ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Wall Street Journal: Ο κορονοϊός ενδεχομένως διέρρευσε από το εργαστήριο της Γουχάν σύμφωνα με αμερικανική έκθεση

την έκθεση ενός εργαστηρίου στις ΗΠΑ που συντάχθηκε τον Μάιο του 2020 και θεωρεί ως πιθανό το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να «ξέφυγε» από το εργαστήριο Ιολογίας της πόλης Γουχάν στην Κίνα, αναφέρεται άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal

την έκθεση ενός εργαστηρίου στις ΗΠΑ που συντάχθηκε τον Μάιο του 2020 και θεωρεί ως πιθανό το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να «ξέφυγε» από το εργαστήριο Ιολογίας της πόλης Γουχάν στην Κίνα, αναφέρεται άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal

Μία έκθεση η οποία συντάχθηκε στις 27 Μαΐου του 2020 από αμερικανικό κρατικό εργαστήριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση πως ο κορονοϊός ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο της πόλης Γουχάν της Κίνας είναι εύλογη και αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω, αναφέρει άρθρο που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο κορονοϊός πιθανόν γεννήθηκε σε εργαστήριο της Γουχάν

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η έκθεση καταρτίστηκε τον Μάιο του 2020 από το Lawrence Livermore National Laboratory στην Καλιφόρνια. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στα αποτελέσματά της έρευνας αυτής στην έκθεσή του για την προέλευση της πανδημίας που δημοσιεύθηκε τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η εκτίμηση των επιστημόνων του Lawrence Livermore βασίστηκε στη γονιδιακή ανάλυση του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να καθορίσουν πως ο κορονοϊός αναπτύχθηκε και υπήρξε διασπορά του στον πληθυσμό. Ένα άτομο το οποίο έχει διαβάσει το έγγραφο ανέφερε ότι η έκθεση ενίσχυσε το επιχείρημα για περαιτέρω διερεύνηση στην πιθανότητα ο ιός να διέρρευσε από το εργαστήριο.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι σημαντική επειδή προέρχεται από ένα αναγνωρισμένο εργαστήριο και διαφοροποιείται από την επικρατούσα άποψη που υπήρχε την άνοιξη του 2020 ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως ο ιός μεταδόθηκε πρώτα στους ανθρώπους από κάποιο ζώο που είχε μολυνθεί από αυτόν, ανέφερε στην εφημερίδα ένας πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είχε αναμειχθεί στην έρευνα. Το αμερικανικό εργαστήριο αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της WSJ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο ότι έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να βρουν απαντήσεις στο ζήτημα της προέλευσης του SARS-CoV-2. Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών εξετάζουν δύο πιθανά σενάρια: ότι ο ιός προήλθε από ατύχημα σε εργαστήριο ή από την επαφή ενός ατόμου με ένα μολυσμένο ζώο, όμως δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, είχε δηλώσει ο Μπάιντεν.