Βαμβάκι στις Σέρρες: Χωρίς ανάγκη ψεκασμών μέχρι την άνθηση – Τι συστήνει η ΔΑΟΚ στους παραγωγούς
Θετική η εικόνα στις βαμβακοκαλλιέργειες της Π.Ε. Σερρών – Χαμηλή παρουσία εντόμων, αυξημένοι φυσικοί εχθροί και σύσταση για συνεχή παρακολούθηση των αγρών.
Θετική η εικόνα στις βαμβακοκαλλιέργειες της Π.Ε. Σερρών – Χαμηλή παρουσία εντόμων, αυξημένοι φυσικοί εχθροί και σύσταση για συνεχή παρακολούθηση των αγρών.
Οι βαμβακοκαλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών παρουσιάζουν ιδιαίτερα καλή φυτοϋγειονομική εικόνα, σύμφωνα με το νέο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας.
Αυτή την περίοδο οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο εμφάνισης των πρώτων χτενιών (BBCH 51-55), με την ανάπτυξη των φυτών να εμφανίζει μικρή καθυστέρηση εξαιτίας των συχνών βροχοπτώσεων και των σχετικά ήπιων θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά τον Ιούνιο.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τους σημαντικότερους εχθρούς της καλλιέργειας. Οι φερομονικές παγίδες καταγράφουν μηδενικές έως πολύ χαμηλές συλλήψεις τόσο του πράσινου όσο και του ρόδινου σκουληκιού, ενώ κατά τους επιτόπιους ελέγχους δεν διαπιστώθηκε παρουσία προνυμφών στις καλλιέργειες.
Παράλληλα, σε αρκετούς αγρούς παρατηρείται μικρή παρουσία τζιτζικακιών, χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα που να απαιτούν επέμβαση.
Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι γεωπόνοι στη σημαντική παρουσία φυσικών εχθρών των εντόμων σχεδόν σε όλες τις βαμβακοφυτείες της περιοχής. Η φυσική αυτή ισορροπία λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στο πράσινο σκουλήκι και συμβάλλει στον περιορισμό των πληθυσμών επιβλαβών οργανισμών χωρίς την ανάγκη χημικών παρεμβάσεων.
Για τον λόγο αυτό, η ΔΑΟΚ Σερρών συνιστά στους παραγωγούς να μην προχωρούν σε προληπτικούς ή αδικαιολόγητους ψεκασμούς. Όπως επισημαίνεται, οι συλλήψεις πεταλούδων στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν από μόνες τους λόγο για εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η οποιαδήποτε επέμβαση πρέπει να βασίζεται σε επιτόπιο έλεγχο των αγρών και μόνο όταν διαπιστώνεται υπέρβαση των προβλεπόμενων ορίων επέμβασης.
Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες εφιστούν την προσοχή στη σωστή διαχείριση της αζωτούχου λίπανσης και των αρδεύσεων, καθώς η υπερβολική ανάπτυξη τρυφερής βλάστησης ευνοεί την εγκατάσταση και ανάπτυξη επιβλαβών οργανισμών.
Οι βαμβακοπαραγωγοί καλούνται να επιθεωρούν τακτικά τις καλλιέργειές τους, να εφαρμόζουν τις αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά προϊόντα μόνο όταν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο. Παράλληλα, υπενθυμίζεται η υποχρέωση τήρησης των οδηγιών χρήσης, διατήρησης των σχετικών συνταγών για χρονικό διάστημα τριών ετών και καταγραφής κάθε επέμβασης στο ημερολόγιο ψεκασμών.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εικόνα στις βαμβακοκαλλιέργειες των Σερρών χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετική, χωρίς να απαιτούνται επεμβάσεις μέχρι το στάδιο της άνθησης. Ωστόσο, οι γεωπόνοι υπογραμμίζουν ότι η συνεχής παρακολούθηση των αγρών παραμένει απαραίτητη, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα οποιαδήποτε μεταβολή στις συνθήκες ή στην εξέλιξη των πληθυσμών των εχθρών της καλλιέργειας.
