ΤΟΠΙΚΑ

Χρήστος Νέζος: Αποστολή στις Σέρρες μέσα από το we-travel

"Ανακαλύπτουμε και αναδεικνύουμε τα τοπικά προϊόντα των Σερρών και όλης της Kεντρικής Μακεδονίας

"Ανακαλύπτουμε και αναδεικνύουμε τα τοπικά προϊόντα των Σερρών και όλης της Kεντρικής Μακεδονίας

μέσα από την γαστρονομία των ανθρώπων που ζουν στον ιστορικό τόπο της Ελλάδας παρουσιάζοντας περιοχές, εδέσματα και γευστικές εμπειρίες που συνδέονται με την αγροδιατροφή και τον οίνο".
 
 
Με την άφιξη μας στο αεροδρόμιο ξεκινάει το οδοιπορικό μας στους 6 νομούς της κεντρικής Μακεδονίας στo fam trip που διοργάνωσε το τμήμα προβολής αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Το τμήμα  Προβολής Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οργάνωσε το ταξίδι εξοικείωσης με θέμα την αγροδιατροφή για τις επτά Περιφερειακές Ενότητες.
                                                               
Καλεσμένοι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι περιηγηθήκαμε σε επιχειρήσεις αγροδιατροφής και οίνου στις 26-30 Ιανουαρίου με σκοπό την αποτύπωση και διάδοση των ιδιαίτερων προϊόντων της περιοχής.
 
18:30 μ.μ Ροδόπολη Κερκίνης
 
Στη συνέχεια περάσαμε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Γνωρίσαμε τον Κρεοπώλη Νάσο Κοκκώνα στο κρεοπωλείο του Το Χασαπάκι και μάθαμε για το βουβάλι. Το κρέας του είναι πλούσιο σε σίδηρο, έχει λιγότερα λιπαρά και δεν έχει αντιβιωτικά και ορμόνες. Με το κρέας του φτιάχνουνε: καβουρμά (βραστό κρέας με μυρωδικά), λουκάνικα, dry aged, σουτζουκάκι και σαλαμάκι παραδοσιακό. Επίσης γνωρίσαμε τα αυθεντικά λουκάνικα Τζουμαγιάς με πρόβειο έντερο και χοιρινό κρέας.
 
Στο κρεωπολείο Το Χασαπάκι στη Ροδόπολη
 
 
19:30 μ.μ  Πορόια Σερρών
 
Το φαγητό μας ήταν στο εστιατόριο Πέστροφες της Δήμητρας και του Γιώργου Θεοδωρα κέλλη. Τα δυο αδέρφια εργάζονται με τους συζύγους και δημιουργούνε εξαιρετικά πιάτα με πέστροφα και βουβάλι μέσα σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον από πλατάνια. Δίπλα στο εστιατόριο υπάρχει πεστροτροφείο. Δοκιμάσαμε φρέσκο χαβιάρι πέστροφας, καπνιστή πέστροφα, ψητή πέστροφα. Φτιάξαμε ποντιακή πίτα Περέκ με «φυλλωτά» φύλλα ψημένα στο σάτσι και τα γεμίσαμε με τυρί βουβαλίσιο. Απολαύσαμε τοπικό κρασί και μάθαμε ότι οι Σέρρες έχουν 23 οινοποιεία.