ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υφ. Αγροτικής ανάπτυξης για αποζημιώσεις: Στην Π.Ε. Σερρών ρίχνει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις

Παραδέχτηκε ότι το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την εκδήλωση της πλημμύρας το Γενάρη του 2021 είναι αρκετά μεγάλο!

Παραδέχτηκε ότι το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την εκδήλωση της πλημμύρας το Γενάρη του 2021 είναι αρκετά μεγάλο!

Στα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιφερειακή Ενότητα Σερρών τον Ιανουάριο του 2021 αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών απέστειλε αρχικά τις καταστάσεις των πληγεισών επιχειρήσεων την 6η Απριλίου του 2022.
Ωστόσο, στις καταστάσεις αυτές, υπήρχε ένα πρόβλημα. Η εκτίμηση του ύψους των ζημιών είχε συμπληρωθεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και όχι από τις αρμόδιες Επιτροπές Κρατικής Αρωγής, όπως ορίζει άλλωστε κι ο νόμος. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, επομένως, ότι αυτές οι καταστάσεις, δεν μπορούσαν να τύχουν ούτε επεξεργασίας αλλά ούτε και προώθησης.
 
Χωρίς να χαθεί χρόνος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου συνεργάστηκαν στενά με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
 
 Δόθηκαν κατάλληλες και στοχευμένες οδηγίες και διευκρινήσεις, και έτσι εστάλησαν οι τελικές συγκεντρωτικές καταστάσεις, ορθά συμπληρωμένες με τις εκτιμήσεις των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής. Σταδιακά, προχώρησε και η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για τις αποζημιώσεις των πληγέντων. Όπως και εσείς αναφέρατε, μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις επιχορήγησης, η αριθμ. 57869/11.04.2023 απόφαση με συνολικό ποσό 259.340 ευρώ, που αφορά στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και η αριθμ. 44944/28.12.2023 συμπληρωματική απόφαση συνολικού ποσού 1.129.140 ευρώ που αφορά σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος και σημείωσε πως το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται κλιμακωτά και μπορεί να φτάνει και το 70% της εκτιμηθείσας ζημίας. «Για την καταβολή της αποζημίωσης, οι δικαιούχοι οφείλουν να καταθέσουν μία σειρά από λίγα πλέον δικαιολογητικά έγγραφα και παραστατικά στην Περιφέρεια. Η Περιφέρεια μετά, τα συγκεντρώνει και τα προωθεί αρμοδίως στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής.
 
 
 
Τα δικαιολογητικά
 
 
 
Σημειώνω ότι οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά των δικαιούχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, εστάλησαν από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, τον Σεπτέμβριο του 2023. Και των επιχειρήσεων εστάλησαν προσφάτως και βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής.», επισήμανε σε ερώτηση της βουλευτή Σερρών, Φωτεινής Αραμπατζή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
 
 
 
Επιπλέον ο υφυπουργός, τόνισε πως: «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί η αποζημίωση στους πληγέντες των Σερρών. Συμφωνώ μαζί σας, ότι το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την εκδήλωση της πλημμύρας, είναι αρκετά μεγάλο. Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής που έχουμε δημιουργήσει, δεν έχει καμία σχέση με αυτό του παρελθόντος. Είναι πολύ καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε πριν 5 χρόνια, αλλά σίγουρα χωράει παρεμβάσεις βελτίωσης.
 
 
 
 Προς αυτή την κατεύθυνση, επεξεργαζόμαστε μία τριλογία νομοθετικών πρωτοβουλιών. Το πρώτο μέρος της, το παρουσίασα, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, τον Ιανουάριο» ενώ προσέθεσε ότι «περιλαμβάνει παρεμβάσεις και διαδικασίες που θα διευκολύνουν την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών».
 
 
 
Δύο τομείς
 
«Θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, τα άλλα δύο μέρη, που αφορούν την  εξέλιξη και την απλούστευση των δύο πλαισίων
 (α) την εξέλιξη του πλαισίου της στεγαστικής συνδρομής και την κάλυψη της οικοσκευής για τις περιπτώσεις όπου έχουμε ζημιές σε κτίρια από φυσικές καταστροφές
και (β) την εξέλιξη του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Και για την απλούστευση των διαδικασιών, έχουμε θέσει υψηλό στόχο στον τομέα της ψηφιοποίησης. Έτσι, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την γραφειοκρατία και να βελτιώσουμε τους χρόνους ανταπόκρισης του κράτους στις ανάγκες των πληγέντων», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσκόπηση: Παραμένουν οι «κόκκινες κάρτες» για την κυβέρνηση – Ισχυρή η δυναμική του «Κανένα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ» / Ηχηρή παραίτηση του προέδρου - «Αδύνατο να υπογράφω απευθείας αναθέσεις όπως μου ζητείται»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία, του Γραμματέα του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιου ευρωβουλευτή, Πέτρου Κόκκαλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Πρέπει να δώσουμε μια καινούργια μάχη, ώστε να αλλάξει πορεία η ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χατζηβασιλείου και Αυγενάκη έχετε γράμμα..!!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Πέτρος Κόκκαλης στις Σέρρες: Ο κόσμος καίγεται: Αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση για τους Αγρότες χωρίς τους Αγρότες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ.Κ.Ε :Το σάπιο όραμα της ΕΕ, όσο και να επιδιώκουν να το «φρεσκάρουν» στα μάτια των λαϊκών νοικοκυριών όλης της υπαίθρου της ΠΕ Σερρών, δεν μπορέσουν να κρύψουν τη «δυσοσμία» του.