά σημεία» αλλά παραμένουν «λίγα ζητήματα» στα οποία υπάρχουν διαφωνίες. «Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία σήμερα, όμως έχουμε πολλές πιθανότητες να το πετύχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή σε περαιτέρω διάλογο και προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί τη Ρωσία για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Παρά την απουσία τελικής συμφωνίας, η συνάντηση θεωρείται σημαντικό βήμα στο διπλωματικό πεδίο, καθώς πρόκειται για την πρώτη απευθείας επαφή των δύο ηγετών μετά από μήνες έντονων συγκρούσεων στην Ουκρανία και κλιμακούμενης διεθνούς ανησυχίας.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι παραμένουν βαθιές διαφορές αναφορικά με τα εδαφικά ζητήματα και τις εγγυήσεις ασφαλείας, ωστόσο η πρόθεση για συνέχιση του διαλόγου δημιουργεί προσδοκίες για πιθανή εξέλιξη στο επόμενο διάστημα.