ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλές οι φετινές προοπτικές των τιμών για το ρύζι στο Νομό Σερρών

Ο άστατος καιρός καθυστερεί το αλώνισμα .

Ο άστατος καιρός καθυστερεί το αλώνισμα .

Tάση αναμονής κρατούν οι παραγωγοί στις ρυζοπαραγωγικές περιοχές της χώρας όσον αφορά τις τιμές που θα «πιάσει» φέτος το προϊόν με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για άνοδο. «Όλα δείχνουν ότι οι τιμές θα είναι καλύτερες σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκαν στα 23 - 24 λεπτά. Σε εξέλιξη βρ.ισκεται και ο αλωνισμός στις Σέρρες. Για την περιοχή μας ενημερώνει ο κ. Αντώνης Ανεσιάδης, πρώην Διευθυντής της ΕΑΣ Σερρών: «ο αλωνισμός έχει ξεκινήσει όμως λόγω καιρού έχουμε καθυστερήσεις.

Οι τιμές που ακούγονται είναι καλέ αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα. Αν είχε καλό καιρό σε 15 ημέρες η συγκομιδή θα ολοκληρωνόταν, όμως θα καθυστερήσουμε».Ευελπιστούμε ότι το ρύζι τύπου ίντιγκα θα φθάσει στα 26 - 27 λεπτά το κιλό», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λεωνίδας Κουιτζής, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α. Όσον αφορά τα διεθνή στοιχεία για το προϊόν σύμφωνα με το ∆ιεθνές Συµβούλιο Σιτηρών (IGC), τα παγκόσµια αποθέµατα αναμένεται να «κλείσουν» στους 104 εκατ. τόνους, 5 εκατ. τόνους λιγότερο από την αντίστοιχη περσινή σεζόν του 2013 -2014.

Τιμές

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις φετινές τιμές ο κ. Τσιχίτας μας ενημέρωσε ότι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, όμως «ακούγονται για την ποικιλία γκλάντιο στα 24 με 25 λεπτά το κιλό (πέρσι 22 – 24 λεπτά το κιλό), ενώ για τις άσπρες ποικιλίες ακούγονται χαμηλότερες τιμές από πέρσι (28 – 30 λεπτά το κιλό ενώ πέρσι ξεκίνησαν από 30 λεπτά το κιλό και έφθασαν στα 40 λεπτά το κιλό).
Από την πλευρά του ο κ. Λεωνίδας Κουιτζής, Πρόεδρος τους Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α΄ μας αναφέρει: «ο αλωνισμός στη Χαλάστρα βρίσκεται στην αρχή του (15%) αλλά ο καιρός δεν μας βοηθάει και υπολογίζουμε ότι θα έχουμε απώλειες στα κιλά σε σχέση με πέρσι. Υπολογίζουμε ότι κατά στρέμμα οι αποδόσεις θα είναι 150-200 κιλά χαμηλότερες. Σε ότι έχει να κάνει με τις τιμές όλα δείχνουν θα είναι καλύτερες σε σχέση με πέρσι (23-24 λεπτά). Ευελπιστούμε ότι το ρύζι τύπου ίντιγκα θα φθάσει στα 26-27 λεπτά το κιλό».
Και καταλήγει: «Να πούμε ότι όσοι παραγωγοί παρέδωσαν ήδη στους εμπόρους με ανοιχτές τιμές δεν θα έχουν την ίδια τύχη με όσους τα φέρουν στο συνεταιρισμό ή τα αποθηκεύουν σε δικές τους αποθήκες και έχουν το περιθώριο να διαπραγματευθούν».

IGC

Πιεζόµενες από τη µεγάλη διαθεσιµότητα, οι τιµές παγκοσµίως έπεσαν σε δύο χαµηλά τον ΣεπτέµβρηΣύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Σιτηρών (IGC) στο ρύζι, «μια µικρότερη σοδειά στην Ινδία τη σεζόν 2014-2015 προβλέπεται να αντισταθµίσει άλλες αυξήσεις, µε την παγκόσµια παραγωγή να µένει αµετάβλητη σε σχέση µε την περασµένη χρονιά. Η παγκόσµια παραγωγή πιθανόν να µειωθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά.».